Orion niet opgewassen tegen Surgut

VoV, 01-02-2018. 6:22 uur. Het is Seesing Personeel Orion gisteravond niet gelukt om in eigen huis in de achtste finale van de CEV Challenge Cup te stunten tegen de Russische tegenstander Gazprom-Ugra Surgut. Was er in Rusland nog setwinst en kon de ploeg van Redbad Strikwerda daarna nog twee sets goed weerwoord geven, gisteren bleek de tegenstander zich beter op Orion te hebben voorbereid en ging het Europese avontuur van de ploeg uit Doetinchem na de 0-3 (setstanden 20-25, 15-25 en 17-25) ten einde.

Coach Redbad Strikwerda zette Stijn Held op spelverdeling, Joris Marcelis op diagonaal, Seain Cook op de passer loper positie en was Rob Jorna de libero. Deze spelers bleven de hele wedstrijd die positie houden. Op mid begonnen Maikel van Zeist en Dik Heusinkveld, Twan Wiltenburg nam in de tweede set van Dik Heusinkveld over en kwam in de derde voor Maikel van Zeist binnen de lijnen. Mooi verdeeld, alle drie twee setjes gespeeld. Op de passer loper maakte Tom Buijs na twee sets plaats voor Erik van der Schaaf.

In de totale puntenscore had Orion een 5/4 score voor blokpunten. Dit was het enige positieve scorende onderdeel voor de nummer twee van de Eredivisie. Serverend werd het 0/8 voor Surgut, dat aanvallend ook met 32/37 beter was en beduidend minder fouten maakte, te weten 26/14. Orion scoorde alleen in de derde set al 12 keer voor hun gasten. Bij Orion werd Joris Marcelis met 12 punten topscorer. Seain Cook kreeg er 10 op naam.

Voor het verloop van de wedstrijd was tekenend dat Orion in drie sets niet één keer op voorsprong kwam. De gelijke stand in de eerste set tot aan 4-4, die dus steeds via de side out werd gemaakt, was het beste dat de 1.000 toeschouwers van hun fans te zien kregen. Orion kon niet aanknopen bij de goede wedstrijden in de competitie van de laatste tijd en moest dus lijdzaam toezien hoe de sterke Russen, zij staan op de tiende plaats in de Russische Eredivisie, de eerste set zonder problemen via de tussenstanden 7-11, 13-18 en 18-22 naar winst tilden.

De volgende doorgang werd de score in het middendeel door de gasten van 4-8 naar 8-16 gebracht en kwam Orion er vervolgens ook niet meer aan te pas. Met 14-25 werd de setstand 0-2 en had Surgut het ticket voor de kwartfinale op zak. In de derde set was bij 10-18 alle hoop vervlogen dat het publiek nog een setje extra te zien zou krijgen. Het werd via 14-21 en 16-23 nu 17-25.

Resumerend: Orion had niet de benodigde topvorm om het deze Russische ploeg lastig te maken.  Nu het Europese seizoen erop zit kan de ploeg en staf met gepaste trots terug kijken op de deelname van dit jaar. Eigenlijk kwamen ze één ronde verder dan iedereen had gedacht. De gewonnen golden set tegen Levski Sofia zorgde voor het (dure) toetje aan dit toernooi.

Foto’s van deze wedstrijd door Hans van Dijk staan onder onderstaande link. Alvast veel kijkplezier.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Hans van Dijk.