Vizier op volleybal

 

Oranjeteams voor OS-kwalificatie naar China

VoV, 17-03-2023. 14:05 uur. Bij de loting voor de kwalificatiepoules voor de Olympische Spelen in Parijs werd de Nederlandse damesploeg vanmiddag in poule A geloot. De dames spelen in China en hebben het gastland, Servië, de Dominicaanse Republiek, Canada, Tsjechië, Mexico en Oekraïne als tegenstanders in een Robin Round competitie, hetgeen wil zeggen dat ze tegen elk team één keer spelen. De nummers één en twee van elke  poule verdienen een ticket voor de Olympische spelen.

In poule B in Japan zijn ingedeeld: Japan, Brazilië, Turkije, België, Bulgarije, Puerto Rico Argentinië en Peru. In poule C in Polen spelen het gastland, Italië, USA, Duitsland, Thailand, Columbia, Zuid-Korea en Slovenië tegen elkaar.

Bij de mannen is Oranje ook ingedeeld bij China, waar poule C gespeeld wordt. Bij het gastland en Nederland zijn verder ingedeeld Polen, Argentinië, Canada, Mexico, België en Bulgarije.

In poule A in Brazilië speelt het gastland tegen Italië, Iran, Cuba, Oekraïne, Duitsland, Tsjechië en Qatar. En in poule B in Japan zijn naast het gastland ingedeeld USA, Slovenië, Servië, Turkije, Tunesië, Egypte en Finland.

Bij de loting waren de gastlanden als eerste in hun poule geplaatst, vervolgens werden de 21 resterend teams verdeeld over zeven schalen. Met in schaal 1 de nummers 22 t/m 24 van de FIVB-ranking, in schaal 2 de nummers 19 t/m 21, in schaal 3 de nummers 16 t/m 18 etc. etc. De getrokken teams uit de schaal kregen achtereenvolgens de posities 8, 7, 6 etc. etc. in de poule A t/m C of C t/m A, volgens het slang principe.

Uiteraard gaan bij de mannen ook de nummers één en twee van elke poule naar de OS in Parijs.

Met het gastland Frankrijk zijn dan zeven van de twaalf posities vergeven. De resterende vijf worden uit de eindstand na de poulefase van de VNL 2024 geselecteerd.

De oranje dames zaten in schaal 5 bij België en Duitsland, de nummers 10, 11 en 12 van de FIVB-ranking. De oranje mannen zaten in dezelfde schaal als Servië en Cuba.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.