Orion mist eerste kans op landstitel.

VoV, 25-04-2024. 6:00 uur. Het is Orion Doetinchem niet gelukt om de strijd om de landstitel in drie wedstrijden te beslissen. Na de 2-0 voorsprong stond gisteravond de cruciale derde partij in Doetinchem gepland, die bij winst de titel voor Orion zou opleveren. Maar een volle SaZa Topsporthal zag de winst naar de gasten uit Apeldoorn gaan, via de setstanden 25-23, 25-14, 22-25, 21-25 en 10-15. Op 26 april, aanstaande vrijdag om 20:00 uur, staan de teams weer tegenover elkaar. Dan in Apeldoorn en krijgt Orion opnieuw de kans om kampioen te worden en Dynamo de kans om er een vijfde wedstrijd uit te slepen.

Orion en SV Dynamo waren in de openingsset heel erg aan elkaar gewaagd. Bij 6-4 had de thuisploeg twee punten voordeling verschil, bij 10-7 waren dat er drie. Twee blokpunten van Freek de Weijer en een ace van Sjors Tijhuis draaiden het voordeel naar Dynamo bij 11-12, waarop Dirk Sparidans de thuisploeg naar de zijlijn haalde.

Een blokpunt op Samuli Kaislasalo gaf SV Dynamo twee punten voordeel op 14-16 en hij en een aanvallende fout maakten er wat later 17-17 van. Op de side out ging het tot 21-21 gelijk op, Orion pakte het breakpoint voor 22-21 en even daarna via een blokpunt de 24-22. Time out Dynamo, bij 24-23 volgde een time out van Orion en na die pauze leek Cas Abraham via de vingers de stand gelijk te trekken, de scheids oordeelde echter dat er geen touché was geweest en dus ging de set met 25-23 naar Orion.

Tot 6-6 in de tweede set ging het weer gelijk op, Kaislasalo haalde de serve naar Orion kant en vervolgens was er een scorende hoofdrol voor mid Jannes van der Ham. Blokkerend, via de ‘dank je wel’ score en de snelle mid aanvallen liet hij tot 15-6 een handvol punten noteren. Wissel Cas Abraham maakte blokkerend een eind aan de serie.

Maar de set was gespeeld en Orion liet zich niet meer in de problemen brengen. Na de 18-11 liet mid Beau Wortelboer ook nog eens drie punten noteren tot aan 21-13, Maikel van Zeist scoorde de 21-14 waarna Orion met een serie van vier punten de set in een keer uitmaakte. Edson Felicissimo sloeg het laatste punt op het scorebord.

Cas Abraham en Jack Williams, die in de tweede set als wissels waren ingevallen, begonnen in de derde set in de basis, Williams liet zich met de scores voor 1-2 en 1-3 meteen gelden. Bij 7-5 haalde Redbad Strikwerda zijn team naar de zijlijn, het duurde tot 11-9 voordat de gasten met een driepunter de koppositie konden overnemen (11-12), maar Orion reageerde adequaat (13-12). En na 13-14 met 15-14 via een ace van Beau Wortelboer.

Freek de Weijer en Jack Williams haalden het voordeel weer naar Dynamo bij 15-17, daarna was Duco Krook met zijn scores voor 17-19 en 18-21 belangrijk voor de gasten. Orion bleef op drie punten afstand volgen (18-21, 20-23) en slaagde er niet in om in de setfinale de set te laten kantelen. Duco Krook hield met zijn score voor 22-25 SV  Dynamo in leven.

Dynamo begon de vierde set prima en liep meteen uit naar 0-3, de driepunter na 6-8 tilde het verschil naar 6-11, het verschil van vijf punten stond er bij 10-15 nog steeds. Samuli Kaislasalo die gewoon zijn punten bleef meepakken kon niet voorkomen dat Dynamo met 17-20 als eerste aan de big points begon. Cas Abraham, die in de derde set even tegen de vlakte was gegaan toen een ploeggenoot keihard op zijn achterhoofd serveerde, liet zien volledig hersteld te zijn en nam in de setfinale enkele belangrijke punten voor zijn rekening, Op 21-24 hield Orion de eer aan zichzelf met een uitgeslagen opslag.

Dus ook de tweede kans om met setwinst de ‘best of five’ in hun voordeel te beslissen zag Orion mislukken. Voor de derde keer in de serie was er een vijfde set nodig om de winnaar te bepalen.

Met een punt voordeel voor de bezoekers wisselden de teams bij 7-8 van speelhelft. Dynamo liep na de 8-8 uit naar 8-11, Kaislasalo bracht de thuisploeg op een puntje afstand bij 10-11, daarna gaf de scheids twee keer een punt aan Dynamo, waarmee Orion het beslist niet eens was en dat ook duidelijk niet merken. SV Dynamo pakte vervolgens ook de volgende twee punten en sloot de tiebreak met 10-15 winst af.

Denkend aan de ‘best of five’ serie tegen Lycurgus, toen een 0-2 achterstand in wedstrijden werd veranderd in een 3-2 winst, waarmee de finale werd bereikt, blijft SV Dynamo duidelijk in de race voor het kampioenschap.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Frits Bleeker.