Ostrava: Brouwer/ Meeuwsen gaan voor brons

VoV, 28-05-2022. 18:30 uur. Katja Stam en Raïsa Schoon hadden zich via drie zeges in poule A rechtstreeks geplaatst voor de kwartfinale van de beste acht teams in het FIVB Elite16 Beach Pro Tour toernooi in Ostrava. Tegen het Zwitserse duo Joana Heidrich en Anouk Vergé-Depre ging het erom door te gaan naar de halve finales, waarna er om de medailles gestreden zou kunnen worden.

De foutenlast was troef in het begin van de eerste set, bij beide duo’s. Tot aan de technische time out bij 10-11 was er sprake van een gelijk opgaande strijd, waarbij de Zwitserse dames even met 3-6 voorstonden. Bij 13-15 werd er voor de vierde keer van speelhelft gewisseld, daarna nam Zwitserland meer afstand en bracht de marge bij 15-19 op vier punten. Dat verschil hielden ze tot aan de 17-21 eindstand vast.

In de tweede set begon het BTN-duo beter. Met 5-2, na een blokpunt en een ace, werd voor de eerste keer van speelhelft gewisseld. Echter was die marge bij de technische time out (10-11) weer helemaal door Zwitserland ongedaan gemaakt.  Het werd 14-18 en drie side out scores zouden voor het Zwitserse duo voldoende kunnen zijn om de strijd te beslissen.

Het liep echter anders, Stam stond prima te blokkeren en met een aanvallende fout werd het bij de big points 19-19, waarop de zenuwen van beide partijen en van hun fans behoorlijk op de proef gesteld werden. Zwitserland liet tot aan 24-25 zes matchpoints onbenut, Nederland overkwam dat bij hun eerste setpoint bij 26-25. De volgende drie matchpoints waren opnieuw voor Zwitserland, bij het derde op 28-29 was het raak voor de 28-30 setzege en de 0-2 wedstrijdwinst.

Stam/ Schoon sloten Ostrava dus als vijfde af.

Brouwer/ Meeuwsen speelden in de kwartfinale tegen de Brazilianen Alison/ Guto. Teams waren aan elkaar gewaagd, echter hadden Brouwer/ Meeuwsen net dat beetje extra dat hen tot de winnaars maakte. In de eerste set jojode de tussenstand van Nederlands nadeel en Braziliaans voordeel naar het omgekeerde ervan. Via 3-4, 7-7, 10-11 en 14-14 werd het 18-17 voor Brouwer/ Meeuwsen. Nederland kreeg setpoint op 20-19, maar pas op 24-23 lukte het Brouwer/ Meeuwsen om de set te beslissen. (25-23).

Ook in de tweede set ging het heel lang gelijk op. Bij 16-14 hadden Brouwer/ Meeuwsen een gaatje geslagen dat beslissend kon zijn, na 18-16 scoorden de Nederlanders opnieuw een breakpoint voor een marge van drie punten. Maar bij 19-18 zochten ze de kantlijn op voor een korte pauze. Het eerste punt na de time out ging naar Brouwer/ Meeuwsen (20-18), Brazilië scoorde de side out, waarna Nederland hetzelfde deed en de set en de wedstrijd voor zich besliste.

In de halve finale troffen Brouwer/ Meeuwsen de Noren Mol/ Sørum, waarvan ze in de poulefase nog met 2-1 verloren. Hoog tijd voor revanche dus.

Maar dat was makkelijker gezegd dan gerealiseerd. Het BTN-duo had een goede start in de eerste set (5-2), maar kreeg na 7-4 een serie van vier punten tegen waardoor ze op achterstand kwamen. Direct na de technische time out bij 10-11 scoorde Nederland een ace via de netband, waarop een breakpoint voor de 12-11 volgde. Bij 13-15 was Noorwegen weer in het voordeel, en de twee punten verschil hielden ze op de side out tot 17-19 vast. Een uitgeslagen Nederlandse aanval zette hen op setpoint, waarop Oranje de time out inging. Zonder succes, na de 18-20 maakte Noorwegen de set uit (18-21)

In de tweede set liep Noorwegen van 4-6 uit naar 4-9 door onder andere een kill-block en een ace. De marge van vijf punten verschil stond er nog bij 6-11, 8-13, de tussenstand bij de technische time out, en bij 9-14. Brouwer/ Meeuwsen kwamen na de Noorse foutserve via een ace en een eerste bal score terug naar 12-14, een ace via de netband bracht bij 14-15 de spanning weer helemaal terug. Een paar Nederlandse foutserves hielden Noorwegen aan de leiding bij 14-16 en 16-18, een harde aanval en een kill-block van Mol brachten het verschil bij 16-20 op vier punten. Via twee foutserves werd de 17-21 en 0-2 eindstand bereikt.

Brouwer/ Meeuwsen spelen morgen dus om het brons.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto FIVB.