Ostrava: Beide BTN-duo’s naar kwartfinale

VoV, 27-05-2022. 18:23 uur. Na twee zeges in hun poule waren Stam/ Schoon al zeker van een plaats in de kwartfinale. Via de zeges behoorden ze bij de beste acht, met nog een duel te gaan kon daar geen wijziging meer inkomen.

Hun laatste poulewedstrijd speelden ze tegen het Poolse duo Wojtasik/ Kociolek. In de openingsset maakten de Poolse dames met drie aces op rij van 13-12 achter een 13-15 voorsprong, het BTN-duo was er op 16-16 weer naast, maar een foutserve en een aanvallende fout bezorgden hen bij 17-19 opnieuw een mogelijk beslissende achterstand. Raïsa Schoon hield met haar side out scores het verschil op één puntje tot aan 19-20, echter na twee schitterende reddingen van haar joeg ze de bal in een poging de gelijkmaker te forceren in het net voor de 19-21 stand.

In de tweede set met veldwissels bij 3-4 en 8-6 veranderde Nederland na de time out op 9-10 een puntje achter in drie punten voor bij 13-10. Dit verschil gaven ze niet meer uit handen en via 16-13 en 18-15 werd het na een Poolse foutserve 20-17. Met 21-18 was de tiebreak noodzakelijk om de winnaar te bepalen.

In die tiebreak waren de duo’s aan elkaar gewaagd, maar was er na 6-7 tot aan de big points voordeel voor Polen. Met de zege voor het grijpen voor de Poolse dames kreeg de set toch nog een heel onverwachte wending. Polen stond met 10-14 voor toen Oranje het ene na het andere punt liet noteren. Op 12-14 de Poolse time out, Schoon scoorde 13-14 en met een ‘dankjewel’ bal maakte Stam gelijk, Polen sloeg uit waarna Stam met een cross court geslagen aanval de strijd met 16-14 in Nederlands voordeel besliste. Nooit opgeven loonde! Stam/ Schoon sluit de poulefase als winnaar van poule A af.

Brouwer/ Meeuwsen waren nog niet zeker van een vervolg van het toernooi na de poulefase. Hun tegenstanders hadden net als zij één duel gewonnen en één duel verloren. Het ging er dus om tegen Seidl/ Waller.

De Oostenrijkers kwamen via een drietal blokpunten van Seidl op een 7-10 voorsprong in de eerste set en bleven tot aan de vierde veldwissel bij 14-14 op de side out het minimale verschil vasthouden. Na 16-15 scoorden Brouwer/ Meeuwsen twee keer achter elkaar en sloegen het beslissende gaatje naar de 21-17 setwinst, die Meeuwsen met zijn laatste punt van de set liet noteren.

In de tweede set maakten Brouwer/ Meeuwsen het eerste verschil na de 8-8 gelijke stand (naar 11-8), Oostenrijk kwam terug tot 12-11 maar kreeg toen een serie van vijf punten tegen. De power van Brouwer en de Oostenrijkse foutenlast waren goed voor deze serie. Op 19-15 namen de Nederlanders nog even een time out, om het vervolgens via een blokpunt van Meeuwsen met 21-15 af te maken.

Beide BTN-teams zijn door naar de laatste acht en komen morgen in de kwartfinales opnieuw in actie.