Polen verslaat Duitsland en USA wint van Italië

VoV, 23-09-2023. 3:17 uur. In de Poolse poule in Lodz waren er nog vier teams in de race voor de twee tickets voor de OS in Parijs. De kanshebbers zijn Italië, USA, Duitsland en Polen. Gisteren werd er een begin gemaakt met de ‘KO’ wedstrijden tussen de vier toppers. Op de planning stonden Duitsland vs. Polen en Italië vs. USA.

Bij Duitsland vs. Polen zaten 8.000 toeschouwers op de tribunes. Een massale rood-witte aanhang die de thuisploeg luidkeels steunde. En dat had Polen ook wel nodig, want de Duitse ploeg van Vital Heynen was een lastige tegenstander.

In de eerste set nam Duitsland vlot een mooie voorsprong (9-4) en nam een pauze toen Polen te dichtbij (10-8) kwam. Als zelfs de Duitse libero ook een punt scoort (16-10) kan het bijna niet meer fout gaan. Polen kwam nog tot 19-17 , maar verloor daarna  de aansluiting en de set. (25-20).

De tweede set was na een aanvankelijk Duitse voorsprong (13-9) er bij 16-16 weer een gelijke stand. Polen kwam na 19-19 bij 20-24 op setpoint, maar kon de set pas bij 25-27 in haar voordeel beslissen.

Ook de derde set was voor Polen. Na de 8-8 kwam Polen op voorsprong (10-8) en in de rest van de set stonden ze die niet meer af. Al was er bij bijvoorbeeld 15-14 maar één puntje verschil, uiteindelijk werd met 25-21 toch nog redelijk ruim gewonnen.

Duitsland dwong in de vierde set de tiebreak af. Nu waren zij zo ongeveer vanaf het begin de ploeg aan de leiding. Via 16-14 liepen ze uit naar 21-18 en wonnen met 25-22.

In de tiebreak werd met 7-8 in Pools voordeel van speelhelft gewisseld. Tot 12-12 bleven de teams elkaar op de side out in evenwicht houden, na de 12-13 miste Duitsland een breakpoint, waardoor Polen op matchpoint kwam, dat ze blokkerend verzilverden.

Met 71 om 60 aanvallende punten en een lagere foutenlast (14 om 19) maakte Polen het verschil. Martyna Czymiariska scoorde 27 keer voor Polen, midspeelster Camilla Weitzel werd met 18 treffers de meest scorende Duitse.

Bij Italië vs. USA stonden de twee koplopers uit de poule tegenover elkaar. De wedstrijd eindigde in een 1-3 zege voor USA, dat ongeslagen bleef en Italië de eerste nederlaag toebracht. In de openingsset maakte USA het verschil na 9-9 (9-13, 14-20) en won ruim met 19-25. In de tweede set ging de zege naar Italië, dat de marge bij 14-8 wel zag slinken tot één puntje bij 23-22, maar toen nog genoeg over had voor de 25-23 setwinst.

In set drie kon USA van 17-18 uitlopen naar 19-23 en won met 21-25 en in de vierde en laatste set pakten ze  in het middendeel van de set een serie van drie punten waarmee ze op 12-16 kwamen en zich daarna niet meer in de problemen lieten brengen. Met 18-25 werd de set en de wedstrijd beslist.

Jordan Thompson werd met 24 punten topscorer, Ekaterina Antropova van Italië liet er 20 noteren. USA had aanvallend (58 om 63 punten) de betere score, Ook speelden ze met een fors lagere foutenlast (24 om 14)

De stand met nog twee wedstrijden te gaan is:

• 01> USA 5-15, sets 15-3
  • 02> Italië 4-12, sets 13-4
  • ===============
  • 03> Polen 4-12, sets 14-6
  • 04> Duitsland 4-11, sets 14-8

Vandaag staan op het programma de wedstrijden Polen vs. USA en Italië vs. Duitsland.