Vizier op volleybal

 

Road to Tokyo geen deadend street (v)

 

VoV, 26-06-2021. 20:00 uur. Vandaag werd duidelijk of de Road to Tokyo voor de Nederlandse dames beach duo’s in Den Haag zou eindigen of helemaal kon worden gevolgd tot aan Tokyo zonder dat daar nog sportieve hindernissen op de weg zouden komen. Dat gold voor een Nederlandse duo, maar ook voor hun Russische tegenstander in de finale.

Om 12:00 uur was de beach arena voor van Iersel/ Ypma en Bocharova/ Voronina, de jeugdige Russinnen die al veel vaker een Nederlands duo de voet naar succes hadden dwars gezet. Oranje begon middels twee scores van Ypma goed, maar keek daarna al snel tegen een achterstand (3-5) aan. Het Russische duo speelde zonder franje, clean en stabiel en bleef na de side out de punten maken.

De technische time out ging in bij 10-11, met een 2de bal score maakten ze daarna 10-13. Pas na 14-17 konden de side out van Ypma en de ace door van Iersel de stand tot één puntje terugbrengen, het antwoord volgde daar stoïcijns meteen op, 16-20. Bij 18-20 nam Rusland de time out op, Voronina maakte daarna de 18-21 voor de 0-1 setwinst.

De tweede set begon slecht voor Oranje, Rusland kwam met 0-5 voor en liep zelfs uit naar een 2-10 tussenstand. De Russinnen benutten de kansen om te scoren zonder dralen. De serie van Oranje naar 6-10 bracht weer leven in de beach arena. Rusland liep weer uit naar 6-12, de teams gingen bij 8-13 de technische time out in en spraken elkaar moed in die voorsprong vast te houden of juist in te lopen. ‘Het kan nog’.

Van Iersel scoorde de 10-13, maar Rusland was niet van plan en Voronina al helemaal niet om het op een derde set aan te laten komen. Zij maakte de 13-18 en 14-19 en hield haar team met de score ver bij Nederland uit de buurt. Met een gewonnen mooie rally pakte Rusland matchpoint bij 15-20, de winst haalde Bocharova met een prima kill-block binnen. En ja hoor daar was die dan toch, de glimlach!

Om 13.15 uur speelden Schoon/ Stam tegen Dabizha/ Rudykh en maakten via een 2-0 zege de stand gelijk waardoor er een derde duel gespeeld moest worden. Schoon/ Stam liepen in de score gelijk op met de Russische dames tot aan de eerste veldwissel bij 7-7 en namen vervolgens via scores van Stam afstand naar 11-7. Rusland deed verwoede pogingen he verschil ongedaan te maken, liep in tot 14-12 maar zag Raisa Schoon na een geweldige redding in he achterveld de 16-12 maken. Stam/ Schoon gaf niets meer weg en bouwde het verschil uit naar zeven punten bij de 21-14 zege.

In de tweede set waren Stam/ Schoon vanaf het begin scherp en goed bij de les. Met 5-1 en 9-3 lieten ze meteen blijken dat er voor de Russinnen niets te halen viel. Hun voorsprong werd richting het einde van de set (na 13-7) wel minder, maar aan het eind was er met 21-19 nog genoeg over voor de 2-0 winst en de 1-1 gelijkmaker.

In de golden match speelden Stam/ Schoon tegen Bocharova/ Boronina. Ze hadden het zelf in de hand om het ticket voor Tokyo in Nederland te houden. Het werd een zenuwslopende partij, voor beide teams, voor het publiek en voor hun strijdmakkers op de tribune.

In de eerste set maakten Stam/ Schoon een 9-10 achterstand ongedaan met een serie van vijf punten voor een 14-10 voorsprong. Rusland knokte zich terug naar 17-15, waarop Stam cross court scoorde en Rusland twee keer aanvallend in de fout ging. (20-15). Het blok van Katja Stam besliste de set met 21-15.

In de tweede set was Rusland de betere partij. Pas op 12-16 scoorde Nederland het eerste breakpoint. Na de 14-17 liep Rusland uit naar 14-20 en won met 15-21.

De tiebreak in de golden match moest de beslissing brengen en die leek al heel snel in het voordeel van Rusland beslist te worden toen ze met 3-8 aan de leiding kwamen. Met een serie van drie brachten Stam/ Schoon de spanning terug, ze bleven na 6-8 op twee punten volgen tot aan 9-11 en haalden toen het huzarenstukje uit door zes keer achter elkaar te scoren en de set met 15-11 te winnen. En daardoor het OS- ticket voor Nederland binnen te halen.

In een play-off duel met van Iersel/ Ypma gaan ze uitmaken wie er naar Tokyo gaat,

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.