Vizier op volleybal

 

Oranje voor VNL derby’s in Stuttgart

VoV, 11-06-2019. 5:15 uur. De Oranje damesploeg  begint vandaag aan haar vierde VNL week. Meer dan de helft zit erop, de kanshebbers voor de Final Six hebben zich aan de top gemeld, waarbij het lijkt dat Italië en Polen in de finale week de plaats van Nederland en Servië, die in de 2018 editie gedeeld vijfde werden,  gaan overnemen.  Wereldkampioen Servië heeft met nog zes wedstrijden te gaan natuurlijk nog alle kans zich te plaatsen (hebben 1 winstpartij minder), voor Nederland lijkt dat wel verkeken. De stand na drie weken en negen wedstrijden is voor wat deelname aan Final Six betreft:

1> Turkije 8-24, 2> Italië 7-22, 3> USA 7-21, 4> China 7-20, 5> Polen 7-20, 6> Brazilië 6-19.  Japan en Servië liggen met 5-15 op de loer om zich alsnog in de top 6 te spelen. De rol van Oranje is dus wel uitgespeeld. Gezien de gekozen prioriteiten voor deze zomer en de daarmee corresponderende inzet van speelsters was ook niet veel anders verwacht.

Voor wat betreft de degradatie uit de Volleybal Nations League staan de hiervoor ‘genomineerde’ teams van  Polen, België en de Dominicaanse Republiek al een eind los (respectievelijk 7 en 5 zeges) van promovendus en medekandidaat Bulgarije. Met nog zes wedstrijden te gaan is Polen ‘veilig’, België en de Dominicaanse Republiek kunnen die stap over de streep in Stuttgart maken.  Bulgarije wordt dan het kind van de rekening en mag na één jaar weer afdalen naar de Golden European League..

De VNL competitie gaat vanaf vandaag verder in de volgende landen met de volgende teams. Voor de derde keer is China gastheer bij de dames, Italië ontvangt de teams voor de tweede keer.:

  • Perugia, Italië: Rusland, Bulgarije, Korea en Italië.
  • Stuttgart, Duitsland: België, Dominicaanse Republiek, Nederland en Duitsland.
  • Tokyo,  Japan: Servië, Thailand, Brazilië en Japan.
  • Jiangmen, China:  USA, Turkije, Polen en China. Een poule met alleen maar topteams. Met name in deze poule staan er prachtige wedstrijden op de agenda en zal ook duidelijk worden of Polen zich tussen als dit geweld staande weet te houden. Of dat Servië de top 6 binnen komt.

Bij Oranje hebben zich weer een aantal routiniers na vakantie en trainingsweken bij de nationale ploeg gevoegd. En uiteraard is daarom afscheid genomen van speelsters die als vervangsters voor hen optraden. De ploeg van Morrison speelt vandaag als eerste tegen België (17:30 uur), op woensdag is de Dominicaanse Republiek de tegenstander (ook 17:30 uur)  en de afsluitende knaller moet Duitsland vs Nederland worden voor donderdagavond om 20:30 uur.

België  reisde van Ruse (Bulgarije) naar Macao (China) en was vorige week gastland in Kortrijk.  Zij hebben 5 zeges en 4 verliespartijen op naam. De 3-0 winst op wereldkampioen Servië spreekt tot de verbeelding. Verder waren Bulgarije (3-2), Japan (3-1), Thailand (3-0) en Rusland (3-0) niet tegen onze zuiderburen opgewassen.

Van de Belgische ploeg staat Ilka van de Vyver hoog op de ranglijst van spelverdeelsters, (2de), is Marlies Janssens de beste serveerster qua aces van de hele Volleybal Nations League en doet Britt Herbots (4de ) mee in de top van de topscorerslijst.

Van de negen wedstrijden die beide ploegen op wereldtoernooien teen elkaar speelden won Oranje er acht. In 2014 was er een 3-2 zege voor België, In 2017 (WGP) en 2018 (VNL) won Oranje via de tiebreak.

De Dominicaanse Republiek heeft een tussenbalans na negen wedstrijden van 5 gewonnen en 4 verloren duels. Zij speelden tot nu in Brasilia (Brazilië), Conegliano (Italië) en Bangkok (Thailand). Tegen Brazilië en USA behaalden ze met 3-1 en 3-2 stuntzeges, Thailand, Rusland  en Bulgarije waren ook niet tegen hun lengte en power opgewassen. Die verloren met 3-2 , 3-1 en 3-1.

Bij de Dominicaanse Republiek is powerhouse Brayelin Martinez een heel vaak scorende speelster, ze staat tweede op de topscorerslijst, en is ook De la Cruz staat in de top 10 genoteerd. Verdedigend is Larysmer een uitblinker.  In het verleden had Oranje nagenoeg nooit problemen met deze tegenstander, met de ‘oude’ selectie moet dit eigenlijk nu ook zo zijn. :

Duitsland deed het de laatste week in Lincoln, USA uitstekend met zeges tegen Brazilië (3-2) en Korea (3-0). Eerder hadden ze in Ankara, Turkije hun eerste zege (3-0 vs Rusland) behaald.  In Polen bleven zonder winst. Met name de laatste week heeft het zelfvertrouwen een forse duw in de juiste richting gegeven. “Die zeges betekenden veel voor ons “ zei trainer coach Felix Koslowski. “Voor het eerst was de ploeg compleet, al konden we vanwege het reizen / spelen nog maar weinig met elkaar trainen. Maar het gaat steeds beter. We verheugen ons nu al op Stuttgart”

Louisa Lippmann, collega van Laura Dijkema en Nika Daalderop bij Firenze, is de gevaarlijkste aanvalster bij Duitsland. De Nederlandse internationals zullen toch een heleboel club collega’s tegenkomen bij hun duel met Duitsland. Hanna Orthmann was bij Monza een teamgenote van Anne Buijs en verder staan er speelsters van Schwerin, Ladies in Black, Rote Raben en USC Münster in de selectie, zij spelen bij teams waar ook Nederlandse inbreng is.

Natuurlijk houden we u op de hoogte hoe de derby’s met onze buren deze week aflopen. En wat er tegen de Dominicaanse Republiek aan resultaat uitkomt.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB