Robin de Kruijf naar CL finale in Berlijn

VoV, 09-04-2019. 19:39 uur. Vanavond is de eerste finalist in de Champions League bij de dames  bekend geworden. Conegliano had in Istanbul aan twee sets voldoende om de Road to Berlin tot het eind te gaan, en dat lukte. Thuis was met 3-0 gewonnen, in Istanbul werd het 0-3. Na de uitschakeling van Eczacibasi Vitra (10-15 in golden set) was Fenerbahce de tweede Turkse topploeg die het tegen de ploeg van Robin de Kruijf niet kon bolwerken.

In Berlijn wordt bij de dames en heren om het goud en een hoofdprijs van € 400.000 gestreden, het zilver levert altijd nog € 200.000 op. Voor de verliezers in de halve finale lag er een cheque van € 125.000 klaar met voor elk team nog een extra bonus voor gewonnen en verloren wedstrijden in de poulefase. Naar de wedstrijd! Naar de MOTW,  de CEV Match Of The Week bij de dames. De allesbeslissende halve finale voor Fenerbahce vs Conegliano.

Na een aanvankelijk gelijk opgaande score tot aan 8-9, met punten van Fabris voor Conegliano en van Bricio voor Fenerbahce, maakte Conegliano het verschil naar 8-13, via onder andere een blokpunt van de Kruijf bij 8-11 en een ace van Anna Danesi na de time out van Fenerbahce bij 8-12.  Fenerbahce bleef in de achtervolging bij 11-14 en 14-16, waarop de time out van Conegliano volgde. Conegliano bleef voor, bouwde uit naar 16-21 en sloeg definitief toe na de 18-21. Met vier punten op rij pakte Conegliano de eerste set met 18-25.

Conegliano was nog een gewonnen  set van Berlijn af, voor Fenerbahce was er eigenlijk niets veranderd. Ze moesten met minimaal 3-1 winnen voor een golden set, en dat kon nog steeds.

Fenerbahce had een prima start in de tweede set met een 5-1 voorsprong. Na de 7-5 blokkeerden Danesi en een duoblok van Fabris / de Kruijf Conegliano naar een 7-7 gelijke stand. Tot 11-11 bleef het gelijk opgaan, met een blokpunt van Danesi op Vargas ging Conegliano voor de eerste keer in deze set aan de leiding. Er volgden nog drie blokpunten en een paar rake klappen van Fabris tot aan de 11-18. Niets lukte meer bij Fenerbahce, Conegliano liep uit naar 12-20, en hield dat verschil bij 14-22 vast.

En ineens ging het weer lopen bij Fenerbahce c.q. bij Conegliano zat het even behoorlijk tegen. Fenerbahce kwam terug naar 19-22, maakte in de volgende serie het verschil één puntje bij 22-23 toen Vargas bij een tweede poging in dezelfde rally keihard raak sloeg. Spelverdeelster Wolosz zette haar ploeg met een slimme tweede bal score op setpunt en in dit geval Champions League Final point bij 22-24. Met de Kruijf aan serve scoorde Conegliano via Miriam Sylla het allesbeslissende laatste punt in deze set voor 22-25.

Conegliano had de twee sets binnen die benodigd waren voor het ticket naar Berlijn. De rest van de wedstrijd ging dus nergens meer om. De derde set ging na 16-16 en 22-23 naar een 23-24 stand na een score van Fabris. Vargas scoorde de gelijkmaker, de Kruijf scoorde matchpoint voor 24-25, de foutserve maakte 25-25 waarna Fenerbahce op setpoint kwam via een ace van Vargas en zij het met een foutserve ook van het scorebord haalde. Een ace van Hill en een in het net geslagen aanval maakte de 26-28 winst  perfect.