Prima openingsdag NL-duo’s bij Elite 16 in Doha

VoV, 07-03-2024. 5:22 uur. Het was een drukke middag voor het Nederlandse beachvolleybal bij het Elite 16 toernooi in Doha. Vanaf 14:00 uur tot het duel om 18:00 uur kwamen vier NL-duo’s in actie. Boersmans/ de Groot zelfs twee keer, de overige drie teams werkten allemaal hun eerste poulewedstrijd af.

Boermans de Groot vs. Hodges/ Schubert uit Australië werd een 2-0 zege voor Nederland. Via 16-21 en 17-21. Stefan Boermans scoorde in de eerste set vijf blokpunten, waarvan al vier tot 5-10.  Australië kon tot 11-14 een aantal punten goedmaken, daarna liep Nederland uit naar 14-19 en won met 16-21.

In de tweede set maakte Australië een aantal keren een achterstand van twee punten goed (7-9 werd 9-9, 10-12 werd 12-12) maar daarna moesten ze het antwoord schuldig blijven op de blokpunten van Boermans voor bijvoorbeeld 12-13 en 14-16. Nederland won de set met 17-21. Totaal kwam Boermans tot 9 blokpunten in dit duel, waarmee het verschil gemaakt werd.

Boermans/ de Groot vs. Mol/ Sorum uit Noorwegen werd opnieuw een blokkering clinic van Stefan Boermans. Opnieuw was zijn blok goed voor 9 punten,

Met twee blokpunten maakte hij het verschil na de technische time out bij 10-11 naar 10-13. Het NL-duo speelde een zeer stabiele side out en liep met een breakpoint naar 16-20 voldoende setpoints om winnend af te sluiten. Dat deden ze met 17-21.

In set twee ging de winst via 21-18 naar de Noren. Ze maakten van 9-10 achter een 13-10 voorsprong en gaven die marge in het verdere verloop niet meer weg.

In de tiebreak pakte Nederland met het negende blokpunt van Boermans een 4-8 voorsprong, twee blokpunten van Noorwegen brachten de stand nog op 8-10, waarna Oranje de marge van vier punten herstelde en via 8-12 met 12-15 won.

Stefan Boermans en Yorick de Groot zijn met deze twee overwinningen zeker van een plek in de knock-outfase.

Perusic/ Schweiner vs. Brouwer/ Meeuwsen werd een 2-1 zege voor het Tsjechische duo. Na de technische time out bij 10-11 in Nederlands voordeel in de eerste set kwam Oranje op twee punten voor bij 12-14, een marge die verder de hele set op de side out werd vastgehouden. Tot aan 18-20, toen blokkeerde Meeuwsen met een breakpoint de 18-21 op de borden.

In set twee kwam Nederland vlot met 5-1 en 8-3 achter. Brouwer/ Meeuwsen warende heel set in de achtervolging, tussenstanden 12-9, 16-12, 19-16, waarna de set met 21-17 naar Tsjechië ging.

In de tiebreak had Nederland bij 3-7 en 5-8 een mogelijk beslissende voorsprong. Tsjechië kwam sterk opzetten en had de achterstand bij 11-11 helemaal weggewerkt. Een aantal Nederlandse fouten maakten er 14-11 voor Tsjechië van, met 15-12 ging de set en de wedstrijd met 2-1 vervolgens naar Perusic/ Steiner

George/ André vs. Immers van de Velde eindigde in een 1-2 zege voor de Nederlanders. Hun derde zege in Doha inclusief de twee in de kwalificatieronden. Tot de time out in de eerste set bij 10-11 voor Nederland ging het gelijk op, Immers/ van de Vele bleven vervolgens tot aan 16-17 een voordelig verschil houden. Brazilië nam de leiding bij 19-18 over en won de set met 22-20.

De tweede doorgang was voor Nederland.  Brazilië wist een aantal keren een achterstand van drie a vier punten bijna of helemaal weg te werken (6-10 werd 10-11, 10-14 werd 14-14) maar Immers/ van de Velde herpakten zich steeds en sloegen hun slag na 15-16 met een serie naar 15-19. De set werd door Nederland met 18-21 gewonnen.

De beslissende derde set werd in de finale nog spannend toen een 8-12 Nederlandse voorsprong tot één puntje verschil bij 13-14 terugliep. De 13-15 was echter goed voor de 1-2 Nederlandse winst.

Bij de dames is Nederland vertegenwoordigd door Stam/ Schoon. Zij namen het op tegen Agatha/ Rebecca uit Brazilië, de nummer 14 van de World Ranking waarop Stam Schoon de 7de plaats bezetten.

Het NL-duo kon na een gelijk opgaande eerste set (4-3, 8-6, 11-10) via een ace van Raïsa Schoon en een rake klap van Katja Stam met 16-13 de leiding nemen, waarop Brazilië de time out in vluchtte. Zonder succes, bij 19-16 herhaalde het scenario zich nog eens, een ace van Raïsa Schoon en een rake klap van Katja Stam zorgden voor de 21-19 setzege.

In set twee liep het NL-duo van 9-8 uit naar 13-8 en bouwde met zeer stabiel spel en via o.a. aces en tweede bal scores van Katja Stam een 18-10 voorsprong op. Brazilië had het geloof in een derde set toen allang opgegeven, ze zagen dat ze het op deze dag niet konden bolwerken tegen een prima in vorm zijnde tegenstander. Een ace van Katja Stam maakte 20-12, de uitgeslagen Braziliaanse aanval besliste de set.

Vandaag worden de laatste poulewedstrijden gespeeld, alle poulewinnaars gaan rechtstreeks door naar de kwartfinales. De nummers 2 en 3 spelen de tussenronde en de nummers 4 kunnen naar huis. Het programma ziet er vandaag als volgt uit:

• 07.00 uur: Brouwer/ Meeuwsen vs. Immers/ van de Velde
  • 10.00 uur: Hughes/ Cheng (USA) vs. Stam/ Schoon
  • 12.00 uur: George/ Andre (Brazilië vs. Brouwer/Meeuwsen
  • 12.00 uur: Perusic/ Schweiner (Tsjechië) vs. Immers/ van de Velde
  • 15.00 uur: Stam/Schoon vs. Tainá/Victoria (Brazilië)
  • 17.00 uur: Boermans/ de Groot vs. Crabb/ Brunner (USA)

We houden u op de hoogte hoe het afloopt.