Vizier op volleybal

 

Road to Parijs eindigt voor Oranje in ……..Parijs.

VoV, 16-06-2024. 6:30 uur. De Oranje dames hebben het geflikt. Het is gelukt, ze hebben hun droom waargemaakt.  Het ticket voor de Olympische Spelen was na één set  binnen, dat kon daarna niemand ze meer afnemen. Na Italië, Japan en China is het vierde en laatste deelnamebewijs, dat via de VNL-poulefase verdiend kon worden, voor Oranje.

We zijn erbij, we hebben het voor elkaar gekregen. We, ook al raakten we geen bal aan, maar we lijden als fan soms nog meer dan de speelsters. Omdat we aan wal staan, omdat we niks kunnen doen, alleen maar schietgebedjes opzeggen als het spannend wordt en hopen, hopen en nog eens hopen op winst. Op naar Parijs, op naar de Spelen! Paris, here we come!

En dat andere ticket dan? Dat ticket voor de VN- kwartfinales in Bangkok in Thailand. Dat kon toch ook nog bemachtigd worden?

Jazeker en daarvoor is Oranje nog steeds kanshebber. De driepunter van vannacht via de 3-0 winst (21, 11, 17) zet Oranje op de 21 punten uit 7 gewonnen wedstrijden. Daarmee is de ploeg van Koslowski USA en Canada voorbij en staat ze nu op de zevende plaats. De laatste ticketplaats.

Canada is uitgespeeld, USA moet vandaag (om 11:45 uur) nog tegen Japan en heeft één gewonnen wedstrijd en 2 punten minder dan Oranje. Dan is wel duidelijk wat ze moeten doen om Oranje te passeren! Om u even te helpen, als USA met 3-2 wint komen ze ook op 21 punten uit 7 gewonnen duels en op een set quotiënt van 1,421 (27 om 19), dat is beter dan Nederland bij de 3-0 (1,333) behaalde. Dus USA heeft aan iedere zege genoeg. Kom op Japan, doe wat je tegen de USA op 17-06-23 (3-2 winst) of 05-06-22 (3-0 winst) deed. Het kan ook in juni 2024!

Vannacht kwam Nederland met de volgende basis in de eerste set aan de start:

  • Spelverdeling: Sarah van Aalen
  • Libero: Florien Reesink
  • Diagonaal: Celeste Plak
  • Passer Lopers: Jolien Knollema, Marrit Jasper
  • Midspeelsters: Indy Baijens, Juliët Lohuis.

Met van Aalen, Plak en Jasper in de basis week de starting seven af ten opzichte van de begin basis tegen Canada. Nog even vooraf, Zuid-Korea had in de voorgaande 11 wedstrijden 2 keer gewonnen. Met 3-2 van Frankrijk en 3-1 van Thailand.  De laatste vijf ontmoetingen tussen de Oranje dames en Zuid-Korea in VNL-competities of bij de World Cup werden door Nederland gewonnen. Dat is de reden dat we vooraf optimistisch over de uitslag konden zijn.

Ter zake: Oranje begon prima in de openingsset, al was Zuid-Korea ook wel gul met gratis punten, 6 tot aan 11-7. Indy Baijens scoorde vlot via de omloop, Jasper pakte een puntje mee. Daarna was Oranje gul en gaf vier punten op rij weg. Waardoor de stand op 12-11 kwam. Celeste Plak en Jolien Knollema zorgden voor meer lucht (15-11) en het verschil van vier punten bleef gehandhaafd tot 19-15. Zuid-Korea herpakte zich, kwam terug naar 19-18, waarop Koslowski de time out knop in liet drukken.

Plak maakte 20-18, Knollema en Baijens zorgden na de side out van Zuid-Korea voor 22-19, waarop Zuid-Korea de time out inging. En daarna scoorde (22-20). Twee side outs verder stond het 23-21, De foutserve zette Oranje op setpoint, op het olympische punt. Marrit Jasper blokkeerde Oranje daarna naar Parijs.

De tweede set was een lange Oranje volleybalshow waar de wissels ook van genoten. In deze set begonnen Sarah van Aalen, Nika Daalderop en Kirsten Knip in de starting seven. Anne Buijs viel in de loop van de set in.

Zuid-Korea moest bij 5-1 al de time out in. bij 9-3, tijdens een mooie serveserie van Celeste Plak, stonden ze alweer aan de zijlijn. Plak gaf de serve bij 11-4 af, het verschil was gemaakte door onder andere scores van Juliët Lohuis, Nika Daalderop en een ‘dankjewel score’ van Indy Baijens. Na 13-7 serveerde Sarah van Aalen Oranje nog verder uit zicht bij de tegenstander (17-7)

Toen was wel heel erg duidelijk dat deze set met overmacht naar Oranje zou gaan. Anne Buijs serveerde met een ace, het vierde van deze set, de 19-8 op het scorebord. Na 21-10 had Nika Daalderop, net als tegen Canada, het laatste woord. Zij liet de 22-10, 23-11 en 24-22 noteren, waarna Indy Baijens met een blokpunt voor de 2-0 in sets zorgde.

In de derde set begonnen Britt Bongaerts, Kirsten Knip, Elles Dambrink, Anne Buijs, Nika Daalderop, Eline Timmerman en Juliët Lohuis in de basis.

Oranje pakte meteen de winnende draad weer op, kwam op 3-0, en kwam in de loop van de set niet een keer meer in de problemen. Anne Buijs, Nika Daalderop en een tweede bal score van Britt Bongaerts zorgden vlot voor 10-6, dat verschil werd met o.a. een blok van Juliët Lohuis uitgebouwd naar 14-8. De score van Anne Buijs voor 15-9 kwam na een schitterende rally, met veel acrobatische reddingen aan weerskanten van het net, tot stand.

Zuid-Korea kon de 16-10 tussenstand inlopen tot 16-13, Nederland reageerde alert en kwam o.a. via een omloopscore van Juliët Lohuis, een rake smash van Nika Daalderop en een blokpunt op 20-13. Na de 22-17 volgden een foutserve van Zuid-Korea, met een rake klap uit een overpass zette Juliët Lohuis oranje op matchpoint en de uitgeslagen aanval van Korea maakte er een 25-17 eindstand van.

Bij Nederland scoorden op de twee libero’s en Nova Marring na, die geen speeltijd kreeg., alle speelsters punten. Juliët Lohuis en Anne Buijs maakten de meeste, elk 9. Nederland had de betere aanvallende scores (41 om 25) en veel meer blokpunten (11 om 2).

En nu maar afwachten hoe USA tegen Japan eindigt.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s VNL/ FIVB.