Oranje van 2-0 voor naar 2-3 verlies vs. Japan.

VoV, 04-09-2022. 20:40 uur. De Oranje damesploeg van bondscoach Avital Selinger verloor vanmiddag in Groningen de tweede oefenwedstrijd met 2-3 van Japan.  Via de setstanden 25-19, 25-17, 24-26, 22-25 en 10-15.

Selinger begon met Britt Bongaerts, Celeste Plak, Anne Buijs, Fleur Savelkoel, Eline Timmerman, Juliet Lohuis en libero Myrthe Schoot. Ook Laura Dijkema, Elles Dambrink, Marrit Jasper, Demi Korevaar en Jolien Knollema kregen speeltijd.

Japan begon sterk aan de wedstrijd (1-4), maar Oranje herstelde zich prima en bouwde gaandeweg een voorsprong op. Bij 18-15 en 20-16 ging Japan de time out in. Zonder succes. Juliët Lohuis scoorde 24-19 en Japan zette daarna met een uitgeslagen aanval het laatste punt op het scorebord voor 25-19

In de tweede set domineerde Nederland het gebeuren binnen de lijnen. Eline Timmerman serveerde Oranje naar 4-0 en via 12-4 ging het in rap tempo naar 20-10. Japan kon nog wat terugdoen, de stand nog een beetje beter aanzien geven, maar had geen enkel kans op setwinst, die met 25-17 naar Nederland ging.

Oranje kwam in set drie met 7-3 voor, maar slordige spel en ‘unforced errors’ van Oranje brachten Japan terug in de set en de wedstrijd. Bij 13-13 was het gelijk. Oranje kreeg de kans om de set te beslissen en de 3-0 zege te laten noteren, maar liet twee matchpoints onbenut. Dat overkwam Japan niet toen ze de kans op winst kregen, 24-26.

Japan dwong in de vierde set met 22-25 de tiebreak af. In de slotfase waren ze net dat beetje efficiënter dan de Nederlandse ploeg.

In de vijfde set werd er met 7-8 van speelhelft gewisseld. Bij 8-11 haalde Selinger de ploeg naar de zijlijn en Jolien Knollema scoorde na die pauze het eerste punt (9-11). Bij 9-13, na een kill-block op een aanval van Celeste Plak, ging Oranje opnieuw de time out in. Nu scoorde Anne Buijs direct na de pauze (10-13). Japan liet zich echter niet in de problemen brengen en met een cross court geslagen scorende aanval en een bal in de brievenbus beslisten ze de wedstrijd voor zich.