Rivo vs. DeVoKo: Een duel met twee gezichten

VoV, 04-02-2024. 10:03 uur. In de Reggehal in Rijssen stond de Twentse derby tussen Rivo en DeVoKo op het programma. De heenwedstrijd in Denekamp was met 2-3 naar Rivo gegaan, de gasten zinden op revanche. Maar hadden wel enige tegenslag vooraf met een aantal blessures van o.a. spelverdeelster Ruth Eppink en mid Dana Nijhuis. Maar ook Rivo moest Trijntje Verbeek missen, begon dus ook niet op oorlogssterkte aan de wedstrijd, die vanwege uitlopende duels ervoor pas ruim later dan gepland kon beginnen.

Het werd een toch wel merkwaardige wedstrijd, met een duidelijk betere thuisploeg gedurende meer dan anderhalve set en een geweldig herstel van de gasten daarna.

In de openingsset waren Rivo en DeVoKo tot pakweg 9-9 aan elkaar gewaagd, Isabel Kraan scoorde de side out voor de 10-9 een aanvallende fout van de gasten zorgde voor  het breakpoint en dus voor 11-9. Isis Monninkhof maakte de side out (11-10), de uitgeslagen DeVoKo aanval zette het verschil bij 12-10 weer op twee punten.

En daarna had Laura Roelofs een zeer productieve periode, met vier punten van haar liep Rivo uit naar 17-11, het foutenfestival van DeVoKo dat de punten middels foutserves en aanvallende fouten vlot weggaf en twee aces van Lieke Brouwer bezorgden de thuisploeg een hele dikke 25-15 zege in de eerste set.

Rivo scoorde 15 eigen punten, DeVoKo kwam tot 9.

Rivo ging in de tweede set op de ingeslagen weg voort, ze maakten van 1-3 achter, twee aces van Maud Groener, een 6-3 voorsprong via o.a. scores van Floortje van Losser en Marèll Borggreve. DeVoKo bleef aanklampen, met name Liv Bosch die heel gemakkelijk via de omloopballen scoorde, en Daniek Scholten konden ze tot 16-14 in het spoor van Rivo houden.

De serveserie van Floortje van Losser naar 21-14 leek het verschil te maken en zette Rivo in een riante uitgangspositie voor de 2-0 setstand. Bij 23-17 was het verschil nog steeds zeer ruim, twee side outs waren voldoende voor de setwinst. Guusje Leus haalde de serve naar DeVoKo kant en trainer/ coach Johan Booyink bracht spelverdeelster Fleur Blokhuis erin voor de serve. Ook Noortje Klein Wissink kwam er op mid in.

DeVoKo kwam op 23-20, Isabel Kraan zette Rivo op setpoint (24-20), waarna Rivo twee keer in de fout ging (24-22) en na de 24-23 door Daniek Scholten de time out in vluchtte. DeVoKo blokkeerde zich naar 24-24, kwam met een ace van Guusje Leus op 24-25 en maakte de set blokkerend met 24-26 uit.

Rivo scoorde 16 eigen punten in deze set, DeVoKo kwam tot 22.

In de derde set bleven Fleur Blokhuis en Noortje Klein Wissink, die eerder ook al met DeVoKo Dames2 tegen Rivo Dames2 een vijfsetter hadden gespeeld, op spelverdeling en mid staan.

In de derde set waren de teams aan elkaar gewaagd. Tussenstanden bijvoorbeeld 4-4 en 7-7 en daarna wisselden de ploegen elkaar met enige regelmaat aan de kop af. (9-7, 9-10, 11-12. 15-14) Daniek Scholten was bij DeVoKo scorend belangrijk, Liv Bosch en Guusje Leus namen ook punten voor hun rekening. De lob van Guusje Leus, die als een veertje naar de vloer dwarrelde voor de 9-9 tussenstand, zien we nog zo voor ons.

DeVoKo kon na 16-16 het verschil maken met een driepunter. Rivo sloot aan (18-19) en had in Maud Timmerman vervolgens een makkelijk scorende mid. Zij nam de 19-20, 20-22 en 23-24 voor haar rekening. Trainer/ coach Frank van den Noort haalde zijn ploeg bij 21-24 voor de tweede keer naar de kant, Johan Booyink verzamelde DeVoKo bij 22-24 om zich heen. De 23-25 werd door Guusje Leus vanaf de driemeterlijn binnengeslagen. (Op de foto hierboven de zusjes Blokhuis, libero en spelverdeelster.)

Rivo scoorde 16 eigen punten, DeVoKo kwam tot 20, waarvan Daniek Scholten er alleen al 7 voor haar rekening nam.

DeVoKo had de wedstrijd na de 25-15 in de eerste en 21-14 in de tweede set een ander gezicht gegeven en kon zich revancheren voor de thuis geleden nederlaag.

In set vier banjerde Guusje Leus de eerste paar punten voor DeVoKo tegen de vloer (0-2), en waren kadootjes van Rivo en rake klappen van Daniek Scholten daarna goed voor de 5-10 tussenstand. Daarna herpakte Rivo zich, Laura Roelofs en Maud Timmerman (twee aces) brachten het verschil terug naar 12-13, waarop de DeVoKo time out volgde.

Famke Zomer scoorde de 16-18.  Liv Bosch verhoogde daarna het aantal blokpunten van haarzelf, waarover ze overigens niet erg tevreden was, met eentje bij 16-21. En maakte vlot erna ook nog een aanvallend punt, 17-22. DeVoKo zag de marge van zes punten bij 17-23 slinken naar drie door scores van Laura Roelofs. Guusje Leus zette DeVoKo op setpoint bij 20-24, en daarna kon Liv Bosch haar aantal blokpunten met nog ééntje verhogen. Met 20-25 pakte DeVoKo de vierde set en de 1-3 winst.

Rivo scoorde 14 eigen punten, DeVoKo kwam tot 17.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan van den Noort.