Oranje via lange vijfsetter langs Polen

VoV, 07-06-2021. 21:15 uur. De Oranje dames hadden in de achtste wedstrijd van de VNL 2021 editie Polen als tegenstander. Na zeven wedstrijd had Oranje vijf winstpartijen achter de naam, Polen stond op drie zeges (3-2 Italië, 3-2 Canada, 3-0 Korea) en vier verliespartijen (1-3 vs. Servië, Turkije en Dominicaanse Republiek en verder 2-3 tegen België). Het werd vandaag de zesde zege van Oranje, na iets meer dan 2,5 uur met 3-2 via  de setstanden 25-21, 23-25, 25-22, 21-25 en 9-15.

Bij Polen zijn Stysiak, Smarzek, Kakolewska en Efimienko bekende namen. Spelverdeelster Wolosz ontbreekt bij deze VNL- jaargang, Julia Nowicka nam het in de gespeelde wedstrijden van haar over. Zij staat vierde op de ranglijst van VNL-spelverdeelster, die door Britt Bongaerts aangevoerd wordt.

Bij Oranje stond Britt Bongaerts voor de achtste keer in de starting seven op spelverdeling, libero was Kirsten Knip en op de diagonaal begon Elles Dambrink. De passer loper posities waren voor Nika Daalderop en Anne Buijs en op mid speelden Indy Baijens en Eline Timmerman. In de loop van de wedstrijd waren er invalbeurten en starting seven plaatsen voor Juliët Lohuis, Myrthe Schoot, Marrit Jasper, Celeste Plak en Iris Scholten.

Oranje begon overdonderend in de eerste set (1-5) maar was bij de eerste technische time out alweer ingehaald en voorbijgestreefd door Polen (8-7). Vooral Smarzek vond de vloer gemakkelijk. In het middendeel van de set maakte mid Efimienko een aantal punten en liep Polen uit naar 18-12. Nika Daalderop en Elles Dambrink scoorden in de achtervolging mooie punten, Oranje liep in naar 20-17, waarop twee aces van Elles Dambrink het spannend maakten. De ingewisselde Stysiak scoorde 22-19, Anne Buijs nog 22-20 voordat Polen de set via een Nederlandse foutserve naar zich toe haalde.

Ook in de tweede set had Oranje de beste start (3-6, 4-8) maar verloor langzaam die mooie voorsprong. Bij 12-12 was Polen weer bij. Waarop de teams met een sterke side out elkaar niets toegaven. Polen kwam bij de big points op 22-21, Anne Buijs maakte gelijk, waarna Eline Timmerman een dankjewel bal erin joeg voor 22-23. Na de gelijkmaker van Stysiak gooide Anne Buijs met twee punten op rij de deur dicht.

In de derde set haalde bondscoach Selinger bij 4-0 achter de ploeg naar de kant. Een paar aces van Elles Dambrink verkleinden de achterstand tot 5-4, maar met name Smarzek had in de volgende periode gouden handjes en sloeg haar ploeg naar een heel comfortabele 15-8 voorsprong. Oranje knokte zich terug, Dambrink en Buijs pakten punten mee en Oranje kreeg er een aantal van Polen cadeau. Het werd via 16-13, 17-16 en 19-17 gelijk bij 22-22. De 22-18 achterstand werd met een serie in een keer ongedaan gemaakt. Maar toen was de koek ook op, Polen sloeg zich met een ace als laatste punt naar een 25-22 zege.

In de vierde set bouwde Oranje een voorsprong op (4-7), zag die weer verloren gaan (9-9) en liep vervolgens in twee servebeurten uit naar 11-16 bij de tweede technische time out. Daalderop, Buijs, Lohuis en Timmerman konden hun subtotalen aan punten verhogen in die periode. Nederland stoomde door, zat prima in de wedstrijd en gaf Polen vooreerst geen gelegenheid meer om wat terug te doen. Het werd 13-19 en 14-20.

Bij 16-20 ging Selinger de time out in. Bij 19-21 opnieuw. Daalderop en Lohuis maakten het verschil daarna weer vier punten bij 19-23. Op 21-24 sloeg Smarzek het laatste punt voor Oranje op het scorebord, 2-2 en dus verlengen.

Tot 7-6 ware de teams in de vijfde set aan elkaar gewaagd en hielden ze elkaar goed in evenwicht. Met Eline Timmerman aan serve sloeg Oranje vervolgens een gapend gat naar 7-12, waarbij ze door assistentie van Buijs, Dambrink en Lohuis aan serve werd gehouden. Na de 7-12 was de strijd wel gestreden en kon Oranje de set professioneel uitspelen. Met een ace van Marrit Jasper werd de zesde zege een feit.

Nika Daalderop werd met 18 punten topscorer. Elles Dambrink en Anne Buijs scoorden 17 keer. Eline Timmerman kwam tot 16 punten, waarvan 5 blokkerend. Bij Polen werd Smarzek met 19 punten topscorer. Oranje had met 81 om 83 de betere eigen score en met 25 om 22 punten ook de lagere foutenlast,

Morgen is Canada om 13:00 uur de volgende tegenstander.