Poulewinst Schoon/ van Driel bij EK U22

VoV, 14-05-2021. 17:37 uur. Na twee zeges gisteren gingen Raïsa Schoon en Emi van Driel voor de poulewinst op de tweede dag. Daarvoor moesten ze winnen van het Zwitserse duo Betschart/ Stähli.

Met Emi van Driel aan serve werd er al meteen een mooie 1-4 voorsprong gepakt, die nadat de Zwitserse dames tot 5-6 waren ingelopen weer werd uitgebouwd naar 6-9 en 8-13, waarop de technische time out volgde. Oranje bleef de betere ploeg, Raïsa Schoon krulde een aantal balletjes naar het hoekje bij de tegenpartij en Emi sloeg een ‘dankjewel’ bal hard door het midden hard het zand. Twee aces van Raïsa maakten 14-18, daarna ging de set met 16-21 naar Nederland.

In de tweede set waren de teams tot pakweg 12-12 aan elkaar gewaagd. Zwitserland had met 6-3 voorgestaan, Nederland met 6-7 en Zwitserland weer met 9-7. De Nederlandse serie naar 9-11 en later van 12-12 naar 12-16 maakten het verschil. Zwitserland gaf twee kadootjes weg, Raïsa schoorde in die periode twee keer. Oranje liet zich met vier punten voor niet meer verrassen en sloot de set met 16-21 en de wedstrijd met 0-2 af. Ongeslagen poulewinst dus en door naar de laatste zestien.

Luini/ Immers wonnen gisteren en verloren vanmorgen hun eerste duel op de tweede dag, waarmee de score op één keer winst en één keer verlies kwam.

Tegen het Russische duo Gesev/ Shustrov werd vanmorgen met 2-0 verloren. Het NL-duo had in de eerste set bij de technische time out (10-11) en de vierde veldwissel (13-15) nog minimaal voordeel. Pakte dat na de eigen time out op 15-15 ook weer dat minimale verschil terug en bleef via een prima kill block voor de 18-19 tussenstand ook volop kanshebber voor setwinst.

Tot aan 21-22 waren er daarna drie kansen om de set in hun voordeel te beslissen, maar op de een of andere manier lukte het gewoon niet. Via de Nederlandse foutserve en twee Russische blokpunten ging de set vervolgens met 24-22 verloren.

In de tweede set keken Luini/ Immers bij 8-1 al tegen een gigantische achterstand aan. De inhaalrace maakte het verschil wel kleiner (10-4, 14-11), maar eigenlijk bleef Rusland steeds de gang van zaken domineren. Ze liepen weer uit naar 18-12 en wonnen via een ace en een blokpunt met 21-13.

In het tweede duel van de dag speelden Luini/ Immers tegen het Oostenrijkse duo Reiter/ Hammaberg, die nog zonder zege waren. En ook bleven. Nederland won met 2-0 via de setstanden 21-14 en 21-17.

In de eerste set was er bij 9-3, 11-5 en 16-9 al een grote voorsprong door Luini/ Immers opgebouwd, die ze vakkundig vast bleven houden. Het verschil bleef rond de zes punten schommelen (19-13) voordat de set zege met een overduidelijke 21-14 werd binnengehaald.

In de tweede set hadden de tegenstanders bij 14-14 al evenveel punten dan de set ervoor, Ze kwamen van een 7-4 en 13-10 achterstand terug naar deze gelijke stand. Daarna scoorden ze nog drie punten, terwijl Oranje vooral blokkerend uitstekend op dreef was en daarmee naar 17-14, 19-15 en 21-17 kon uitlopen. Dik verdiend, er was geen moment de gedachte dat de Oostenrijkers via een stunt de set alsnog zouden pakken.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto’s CEV.