Pollux drie sets makkelijk langs Dok

Archieffoto Volleypictures.nl. Susan Stevelink scoort drie aces

De verschillen in de DELA League zijn groot. Zelfs tussen de nummer vijf (Pollux) en de nummer acht (TFM / Dok) zit een wereld van verschil. Die drie plaatsen schelen wel vijf maximale winstpartijen in punten, ofwel vijftien in totaal. Maar de verschillen in de sets tijdens hun onderlinge wedstrijd van gisteren waren ook als dag en nacht. Zo won Pollux de eerste set met 25-09, maar verloor de derde met 23-25. Was de nummer acht naar het niveau van de nummer vijf gestegen of was juist de nummer vijf tot het niveau van de nummer acht afgedaald? Of waren ze elkaar ergens halverwege tegemoet gekomen? Wie het weet mag het zeggen.

Na de bijna gebruikelijke opstart problemen en vertraging om de techniek achter de wedstrijdtafel ook aan het duel mee te laten doen, begon Pollux alsof de verloren tijd met een rappe setwinst moest worden goedgemaakt. Bij 7-3 nam Bram Leijssenaar de eerste Dok time – out en bij 14-05 de tweede. Noch de tijd, noch de score werd gestopt tijdens de instructies aan de kant. Via 19-6 stond er na een minuut of achttien 25-09 op de borden. Voor TFM / Dok een begin om heel snel te vergeten, voor Pollux een prachtige start. Pollux scoorde in deze set niet voor Dok, die dat wel tien keer voor Pollux deed.

Veel van hetzelfde in de tweede set. Op de serve van Susan Stevelink liep de thuisploeg uit naar 5-0, voordat Siska Hoekstra de opslag terughaalde en Joyce Wassen de achterstand tot 7-4 kon terugbrengen. Een drietal klungelballen op buiten bij Dok zorgen voor 10-4 en onder andere Ilse Oude Luttikhuis en Marlou Sommer maakten er snel 18-8 en 20-10 van. Dok was zichzelf ten opzichte van de eerste set voorbijgegaan en kreeg nog een aantal makkelijke puntjes bijgeschreven vanwege Pollux netfouten en uitgeslagen ballen. Zonder problemen maakte de thuisploeg de set met 25-16 af.

De buurman verwachtte al dat het wel binnen het uur afgelopen zou zijn, dat kon ook makkelijk gezien de pas verstreken veertig minuten. Hij leek ook gelijk te krijgen. De sprongserve van Ilse Oude Luttikhuis sloeg behoorlijk in bij Dok en de 5-1 en 10-5 stand deed opnieuw een snelle wetwinst vermoeden. Maar op de een of manier sloeg het bij 14-9 om.

Concentratieverlies? Vier Pollux scores voor Dok brachten de stand even later op 15-14. Geen ramp gezien de manier waarop Pollux daarvoor makkelijk scoorde. Maar nu had het een ander effect. De ploeg uit Dwingeloo klampte zich vast en liet niet mee los. Ook niet toen ze met drie scores voor Pollux de thuisploeg aan een 19-16 voorsprong hadden geholpen.

Chantal Nijstad scoorde vanaf de midpositie en Jennifer Taylor serveerde een paar aces. Die echt dood voor Annelin Pasveer neervielen. Alsof ze tegen een onzichtbaar gordijn werden geslagen.  Bij 20-20 was Dok naast Pollux en op 21-23 riep Jan Berendsen de dames voor de tweede keer naar de kant. Antoinette Posthuma verkleinde het verschil met één punt, Siska Hoekstra herstelde het en bracht Dok op een eerder voor onmogelijk gehouden setpoint. Dezelfde procedure aan Pollux kant herhaalde zich nog eens,  nu met Ilse Oude Luttikhuis in de scorende rol voor een 23-24 stand. Joyce Wassen sloeg vervolgens diagonaal raak en verzilverde het setpoint, hetgeen 2-1 in sets betekende.

Susan Stevelink serveerde een paar aces in het begin van de vierde set, nadat een loopbal door Dok hard in het net was geslagen. Pollux liep uit naar 7-3 en hield ook bij 11-8 nog ruim afstand. In het middendeel van de set deed Dok wat terug. Bij 13-13 waren ze weer bij, maar met name Marlou Sommer en Jeanine Stoeten brachten met een aantal snelle mid aanvallen, afgewisseld door een ace (Marlou) en een blokpunt (Jeanine) het oude verschil bij 19-16 weer op de bordjes. Een Dok foutserve bracht Ilse Oude Luttikhuis aan opslag en zij serveerde de set in één keer uit naar 25-16.

Scores Pollux: Kirsten Oude Luttikhuis 17, Marlou Sommer 14, Antoinette Posthuma 12, Ilse Oude Luttikhuis 11,  Jeanine Stoeten 9 en Susan Stevelink 5. Scores TFM / Dok: Joyce Wassen 13, Chantal Nijstad en Judith Vergeer 10, Siska Hoekstra 5, Jennifer Taylor en Joanne Morgan 4, Paula Veldman 2, Laura Bruins 1.

Teamscores Pollux vs TFM / Dok: Aanval 48/36; blok 11/6; aces 9/7; tegenstander 17/30.