Overwater en Vos met 1-0 achter in Belgische finale

VoV, 20-04-2024. 5:37 uur. Voor Asterix Avo en Tchalou Volley was het aftellen naar de finale in de ‘best of three’ gisteravond ten einde. Beide teams stonden voor de eerste ronde in de finale serie tegenover elkaar. Voor Tchalou Volley een historische dag, Asterix Avo had al veel vaker in de finale gestaan voor de Belgische titel en er al een heel aantal ook gewonnen.

Bij titelverdediger en bekerhouder Asterix Avo zijn de Nederlandse speelsters Laura Overwater en Iris Vos belangrijke steunpilaren, Tchalou Volley heeft geen Nederlandse inbreng. Iris Vos werd bij de Volleyproms in België benoemd tot de beste opposite in het dreamteam en werd daar ook nog eens tot MVP gekozen. Die persoonlijke prijs was alvast binnen. De twee Belgische topteams wilden er een spettende finaleserie van maken.

En dat deed Tchalou met name in dit duel. De super enthousiaste fans van de thuisploeg lieten de zaal schudden en gaven hun team vleugels.  De ploeg van Vos en Overwater kon in de eerste set nog aanklampen en meekomen (25-23), daarna denderde Tchalou hard over hen heen met twee keer 25-19, resulterend dus in een 3-0 zege.

Asterix begon elke set goed aan de wedstrijd en kon in de eerste tot 6-8 op voorsprong blijven na de 0-3 vanaf het begin. Een geringe achterstand van één of twee punten hadden ze bij 17-17 weer ongedaan gemaakt, de serie naar 21-17 leek beslissend, maar bij 22-22 was er weer evenwicht. Daarna deelde Tchalou de winnende klappen uit.

In de tweede set maakte Tchalou van 8-11 achter een 14-11 voorsprong en hield de bezoekers via 17-14 en 20-16 tot het eind van de set op afstand. Ook in de derde set was er aanvankelijk weinig verschil (6-7, 10-9) maar kon de thuisploeg in het middendeel van de set naar 15-12 uitlopen en die marge na 21-18 naar opnieuw 25-19 winst tillen.

Tchalou maakte het verschil aanvallend met 51 om 34 punten bij een scoringspercentage van 44 om 35%. Iris Vos scoorde 10 keer, Laura Overwater maakte 8 punten. Asterix zal op 27 april thuis moeten winnen om een derde duel af te dwingen.