Orion als koploper naar 2022, weer puntje voor TV Limburg.

VoV, 19-12-2021. 6:19 uur Weinig problemen waren er ook voor de topteams uit de Eredivisie bij de mannen. Zowel Orion, Dynamo als Lycurgus konden het jaar 2021 met een zege afsluiten.

Orion sluit het oude jaar als koploper af en gaat het nieuwe jaar dus logischerwijze als koploper in. Zij behaalden bij ZVH een 1-3 zege via de setstanden 20-25, 24-26, 25-21 en 20-25.

In de openingsset maakte de serie van 15-13 naar 15-21 het verschil, in de tweede had de thuisploeg bij 21-19 een goede uitgangspositie voor setwinst, nadat ze eerste in de set met 13-9 hadden voorgestaan. Orion pakte de winst echter alsnog met 24-26. In de derde doorgang was ZVH van begin tot eind de leidende ploeg (8-6, 16-12 en 21-17). Orion kon in de vierde set de 13-12 achter in 14-18 voor veranderen en liet zich daarna de winst niet meer afpakken. De 18-23 werd 20-25.

Jasper Wijkstra werd bij de Doetinchemmers de topscorer met 23 punten. Vincent van der Kraats kwam tot 21 punten voor ZVH. Het nadeel van 23 om 16 serverende e blokkerende scores maakte Orion met 41 om 58 aanvallende punten ongedaan.

Dynamo gaf in Sliedrecht geen setje af. De thuisploeg kon in de eerste set een ruime achterstand van 9-15 nog inlopen tot 17-18 en het verschil opnieuw op één puntje brengen bij 20-21 (na 17-21) maar ging daarna met 22-25 ten onder. In set twee pakte Dynamo na 22-22 het beslissende verschil (22-24) en won met 23-25. En in de derde doorgang lag Sliedrecht bij 11-7 goed op koers voor een vierde set, de 12-13 bracht hen iets van die koers af, de 16-18 ietsje meer waarna de serie van 19-20 naar 19-24 beslissend was voor de 20-25 zege en de 0-3.

Martijn Brilhuis werd met 16 punten topscorer, Jeroen Rauwerdink scoorde een keer minder. Bart Yark kwam tot 13 punten voor Sliedrecht. Dynamo had op de scorende onderdelen drie (blok), twee (serve aces) en vier (aanval) punten voordeel.

Lycurgus sloot in Barneveld met een 0-3 zege het jaar af.   De eerste set ging met 20-25 naar de bezoekers, de tweede met 22-25 na een 22-23 tussenstand.

Het meest opvallende deel van de wedstrijd was wel het tweede deel van de derde set. Lycurgus kwam van 3-11 met 7-17 voor en een snelle zege leek in het verschiet te liggen. Maar dat pakte anders uit, de Groningers leken het scoren verleerd en via 14-20 werd het in een ruk 23-20 voor SSS.

De serveserie van Matautia, die met 15 punten topscorer van de partij werd, zette Lycurgus bij 23-24 op matchpoint. Van Gent zorgde voor 25-26 en 26-27. Op het derde matchpoint was dan wel het raak. Een blok betekende alsnog een 0-3 zege. Via 26-28 was het wel kantje boord. Tom Koops scoorde de meeste punten bij SSS, totaal 12.

Topvolleybal Limburg kende tegen VCN een prima opening en kwam via twee keer 19-25 met 0-2 voor. De eerste set kende nog een slow start van de Limburgers (4-0 achter) maar gaandeweg eigenden ze zich het initiatief toe (5-7, 14-19) en wonnen ruim. In de tweede set konden ze van 18-16 een 18-21 tussenstand maken voordat ze met opnieuw 19-25 wonnen.

Daarna lukte het niet in de vierde en vijfde set om het ene puntje in de volle buit te veranderen. VCN sloeg zich in de derde set van 21-21 naar 25-21, in de vierde set maakten ze van 21-23 achter eerst 24-24 voor ze met 26-24 de tiebreak afdongen.

In de beslissende vijfde set kende VCN een droomstart (7-1 en 11-4) maar kwam bij 13-10 toch nog bijna weer in de problemen. Met 15-10 wisten ze daarna door te drukken.

VoCASA revancheerde zich op zichzelf na de midweekse nederlaag tegen TV Limburg. TTP werd in Ede naar een 0-3 nederlaag gespeeld. De 20-20 bij het begin van de big points werd 20-25 in de eerste set, in de tweede kon TTP het niet bijbenen en via 10-17 en 12-23 leden ze een 15-25 nederlaag. In de derde set werd het na 12-17 nog even spannend toen TTP inhaalde tot 15-17, bleef aanklampen bij 19-21 via een score van Jelle Bosma, maar vervolgens na 19-22 aan alle spanning met drie aanvallende fouten op rij een snel einde maakte.

Tom van Steenis en Mees Blom werden met 15 en 13 punten de vaakst scorende spelers van VoCASA. Jelle Bosma maakte er 8 voor TTP.