Vizier op volleybal

 

Polen klopt Rusland met 3-0

VoV, 15-09-2021. 3:52 uur. Gisteren werden in Polen de eerste twee kwartfinales van het EK bij de mannen gespeeld. Oranje verloor met 3-0 van Servië. De ploeg van Piazza kon het twee sets spannend houden. Daarmee zit het toernooi en de internationale zomer voor de Oranje mannen erop.

Spelverdeler Wessel Keemink: “We begonnen goed in de eerste set, ondanks dat we, inclusief ikzelf, bij sommige rally’s een zenuwachtige indruk maakten. We hadden goede fases, maar gaven te veel ballen makkelijk weg. In de tweede set begonnen we slecht, kwamen nog terug, maar toen was het al te laat. In de derde  gaven we alles, net als Servië, en zij waren net dat beetje beter.”

Nikola Jovovic van Servië vertelde dat zijn ploeg zich had voorgenomen dat het duel tegen Nederland niet het laatste op het EK zou zijn. “We speelden goed en zijn vooral content met de manier waarop we Nimir Abdel-Aziz afstopten.”

Na Oranje vs. Servië was het de beurt aan Polen vs. Rusland, altijd een beladen duel. In deze setting was het de heersend wereldkampioen vs. de nummer twee van de Olympische spelen in Tokyo. Voor 8.600 toeschouwers pakte de thuisploeg een 3-0 zege via de setstanden 25-14, 26-24 en 25-19.

Polen begon overweldigend aan de wedstrijd, met heel veel servedruk liepen ze uit naar 9-3.  Rusland kon Leon niet afstoppen en keek al vlot tegen een 19-11 achterstand aan. De Poolse fans zagen Bartosz Kurek de 25-14 voor de 1-0 setstand binnenslaan.

Rusland herstelde zich in de tweede set en vocht terug (7-7), In het middendeel van de set liep Polen uit naar een handvol punten verschil (19-14) waarvan ze er aan het eind nog precies twee over hadden.

Rusland was met 2-0 achter dicht bij uitschakeling, helemaal na een minder goede start in de derde set, waarin ze al snel tegen een 7-3 achterstand aankeken. De Russische ploeg vond geen oplossingen voor de Poolse dadendrang en bleef op ruime achterstand volgen (15-11). Polen denderde door en via 19-14 wonnen ze met 25-19.  “Als we zoals vanavond blijven spelen winnen we het EK” blikte Leon terug.

De partij kende drie topscorers. Egor Kliuka, Wilfredo Leon en Bartosz Kurek scoorden alle drie 14 punten. Polen had de betere eigen score (+6) en ook de ruim mindere foutenlast.

Voor de halve finale zijn dus de beide teams uit de Oranje poule uitgeschakeld, de wereldkampioen en Europees kampioen uit de Poolse gaan door naar de Final Four van het EK

Vandaag speelt Tsjechië vs. Slovenië (winnaar vs. Polen) en Italië vs. Duitsland (winnaar vs. Servië) voor een plaats bij de laatste vier. Zaterdag zijn de halve finales

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.