RABO Super Series: Derde zege Nederland

VoV, 10-08-2018. 4:20 uur. Na twee poule wedstrijden in de RABO Super Series was Oranje nog ongeslagen (2-6) en lijstaanvoerder. Na de wedstrijd Italië vs Turkije had Italië 2-6, Rusland (1-2) en Turkije (0-1), met tussen haakjes de gewonnen wedstrijden en de behaalde punten. Met de wedstrijd Nederland vs Rusland nog te gaan was er voor de uiteindelijke rangschikking ten behoeve van de halve finales (1 vs 4, 2 vs 3) in Eindhoven dus nog van alles mogelijk.

Bondscoach Jamie Morrison had drie wijzigingen in zijn basiszeven. Maret Balkestein – Grothues, Yvon Beliën en Laura Dijkema bleven aan de kant en de starting seven luidde dit keer Britt Bongaerts (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Celeste Plak en Anne Buijs (passer / lopers), Nicole Koolhaas en Juliet Lohuis (middens) en Kirsten Knip (libero).

De aanpassingen hadden wellicht wat gewenning nodig want Oranje begon ronduit slecht aan de wedstrijd. Met voorspelbare aanvallen op de buitenkant, mede ten gevolg van een haperende pass, die de Russische ploeg in staat stelde om in de eerste set blokkerend uit te blinken met een stuk of zes kill-blocks. Het draaide voor geen meter bij de Oranje equipe en dat kwam pijnlijk duidelijk tot uitdrukking in de tussenstanden. Van 4-8 bij de eerste technische time out naar 7-16 bij de tweede. En de 8-21 direct na de tweede Nederlandse tactische time out. Rusland was heer en meester tot aan dat moment.

Na een kill – block van Lonneke Slöetjes (9-21) en nog één van Celeste Plak (10-21) en een knappe score van Juliet Lohuis (11-21) ging Rusland de time out in. Op 13-24 herhaalde Oranje nog de driepunter, onder andere via een blokpunt van Bongaerts / Koolhaas en een ace van Juliet Lohuis. Maar natuurlijk was het al veel te laat om Rusland serieus te bedreigen. Na de Russiche time out maakten ze de set af. 16-25 en 0-1.

Nederland herpakte zich vanaf de tweede set, ging voort op de aan het eind van de eerste set ingeslagen weg en was nu wel gelijkwaardig. Het teamniveau ging een stuk omhoog, passend en serverend werd het beter, waardoor met name de eerste tempo combinaties tussen Britt Bongaerts en de middens Koolhaas / Lohuis goed uit de verf kwamen. Nu ging Oranje met 8-6 voor de eerste technische time out in, na onder andere twee aces in die periode. In het middendeel bleef het gelijk opgaan.

Oranje scoorde een paar keer via de omloopballen (Juliet Lohuis), bij Rusland sloeg Parubets een aantal keren vanaf linksvoor hard raak. Bij 16-15 was er weer verplicht rust.  Oranje zag de 19-16 voorsprong verloren gaan. Plak kreeg de bal niet op de tenen terug bij het Russische blok voor 18-16, maar Kirsten Knip, die een prima partij stond te spelen, kreeg ‘m keihard op de neus.  Bij 19-19 ging Oranje naar de kant en sloeg na 20-20 opnieuw toe. Met een ace via de netrandband (Britt Bongaerts) en een blok van Lonneke Slöetjes werd het 23-20, time out Rusland. Het gaatje bleef drie punten, Slöetjes scoorde eerst de 24-21 en even later blokkeerde ze de 25-22 voor de 1-1 setstand tegen de vloer.

In de derde set was Oranje in de openingsfase duidelijk beter dan Rusland. Dat leidde tot een 6-2 en 13-8 voorsprong. Anne Buijs en Celeste Plak leefden zich aanvallend met harde klappen uit, blokkerend was er opnieuw succes voor Slöetjes. Na de 13-8 veranderde het spelbeeld. Met name Kseniia Parubets sloeg om de haverklap raak en de voorsprong verdween als sneeuw in een bloedhete sprothal. Blokkerend kwam Rusland bij 15-15 naast Nederland. Na de verplichte pauze serveerde Nicole Koolhaas met veel servedruk (o.a. twee aces en een ‘dankjewel’ bal en omloopscores van Juliet Lohuis) naar 21-15. Britt Bongaerts maakte met een tweede bal de 23-18 en Celeste Plak had met haar opslag bij 24-18 succes. Met een ace scoorde zij de 25-18.

Met de 2-1 setstand en het ene puntje dat dit minimaal al opleverde was Oranje zeker van de eerste plaats in de poule van vier en was de tegenstander van zaterdag in Eindhoven ook duidelijk, dat wordt dus Turkije.

Rusland was geenszins van plan om de wedstrijd in vier sets verloren te laten gaan, wisselde wat in de basis en profiteerde volop in het begin van de vierde set van deze gewijzigde aanpak. Daarbij was Nederland nogal slordig (netfouten) en zo stond er vlot een 2-6 voorsprong op de borden voor de gasten. Bij 8-8 was dat gerepareerd en vanaf dat moment volgde weer een strijd tussen twee aan elkaar gewaagde teams, waarbij de Russische ploeg het voordeel op de side out behield. (10-11, 12-13, 15-16).

Een stevig potje fout serveren leidde tot 16-18, op 17-20 ging Oranje de time out in, nadat Celeste Plak haar aanval afgeblokt zag worden. Oranje scoorde via een ace van Nicole Koolhaas de 19-21, Natalia Malykh herstelde het verschil (20-23), hetzelfde deed Parubets na de Nederlandse side out met de 21-24. Zij sloeg de 21-25 daarna ook keurig in het hoekje van het speelveld. En dus was het 2-2 en verlengen.

De opslagen van Nicole Koolhaas en Lonneke Slöetjes, met aces voor 9-9 en 12-10 maakten in de vijfde set het verschil. Oranje werkte de 7-9 achterstand weg en boog dit om in een 13-10 voorsprong, met tijdens die periode, in een poging het ritme te breken, twee Russische time outs. De laatste drie Oranje punten kwamen op naam van Juliët Lohuis. Ze scoorde via een ‘dankjewel’ bal de 13-10, verzilverde een set up op de achterover van Brit Bongaerts en frommelde het laatste punt voor 15-12 er aan het net in.

Vandaag is een rust- en reisdag voor de vier ploegen. Ze gaan naar Eindhoven, waar op zaterdag de halve finales op het programma staan. Gezien de eindstand na drie wedstrijden (Nederland 3-8, Italië 2-6, Rusland 1-3 en Turkije 0-1 voor gewonnen wedstrijden en behaalde punten) speelt om 14:30 uur Rusland tegen Italië en om 17:00 uur Nederland tegen Turkije.  Zondag wordt er op dezelfde tijdstippen voor de eindrangschikking gespeeld.