Perfecte start Stam/ Schoon in Tepic, Mexico

VoV, 24-03-2023. 6:30 uur. Katja Stam en Raïsa Schoon hadden gisteren bij het FIVB Elite 16 toernooi in Tepic, Mexico een perfecte start. Ze kwamen twee keer in actie en wonnen twee keer.

In de openingspartij tegen het Canadese duo Pavan/ Bukovec werd het via 13-21 en 18-21 een 0-2 zege. Daarna werden ook Tina/ Anastasia ofwel Graudina/ Samoilova met 2-0 verslagen, hetgeen het NL-duo dus de maximale score na twee wedstrijden opleverde.

Tegen het Canadese duo waren Stam/ Schoon in de eerste set de steeds leidende partij.  Via 2-4 en 4-7 werd met een ace van Raïsa Schoon de 6-10 tussenstand op de borden gezet. Bij de technische time out bij 8-13 en de tactische time out van Canada bij 9-16 had het BTN duo een geruststellend verschil opgebouwd, dat ze met ruim verschil (13-21) naar de finish brachten.

In de tweede set ging Oranje bij 4-1 achter de time out in, het slordig spelende Canada deed dat bij 7-9 en bij 10-11 was er de verplichte pauze. Katja Stam scoorde daarna belangrijke punten om Nederland aan de leiding te houden (11-15, 14-17, 17-19). Met 18-21 was de winst binnen.

Tegen Tina/ Anastasia werd de eerste set via 14-9 en 18-14 met 21-17 gewonnen, in de tweede waren onze landgenotes na 13-13 de betere ploeg. Via 17-13 pakten ze de 21-15 winst. In dit duel was Raïsa Schoon met 17 treffers de vaakst scorende speelster bij Nederland.

Stefan Boermans en Yorick de Groot boekten een 1-2 zege tegen de neven Grimalt. Via de setstanden 21-19, 14-21 en 13-15.

In de openingsset werd een 18-19 voorsprong een 21-19 nederlaag voor de Nederlanders. In de tweede set waren ze met 14-21 (na 11-16 en 14-18) de duidelijk betere ploeg. En in de tiebreak werd het verschil gemaakt van 7-8 naar 7-11. Bij 12-13 leek het nog even spannend te worden, maar Boermans/ de Groot pakten de winst vervolgens met 13-15. Boermans scoorde totaal 28 keer, de Groot kwam tot 15 scores.

Brouwer/ Meeuwsen leden tegen Nolvak/ Tiisaar een 1-2 nederlaag. De 19-21 verloren eerste set konden ze via 21-14 ongedaan maken, de tiebreak ging daarna met 12-15 naar de tegenstander.

In de openingsset werd een gelijk opgaande strijd tot aan de bigpoints (18-18, 19-19) met twee rake klappen beslist in het voordeel van Nolvak/ Tiisaar. Brouwer/ Meeuwsen konden in de tweede set ver afstand nemen (15-9) en wisten na 17-13 met 21-14 de stand gelijk te trekken. In de beslissende derde set maakten de tegenstanders het verschil van 5-6 naar 5-9. Deze marge hielden ze vast en met 12-15 pakten ze de 1-2 zege.

Brouwer scoorde 25 keer, waarvan 5 aces en 4 blokpunten. Meeuwsen maakte er 14. Met 39 om 38 eigen punten was er licht voordeel, dat echter door de foutenlast (26 om 21 directe punten voor de tegenstander) teniet werd gedaan.

Tegen Ranghieri/ Carambula uit Italië werd de eerste set met 21-23 verloren. Na de 19-16 voorsprong konden de setpoints op 20-18 en 21-20 niet door de Nederlanders verzilverd worden, Dat deden de Italianen wel op 21-22.

Brouwer/ Meeuwsen herstelden zich prima van dit verlies. De tweede set wonnen ze met 21-18 en brachten de stand daarmee op 1-1. In de noodzakelijke tiebreak sloegen ze het gaatje voor de winst van 8-8 naar 11-8. Bij 13-12 leek het nog weer spannend te worden, maar met twee scores op rij pakten Brouwer/ Meeuwsen vervolgens de 15-12  en 2-1 winst.