Vizier op volleybal

 

Oranje wint opnieuw met 3-2 van Japan

VoV, 28-07-2019. 2:50 uur. In het kader van de Rabo Super Series en als voorbereiding op het OKT van volgende week in Italië speelde de Oranje damesploeg gisteren de tweede en laatste wedstrijd tegen Japan, na Almelo waren de ploegen deze keer in Den Haag te gast.

Het werd opnieuw een vijfsetter, het was spannend tot aan het laatste punt. De ploeg van bondscoach Morrison won met 3-2, via 21-19 in de vijfde set. Maar moest daarvoor wel vijf matchpoints van Japan wegwerken.

Nederland begon met dezelfde basis aan de partij als de dag ervoor in Almelo: Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Robin de Kruijf en Yvon Beliën (middens), Anne Buijs en Maret Balkestein – Grothues (passer / lopers) en Myrthe Schoot (libero).

Oranje ging overdonderend van start in de eerste set, bij 8-4 was de eerste technische time out, bij 13-5 vluchtte Japan opnieuw naar de zijlijn en drie Nederlandse punten later bij 16-05 stonden ze er alweer. Overigens allemaal zonder direct succes. Oranje scoorde vlot voor zichzelf, Japan deed dat net zo vlot voor Nederland met foutieve opslagen en uitgeslagen aanvallen.

Ze werden het sfeervolle Sportcampus Zuiderpark uitgeslagen. Er was speeltijd voor Nika Daalderop, Celeste Plak en Britt Bongaerts als invalsters. Met een kill block kwam Oranje op 23-11, Japan pakte de volgende rally en op 24-13 verzilverde Anne Buijs het setpoint.

Vanaf set twee herstelde Japan zich knap. Ze kwamen nog wel achter (4-1, 8-5) maar met een kill – block op een Anne Buijs aanval draaiden ze de stand bij 10-12 in hun voordeel om. Japan bleef aan de goede kant van de score bij 11-14 en 13-16, twee rake klappen van Celeste Plak zorgden voor de aansluitende 15-16 stand,  even later sloeg ze twee keer hard uit en zo kwam Japan op 16-19.

Het was aanklampen (18-19) en afhaken (18-22) met een Japanse time out op de eerste tussenstand en een Nederlandse bij 18-21. Op setpoint voor Japan blokkeerde Nederland (Sloetjes en Bongaerts) twee keer achter elkaar raak (23-24), waarna de foutserve van Britt Bongaerts Japan makkelijk aan het laatste punt en de 1-1 setstand hielp.

De derde set kende in de eindfase eenzelfde gang van zaken als de tweede. Na 20-22 zorgden fouten over en weer voor een 21-24 stand. Time out Nederland, op 23-24 een time out van Japan en vervolgens besliste een Nederlandse foutserve, waar hadden we dat eerder gezien, de set. In de aanloop naar deze finale waren de ploegen aan elkaar gewaagd in de score bij de tussenstanden 8-8, 12-12, 17-17 en 19-19.

In de vierde set mochten de invalsters en wissels van de sets ervoor aan de bak. Morrison stuurde Marrit Jasper, Britt Bongaerts, Celeste Plak, Nika Daalderop, Nicole Koolhaas, Juliët Lohuis en Kirsten Knip het veld in. Om de tiebreak eruit te slepen of om als selectie gezamenlijk onder te gaan. Het werd de tiebreak, al was het wel op het nippertje, maar op het nippertje is ook gewoon genoeg.

Oranje kwam met 4-7 achter, en veranderde die achterstand knap in een 9-7 voorsprong door een paar rake klappen van Celeste Plak. Japan maakte haar faam als uitmuntend verdedigende ploeg meer dan eens waar, dit leverde lange rally ’s op, die bijvoorbeeld na spectaculair verdedigend werk met een 10-10 eindigde. De 11-13 (voetfout driemeter Plak) en 12-15 (ace Japan) waren tussenstanden in Japans voordeel. Met Juliët Lohuis aan serve kwam Oranje terug, een prachtige midcombinatie werd er door Nicole Koolhaas ingeheid, een ace van Juliët maakte 16-16.

Oranje deed weer mee en bleef meedoen.  Wat volgde was een super spannende slotfase. Nadat Japan met een slimmigheidje van de spelverdeelster ( doen als ze de bal wilde spelen maar die laten lopen) op 20-21 was gekomen, knalde Marrit Jasper de gelijkmaker er in en kwam Nederland via de omloopscore van Juliët op 22-21. Een waanzinnige rally werd door Japan gewonnen (22-23), twee Nederlandse blokpunten van het duo Lohuis / Bongaerts gaven Nederland weer het voordeel bij 24-23. Het tiebreakpoint verzilverde Japan voor Nederland middels een uitgeslagen aanval.

Het knalde heftig in het begin van de tiebreak. De ballen spatten op de vloer uiteen na dreunen vanaf de midpositie. Eerst van Japan (1-3), daarna van Nicole Koolhaas. Een blokpunt, een ace en nog een blokpunt maakten er 5-4 van. Bij 7-8 werd van speelhelft gewisseld. Oranje maakte de 7-9 ongedaan (10-9) via scores van Plak, Bongaerts en Lohuis. Op 13-12 ging Japan de time out in, Nederland volgde dat voorbeeld op 13-14.

Japan kreeg matchpoint op matchpoint na de 13-14 maar leek deze met Japanse hoffelijkheid niet te willen benutten, vooral Celeste Plak werkte er een aantal weg tot aan de 19-19 stand.  Nederland had aan het tweede matchpoint bij 20-19 voldoende om de winst van de Rabo Super Series op te eisen middels de 21-19 en 3-2 zege.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan van den Noort.