Racistische uitingen duperen Tours VB

VoV, 12-12-2017. 9:33 uur. In Frankrijk verloor VB Tours (Jasper Diefenbach) bij het Europese uitstapje in de Challenge Cup in Griekenland vs Olympiakos van Jeroen Rauwerdink, met 3-0. We maakten in het verslag van die wedstrijd melding van het verlaten van het veld door Nathan Wounembaina bij 24-24 in de eerste set, waarna de wedstrijd lange tijd onderbroken werd. Een attente lezer maakte ons erop attent dat de speler van Tours het doelwit was van racistische kreten en racistische beledigingen jegens hem en er daarom mee was gestopt.

In plaats van voor een  tijdelijke onderbreking te fluiten, en de Griekse club te vragen het publiek te verzoeken hiermee te stoppen,  paste de eerste scheidsrechter, de Bulgaarse Milan Todorov, de regels letterlijk toe.  Omdat Nathan zonder toestemming het veld verliet sloot hij  hem voor de rest van de wedstrijd uit, hetgeen natuurlijk een behoorlijke aderlating voor Tours betekende. Wellicht is hij ook geschorst voor de return. Op grond van het gebeurde zal dat duel wel extra beladen zijn. Tours moet het verlies via de golden set proberen in winst proberen om te draaien.

In de speelronde van afgelopen week in Frankrijk verloor Tours met 3-0 (22, 23, 24) bij koploper Chaumont.  Met name de foutenlast (22 om 27) werd hen funest. Jasper Diefenbach scoorde 6 keer. Wounembaina maakte er 9. Tours VB staat 5de met 16 punten.

Paris Volley handhaafde zich op de tweede plek via een 3-0 (20, 20, 22) overwinning op Montpellier.  Ter Maat nam 17 punten voor zijn rekening, hij boekte een scoringspercentage van 52%.  Poitiers van Thomas Koelewijn won thuis met 3-0 ( 20, 11, 19) van Toulouse, omdat ze serverend (8 om 2 aces), aanvallend (43 om 36) en qua foutenlast  (9 om 18) het een stuk beter voor elkaar hadden dan de bezoekers.

Tourcoing won met 3-0  (31-29, 25-19 en 25-16) van Nantes Rezé. Het Nederlandse viertal bij de bezoekers leed de zesde nederlaag, daar staan drie gewonnen wedstrijden tegenover. Het levert hen voorlopig de 10de plaats op de ranglijst op. Overbeeke (16), van Rekom (8) en Parkinson (5) namen totaal 29 punten voor de bezoekers voor hun rekening, terwijl Sparidans er 30 van de vloer hield op de serve van de tegenpartij. Tim Smit scoorde 8 keer voor de winnaars.  Tourcoing staat vierde (18 punten). Foutenlast (12 om 23) en blokpunten (10 om 6) maakten het verschil.

Verder uitslagen in Frankrijk: Rennes vs Nice 3-0 en Arago de Sète vs Ajaccio 2-3.

Bij de dames verloor Flore Gravesteijn met paris St. Cloud met 3-0 bij Evreux. Ze had een invalbeurt en begon één set in de basis. Ze scoorde 3 keer. Paris staat 6de, koploper is RC Cannes dat 12 punten op Paris voorstaat.