Orion wint topper bij VC Limax

VoV, 08-01-2024. 5:35 uur. De topper in de Eredivisie mannen tussen VC Limax en Orion is via een vijfsetter in winst voor de bezoekers uit Doetinchem geƫindigd. En daarmee namen ze revanche voor het thuisverlies via de tiebreak. Met deze zege verstevigt Orion de koppositie, met een gelijk aantal wedstrijden als VC Limax, dat tweede staat, hebben ze nu 8 punten meer. Nummer drie SV Dynamo staat 9 punten achter, maar speelde een wedstrijd minder.

Orion had een ijzersterke finish in de eerste set, van een 22-20 achterstand maakten ze een 22-25 zege. En eigenlijk waren ze daaraan voorafgaand steeds in de achtervolging geweest, met bijvoorbeeld bij 6-6 de laatste gelijke tussenstand.

In set twee werd 5-1 een 7-7 stand, en 11-12 veranderde VC Limax in 19-12. Na 19-16 kon de thuisploeg met 25-18 de setstand op 1-1 brengen. De derde set gaf vanaf het begin (0-5) een omgekeerd beeld te zien. Orion dicteerde en domineerde ook na het begin (1-9, 9-18) en kwam geen moment meer in de problemen. VC Limax kreeg in deze set 16 punten mee.

In set vier herstelde de thuisploeg zich en trok na 9-9 het initiatief naar zich toe. Via 14-10 en 17-12 werd met 25-18 de beslissende vijfde set afgedwongen. Daarin nam Orion na 5-3 achter het initiatief en kon via 5-7 tot aan 12-13 op voorsprong blijven. VC Limax kwam ernaast (13-13), maar kreeg toen de beslissende punten voor de nederlaag tegen (13-15).

Dat de ploegen aan elkaar gewaagd waren bleek ook wel uit de totaalscore van 101 om 101 punten. Orion had in de eigen score licht voordeel (68 om 71) en in de foutenlast licht nadeel (30 om 33). Het voordeel kwam voornamelijk via 11 om 16 blokpunten, het nadeel via de foutserves. Tom Koops van Orion werd met 24 punten de topscorer van de partij, Tobias Kjaer van VC Limax kwam tot 21 treffers.