Raïsa Schoon/ Katja Stam winnen Almelo

VoV, 09-08-2020, 16:53 uur. Een zonnige en warme zaterdag werd in Almelo gevolgd door een niet mindere zondag, wat het weer betreft dan. Op het programma van de Eredivisie Beachvolleybal Tour stond nog een damesduel in de kwartfinale, waarna de final four duo’s in de halve finales voor een finaleplek gingen.

Keizer/ Meppelink speelden om 10:00 uur tegen Bak/ Gras hun kwartfinale duel en hadden geen enkele probleem (21-8 en 21-7) om zich bij de laatste vier te plaatsen.

Daarin waren Piersma/ Stubbe de tegenstanders. Set 1 ging naar Keizer/ Meppelink. De verschillen waren gedurende de set niet groot (6-8, 15-18) maar groot genoeg om de zege met 17-21 naar Keizer/ Meppelink te laten gaan.

Het duo Piersma/ Stubbe had een prima start in de tweede set (5-1 en 8-4, 11-5) en ze leken zich niet zomaar gewonnen te geven. Ze bleven sterk partij geven en dat betaalde zich uit in een constante voorsprong. De 11-5 werd 13-18 en 19-13. De foutserve van Sanne Keizer op 20-14 maakte de setstand 1-1.

In de tiebreak sloegen Keizer/ Meppelink zich naar een beslissend voordeel na 7-7. Een netfout en een ace maakten 7-9, de set ging daarna naar een 9-12 tussenstand en eindigde met 10-15 winst voor Keizer/ Meppelink.

In de andere halve finale stonden Schoon/ Stam tegenover van Driel/ van Driel. Ook dat werd een driesetter. De zusjes Emi en Mexime wonnen de eerste set met 19-21, het leek alsof ze daarna hun kruit hadden verschoten, want set 2 ging met 21-13 naar Schoon/ Stam en de derde en beslissende set leverde Schoon/ Stam met 15-7 ook een ruime zege op.

Net als een tijdje geleden in Zaanstad stonden dus in de finale Keizer/ Meppelink tegenover Schoon/ Stam. Toen trokken Schoon/ Stam aan het langste eind.

Keizer/ Meppelink moesten al vlot in de eerste set in de achtervolging. Bij 7-2 was de achterstand al vijf punten. Bij 12-11 hadden ze het tot één enkel puntje teruggebracht, maar het antwoord van Raïsa Schoon/ Katja Stam leverde hen bij 17-12 weer een verschil van vijf puntjes in hun voordeel op. Katja Stam sloeg hard de 20-17 binnen, maar het setpoint kon drie keer op rij niet benut worden. (20-20).  Twee treffers van Katja Stam beslisten de set vervolgens in het voordeel van haar en haar partner.

In de tweede set aanvankelijk hetzelfde beeld (5-2, 8-4), hetgeen echter door Keizer/ Meppelink bij 9-9 ongedaan werd gemaakt. Schoon/ Stam sloegen zich weer naar een voordeeltje (12-10, 15-13) en hadden bij die stand nog zes geslaagde side outs voor de titel nodig. Bij 18-15 waren ze drie puntjes van de zege af, maar het ging in die slotfase een stuk lastiger dan voorheen. Keizer/ Meppelink kwamen terug naar 20-18, time out, scoorden daarna de 20-19, maar waren kansloos toen Raïsa Schoon de bal in niemandsland deponeerde voor de 21-19 en 2-0 zege.

En daarmee waren ze voor de tweede keer dit seizoen de baas over keizer/ Meppelink.

Het brons werd een prooi voor Emma Piersma/ Puk Stubbe. Zij wonnen de ‘kleine finale’ met 2-1 van Emi en Mexime van Driel. In een bijzonder spannend en gelijk opgaand duel werd de eerste set met 25-23 door Piersma/ Stubbe gewonnen. Ze hadden op 20-18, 20-19, 21-20 en 23-22 setpoints, bij 24-23 beslisten ze een lange rally in hun voordeel.

In set twee hadden de zusjes van Driel heel lang een tweetal punten voorsprong. Bij 18-18 en 19-19 was dat voordeel weg, al hebben we wel twijfels bij die tussenstanden volgens het scorebord. De dame/heer die de scores moest noteren verwisselde de cijfertjes in de eindfase nogal eens waardoor het eerst leek alsof Stubbe/ Piersma met 21-19 hadden gewonnen. Maar vervolgens herstelden ze het en maakten via 19-21 de 1-1 in sets, waardoor de tiebreak noodzakelijk werd.

In die tiebreak pakten Stubbe/ Piersma al vroeg een ruime voorsprong (5-1, 8-4, 10-5) en korsten na twee door de tegenstander uitgeslagen aanvallen (13-7) op setwinst af. Met 15-8 wonnen ze de set en daarmee de bronzen plak in Almelo.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV/ FIVB.