Orion Europees door, Dynamo uitgeschakeld

VoV, 18-11-2021. 5:00 uur. Voor de ploeg uit Doetinchem verloopt het seizoen in de Eredivisie helemaal perfect.  Na zeven wedstrijden zijn ze de ongeslagen koploper, met als meest noemenswaardig feit de 3-2 zege begin november over eeuwige concurrent Dynamo.

Tegen IBB Polonia London begon Orion vanavond met een 3-0 zege uit de heenwedstrijd, die nooit gespeeld is, maar waarvan de winst aan Orion werd toegekend omdat Polonia het thuisduel niet kon organiseren, zogenaamd wegens corona regels. Orion had aan twee sets dus voldoende om naar de volgende ronde door te gaan.  Polonia, met de Nederlander Ramon Martinez Gion in de selectie, bereide zich bij SKRA Belchatow (de club van Dick Kooy) voor op de Europese duels.

Orion had geen goed begin van de wedstrijd. Bij 14-14, waarmee een achterstand van twee à drie punten was weggewerkt, kwamen ze op gelijke hoogte. Polonia had het antwoord meteen klaar en liep uit na 14-19. Orion vocht terug maar bleef op twee punten steken bij 21-23, waarna de gasten de eerste set met 21-25 binnenhaalden.

In set twee kwam Orion na 8-8 op voorsprong. De verschillen tot aan 18-17 waren gering, steeds maximaal twee puntjes op de side out. Dat veranderde na 18-17 met een serie naar 24-17, waarop winst met 25-19 volgde voor de 1-1 setstand.

De derde set winnen zou ‘door in Europa’ betekenen. Orion kwam met 10-7 voor, maar ook met 14-15 en 18-19 achter. Na die laatste achterstand trokken ze het initiatief naar zich toe en liepen uit naar 23-20 via een prima pipe aanval. Op 24-22 ging Polonia nog de time out in, zonder succes, Orion won de set met 25-22 en was een ronde verder.

In de ‘strijd om des keizers baard’ in de volgende twee sets wist Polonia de vierde set te pakken (21-25), maar de koploper van de Eredivisie kon na 15-12 in de tiebreak toch met een dubbel goed gevoel van het veld stappen. Gewonnen en door.

In de volgende ronde speelt Orion tegen de Zwitserse club TCV Jona.

Dynamo moest in Tours minimaal eerst in vier sets winnen om een golden set te verdienen. Tours won vorige week namelijk met 1-3 in Apeldoorn en had nu aan twee sets voldoende voor de volgende ronde. Bij Dynamo ontbrak opnieuw Jeroen Rauwerdink, met dezelfde redenen, corona besmetting in directe omgeving, als vorige week.

Landskampioen Dynamo was echter in de return in Frankrijk duidelijk opnieuw een maatje te klein voor de Franse topploeg. Na 6-5 in de eerste set liep Tours uit naar 16-7 en 21-11. De 25-14 liet aan duidelijkheid over de krachtsverhoudingen binnen de lijnen niets te raden over. Hetzelfde was het geval in de tweede set toen na 7-2, 14-6 en 20-7 er opnieuw een 25-14 op het scorebord kwam. In set drie was bij 12-7 en 17-11 wel duidelijk dat er voor Dynamo in Tours geen eer te behalen zou zijn. Na 21-12 werd het nog 25-17, waarmee het Europese avontuur van Dynamo dus is afgelopen.

De cijfers per scorende onderdelen vertellen het verhaal van de wedstrijd. Aanval 38 om 26, blok 7 om 4 en aces 5 om 1, ofwel 50 om 31 eigen punten en een 14 om 25 foutenlast,

Tours krijgt na Dynamo nu een tweede Nederlandse topploeg als tegenstander. Begin december spelen ze twee keer tegen het Groningse Lycurgus.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Hans van Dijk en CEV.