Polen is de beste in Montreux

VoV, 19-05-2019. 5:40 uur. We gaan even in omgekeerde volgorde berichten over de laatste dag van de Montreux Volley Masters. Dus eerst de finale, dan de strijd om het brons en vervolgens ook nog de wedstrijd om de vijfde plaats. De volgorde op deze finaledag in Montreux was  omgekeerd hieraan, maar de kampioen behoort nu eenmaal de eerste plaats te krijgen.

Wellicht had de een of ander meer verwacht van Olympisch kampioen China of van Italië dat op het laatste WK als tweede eindigde, of van Turkije de nummer twee bij de laatste Vollebal Nations League, maar nationale competities en toernooien van de diverse continentale bonden stonden zo sterk mogelijk nationale teams van diverse landen in de weg. Want de boog kan nu eenmaal niet altijd gespannen zijn voor de speelsters.

De finale tussen Polen en Japan werd een 3-1 zege voor Polen, dat in de eerste set na een aanvankelijk gelijk opgaande strijd (6-6) ver afstand nam (14-9, 22-15) en ruim won met 25-15.  Japan knokte zich in de tweede set terug in de wedstrijd door in de eindfase net wat effectiever te zijn (22-25). Het was een korte opleving , die door Polen in de derde set met 25-17 een halt werd toegeroepen.

Na de 2-1 in sets ging de vierde set nog een tijdje gelijk op (13-13), kreeg Polen voordeel (16-13) maar wilde Japan niet opgeven en had het tot aan 24-24 zicht op een tiebreak. Polen maakte met twee punten een eind aan die mogelijkheid.

Polen had blokkerend een groot voordeel (18 om 3) en speelde ook met een lagere foutenlast (15 om 23). Smarzek werd opnieuw topscorer met 28 punten.

De bronzen medaille ging dit jaar naar Italië dat te sterk was voor Thailand. De Thaise ploeg raakte in de eerste set een voorsprong van 18-14 kwijt en kon pas bij 18-20 weer scoren. Italië hield eerst op de side out het verschil vast (20-22) en pakte daarna de winst met 20-25. In set twee maakte Italië wat meet fouten, maar werkte dat ruimschoots weg met meer aanvallende en blokpunten.  Via 5-9 en 10-15 werd het 18-25 en 0-2. Ze waren één setwinst van de bronzen plak af.

En die bronzen plak pakte Italië in de derde set. Daarvoor moesten ze wel een 10-8 achterstand ombuigen naar een 10-15 voorsprong, maar toen dat éénmaal gebeurd was stoomden ze via 12-20 en 13-23 door naar een 14-25 setzege. En dus 0-3 wedstrijdwinst.

Indre Sorokaite werd met 18 treffers topscorer, Italië had met een 33 om 60 eigen score wel heel erg veel voordeel.

De stand van de eerste vier teams is dus:

• Polen
  • Japan
  • Italië
  • Thailand

En Turkije en China speelden voor positie vijf tegen elkaar. Turkije won de eerste set met 18-25, ze hadden een lagere foutenlast (-3) en een betere blokscore (+4).Na de 12-14 namen ze afstand naar 13-19, waarmee het gaatje geslagen was. China was in de tweede set met 25-16 de ruim betere ploeg. Aanvallend en blokkerend en met minder fouten. Na de 10-11 maakten ze 17-12 en via 21-15 werd de stand op 1-1 in sets gezet.

De teams waren in de derde set aan elkaar gewaagd, met 23-35 was Turkije net iets beter. En in de vierde set domineerden ze vanaf de eerste opslag tot het laatste punt. Via 2-4, 7-10 en 13-19 ging de 1-3 winst met 18-25 naar de Turkse ploeg. Yingying Li en Kubra Caliskan werden met 17 punten de topscorers van de partij.

Eindstand voor wat betreft de posities na de medaille strijd:

• 5de Turkije
  • 6de China
  • 7de Duitsland
  • 8ste Zwitserland

Het Dream Team  (foto onder) van Montreux bestond uit de passer lopers Yurie Nabeya (Japan) en Martyna Grajber (Polen). Voor de midpositie werden gekozen Agnieska  Kakolewska (Polen) en Sarah Fahr (Italië). De libero werd Mako Kobato (Japan), dat ook de beste  spelverdeelster had met Nanami Seki. Malwina Smarzek (Polen) nam de positie van diagonaal in dit team in, zij werd tevens de MVP van het toernooi.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Montreux Volley Masters.