Vizier op volleybal

 

Oranje voor 99% zeker van Olympisch ticket

VoV, 14-06-2024. 10:53 uur. Dat percentage uit de kopregel is niet door ons berekend, maar gevoelsmatig. Dat even terzijde, voordat alle analisten met statistieken er hun commentaar op geven.

Misschien is het wel net zo rechtvaardig als de strijd om het vierde Olympische ticket in een rechtstreeks duel tussen de twee overgebleven kandidaten wordt uitgevochten. Dus tussen Canada en Nederland. Een shoot out, een directie confrontatie tussen de laatste twee kanshebbers.

En het startbewijs dus niet beslist wordt via wedstrijden tegen 11 andere teams, die wel of niet met hun sterkste selecties deelnemen en bovendien wetende dat beide ploegen gedurende deze VNL-editie ook niet dezelfde tegenstanders hebben gehad, hetgeen dus ook een vertekende weergave kan geven.

Zo speelde Canada bijvoorbeeld niet tegen Polen, Turkije en Bulgarije, die Nederland wel als tegenstander had en kwam Nederland niet in actie tegen Japan., Italië en Thailand, die Canada dus wel tegenover zich aan het net had.

Hun onderlinge strijd zal dus waarschijnlijk de beslissing brengen, als er tenminste in de laatste wedstrijd tegen Frankrijk (vs. Canada) en Zuid-Korea (vs. Nederland) geen gekke dingen gebeuren.

Nederland staat volgens de laatste ranking lijst nog 2,79 punten voor op Canada, de inzet van de wedstrijd vandaag was: 

  • Nederland verdient bij winst totaal 9,84 (bij 3-0) of 7,34 (bij 3-1) of 4,84 (bij 3-2) ranking punten. Canada verliest dat aantal bij deze nederlagen.
  • Canada verdient bij winst met 3-0, 3-1 of 3-2 totaal 10,16 of 7,66 of 5,10 punten. Nederland verliest dat aantal bij deze nederlagen.
  • We kunnen dus wel met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen dat de ploeg die vandaag wint zich plaatst voor Parijs, tenminste als er, zoals eerder gezegd, in de laatste wedstrijd geen gekke dingen gebeuren.

Felix Koslowski vertrouwde erop dat de onderstaande zeven speelsters de klus zouden klaren:

  • Spelverdeling: Britt Bongaerts
  • Libero: Florien Reesink
  • Diagonaal: Elles Dambrink
  • Midspeelsters: Indy Baijens, Juliët Lohuis
  • Passer Lopers: Jolien Knollema, Nova Marring

Gezien de voorgaande wedstrijden van Canada lijkt het voor Oranje vooral zaak om de scoringsdrift van Kiera van Ryk en Alexa Gray, die met respectievelijk 193 en 180 punten op de 3de en 5de plaats van de topscorerslijst van deze VNL-editie staan, te neutraliseren. Hopelijk heeft Koslowski daarvoor een plan A, plan B of plan C bedacht. Zo zal de Canadese coach Shannon Winzer hebben nagedacht over het afstoppen van de lefty ’s Dambrink en Marring en de omloopscores van Nederland via o.a. Indy Baijens.

In de openingsset maakte Nederland een 6-4 achterstand met scores van Baijens en Knollema ongedaan bij 6-8. Een eerst op de netrand dansende serve om daarna in een ace te veranderen van Indy Baijens maakte wat later het verschil vier punten bij 8-12. Alexa Gray bracht het verschil terug naar één puntje bij 11-12, op 12-14 kwam Marrit Jasper erin, hetgeen in de set finale een gouden wissel bleek.

Oranje liep uit naar 14-19, daarna vocht Canada zich terug naar 20-20 in de periode dat van Aalen en Plak er via de dubbele wissel ingekomen waren. Na de time out op die stand vervulde Marrit Jasper een scorende hoofdrol. Zij maakte het 21ste, 22ste, 23ste en 24ste punt tot aan de 23-24 stand. Canada ging technisch in de fout waarop Oranje met 24-25 voorkwam, Jolien Knollema sloeg Oranje naar de 24-26 winst.

Nederland scoorde in deze set 19 eigen punten, Canada 23. Maar de foutenlast van 7 om 1 (!) was van beslissend voordeel voor Nederland.

In de tweede set begonnen Sarah van Aalen, Celeste Plak en Marrit Jasper in de basis. Net als in de eerste set was de foutenlast opnieuw beslissend en was er weer een belangrijke scorende rol voor Marrit Jasper, die uitgroeide tot een van de uitblinkers in dit duel.

Nederland kwam vroeg op voorsprong (1-4) en bouwde dit via scores van Jasper en Plak uit naar 5-10. Waarop Canada voor de tweede keer de time out inging. In een fase waarin de punten vooral van de midspeelsters kwamen via Lohuis, Baijens en de Canadese Maglio kon Canada tot 11-13 inlopen, waarna Koslowski de ploeg naar de kant haalde.

Na die time out was Canada de kluts helemaal kwijt, ze scoorden tot aan 16-25 maar liefst 9 keer voor Nederland via alle mogelijke manieren, de andere drie punten tot aan de eindstand kwamen voor rekening van Marrit Jasper. Nederland stond op 0-2 en lag op koers voor de OS in Parijs.

Beide teams scoorden in deze set 12 eigen punten, de rest kwam via de foutenlast op het scorebord.

Zou Canada dezelfde stunt kunnen herhalen als gisteren tegen Japan, toen ze van 0-2 achter naar 3-2 winst gingen?

Het leek er heel lang op, ze namen een 8-5 voorsprong, time out Nederland, en hadden bij 11-7, tweede time out Nederland, nog steeds een ruim verschil op het scorebord staan. Dat bleef zo tot 16-11. Met Eline Timmerman en punten van Sarah van Aalen (blok) en Juliët Lohuis (blok) kwam Oranje terug naar 16-15. Marrit Jasper zette Nederland op een 17-18 voorsprong,

En daarna ging het op de side out tot 22-22 gelijk op. Op die stand kwam Nika Daalderop in het veld. Kiera van Ryk ging aanvallend in de fout (22-23), time out Canada. Nika Daalderop banjerde Oranje op matchpoint bij 22-24, Canada kon het wegwerken (23-24) maar had geen antwoord op de bikkelharde smash van Nika Daalderop in de laatste rally van de wedstrijd, die 23-25 en 0-3 voor Oranje betekende.

In het onwaarschijnlijke geval dat Nederland zondag met 3-0 van Zuid-Korea verliest en Canada met 3-0 van Frankrijk wint kan het nog misgaan. Op verschillen achter de komma. Maar dat gaat niet gebeuren! We gaan naar Parijs! Voor 99,9% zeker.

Jolien Knollema werd met 15 punten de topscorer bij Oranje.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s VNL/ FIVB.