Parkinson (Tours) verdringt Plak (Chaumont) van koppositie.

VoV, 06-12-2022. 6:27 uur. In Frankrijk nam Tours, de ploeg van Michael Parkinson, de leiding over in de Eredivisie. Zij wonnen hun partij tegen Plessis Robinson en de ex-koploper en huidige nummer twee Chaumont van Fabian Plak verloor bij Nantes Rezé. Maikel van Zeist verloor met Cambrai van Narbonne.

Bij Tours vs. Plessis Robinson eindigden de tweede en derde set met twee punten verschil. Beide sloten af met 25-23, daarvoor had Tours met 25-19 de stand op 1-0 gebracht. Michael Parkinson nam 10 punten voor zijn rekening.

Chaumont verloor het uitduel tegen Nantes Rezé, de nummer drie van de ranglijst, met 3-0. De gasten bleven met hun score per set rond de twintig punten zitten. Met 25-21, 25-20 en nogmaals 25-21 werd de strijd beslist. Fabian Plak speelde één set en scoorde één keer.

Maikel van Zeist kreeg geen speeltijd bij Cambrai, zijn team kwam op een 0-2 achterstand via 21-25 en 22-25, kon daarna blijven hopen op een goed resultaat toen ze de derde set met 25-22 wonnen en ook in de vierde set bleef het lang de vraag wie aan het langste eind zou trekken. Dat waren de bezoekers die met 25-27 de strijd met 1-3 beslisten.

Bij de Nederlandse dames in Frankrijk kwamen Lynn Blenckers (Venelles) en Puck Hoogers (Nancy) niet in actie. Voor Nicole Oude Luttikhuis was er een basisplaats in de eerste set, waarna ze nog enkele invalbeurten had. Marrit Jasper had bij Nantes een belangrijk aandeel in de winst.

Venelles van Lynn Blenckers won bij France Avenir 2024, het Team 2024 van Frankrijk m.b.t. de Olympische Spelen in Parijs, met 0-3. De derde set ging met 9-25 naar de gasten, in de eigen score waren ze op één puntje na twee keer zo goed als de thuisploeg (26 om 51 eigen punten). Zoals gezegd speelde Lynn Blenckers niet. Venelles is de nummer zeven van de ranglijst.

Nancy van Puck Hoogers behaalde een 1-3 zege bij Marcq en Baroeul. De eerste en de derde set werden heel dik met 13-25 gewonnen, de vierde was het verschil iets minder groot (18-25) maar nog altijd erg fors. Alleen in de tweede set kon de thuisploeg het spannend houden en met 25-21 afsluiten. Puck Hoogers kreeg geen speeltijd. Nancy staat op de tiende plaats.

Koploper Nantes van Marrit Jasper vertrok met een 1-3 zege in de tas bij Saint Raphael. De 0-2 voorsprong kwam via 19-25 en 23-25 op de borden, met 25-16 kon de thuisploeg het verlies nog een set uitstellen. In de vierde set maakte 18-25 een eind aan de wedstrijd. Marrit Jasper scoorde 12 keer, waarvan 2 aces en 3 blokpunten.

Nicole Oude Luttikhuis kreeg bij Levallois een basisplaats in de eerste set, maar moest daarna genoegen nemen met invalbeurten. Zij scoorde 2 keer. Haar ploeg sprokkelde een puntje bij Béziers. Nipt gewonnen en dik verloren sets bepaalden de eindstand op 3-2, waarbij de eigen score dus heel ruim met 89 om 69 punten in het voordeel van Béziers uitkwam. Via de setstanden 25-27, 25-16, 22-25, 25-13 en 15-10. Levallois staat dertiende en voorlaatste in de stand.