Polder wint van Dijkema, Lohuis blokkerend weer top.

VoV, 17-01-2023. 6:18 uur. In de Italiaanse Serie A1 stonden er afgelopen weekend zowel bij de dames al bij de heren een Nederlands onderonsje op het programma. Te weten Polder vs. Dijkema en de Weyer vs. van Garderen.

Voor 1.100 toeschouwers won Tessa Polder met Perugia met 3-2 van Laura Dijkema en Macerata. De 2-0 voorsprong (16, 18) kon pas in de vijfde set (15-9) verzilverd worden. Macerata had daarvoor twee nipte zeges (23-25, 24-26) behaald en daarmee de gelijkmakende 2-2 afgedwongen. MVP van de wedstrijd werd Beatrice Gardini, die 25 keer scoorde. Tessa Polder maakte er 7, Laura Dijkema 2. Ze stond vijf sets op spelverdeling.

Juliët Lohuis behaalde met Casalmaggiore een mooie 2-3 zege bij het hogergeplaatste Vero Volley Milano. De 1-2 voorsprong konden ze in de vierde set (26-24) net niet verzilveren, dat lukte in de vijfde voor 2.200 toeschouwers wel met 10-15. MVP werd Majak Malual, die 24 keer scoorde. Juliët Lohuis maakte 13 punten, waarvan 6 blokkerend.

Koploper Conegliano van Robin de Kruijf won voor 5.300 toeschouwers met 3-1 van Busto Arsizio. Na de met 23-25 verloren eerste set trokken ze met twee keer 25-18 en 25-21 de winst naar zich toe. Kelsey Robinson werd MVP, ze scoorde 15 punten. Isabelle Haak maakte er 25. Robin de Kruijf, die in de eerst twee sets invalbeurten had en daarna in de basis stond, scoorde 6 keer.

Firenze, dat zonder Jolien Knollema speelde maar met de nieuwe aanwinst Ofelia Malinov, won met 3-2 van Bergamo. De 25-19 in de vierde set maakte 2-2, met 15-10 haalden ze daarna voor 1.300 toeschouwers de winst binnen. Sylvia Nwakalor werd MVP, ze scoorde 25 keer.

Scandicci won zonder Yvon Beliën voor 635 toeschouwers met 1-3 van Vallefoglia. MVP werd Isabella di Lullio. Chieri ’76 was met 3-1 te sterk voor Cuneo, waar Kim Klein Lankhorst één keer een invalbeurt had. Totaal 1.215 toeschouwers zagen het duel. Novara won met 3-0 (12, 17, 22) van Pinerolo. Sara Bonifacio, die 15 keer scoorde, werd MVP. Het duel trok 2.300 bezoekers. Er was geen NL-inbreng.

In de stand gaat Conegliano (41) aan de leiding. Scandicci (38) is tweede, Casalmaggiore (25) zesde. Cuneo bezet de tiende plaats met 16 punten, Firenze is elfde met hetzelfde aantal. Perugia is twaalfde (9) en Macerata dertiende (7). Tussen haakjes de punten.

Bij de mannen zorgde Maarten van Garderen met Siena, hekkensluiter in de Serie A1, voor een stunt door bij Piacenza, de nummer vijf, met 1-3 te winnen. Met 24-26 en 31-33 maakten ze de nipte zege na de 1-1 stand perfect. Van Garderen scoorde 22 keer, de Weyer had een invalbeurt.