Rode lantaarn voor Volley Tilburg D1 na slechte competitiestart

VoV, 09-10-2023. 6:41 uur.  Drie wedstrijden gespeeld, drie keer verloren en slechts één setje gewonnen. 187 punten voor, 244 tegen. Het zijn de kille cijfers na de slechtste competitiestart van Volley Tilburg Dames 1 sinds mensenheugenis. Het maakt Tilburg als enige ploeg met nulpunten de spreekwoordelijke rode lantaarndrager in de Topdivisie B dames.

De nederlaag tegen Spaarnestad (3-0) was al een teleurstelling. Al verklaarde de coach van de Haarlemsen wel dat het team de beste wedstrijd speelde sinds het oppakken van de trainingen en de oefenwedstrijden na de zomer. Kan dus. En dat verloren (0-3) werd van US, dat kan ook. De Amsterdamse ploeg is beslist een titelkandidaat in de Topdivisie B.

Maar de 3-1 nederlaag afgelopen zaterdag van Ledub, dat was een wel hele bittere pil. Het was een wedstrijd in de zin van: ‘Je speelt zo goed als de tegenstander het toelaat.’ De Tilburgse ploeg was in de eerste set heer en meester: 25-18. Er werd gespeeld met lef en overtuiging. Natuurlijk waren er in die eerste set foutjes, maar dat kan de besten overkomen.

Maar het team uit Budel kreeg in set twee alle kans om vleugels te krijgen. Aan Tilburgse kant misverstanden in de verdediging, geen servicedruk en spelverdelers die zich het apezuur moesten rennen om nog iets van een setup te kunnen geven. En dat cadeautje werd door Ledub met twee handen maar al te graag aangenomen: 16-25. Ledub kreeg dus de kans om goed te spelen.

Het spel van Tilburg werd allengs rommeliger en slechter. Zonder power en zonder overtuiging liet de thuisploeg de setwinst met 19-25 aan Ledub.

Op naar een vijfde set dan maar, was de gedachte. En even leek het de goede kant op te gaan. Tilburg kwam op 13-10 voorsprong. Ledub-coach Jan Slenders vluchtte in een time-out. Met succes. Bij 16-17 keek Tilburg voor het eerst in de vierde set tegen een achterstand aan. En dat veranderde niet meer. Na de 20-25 waren er tranen in de Tilburgse sporthal en is er stof genoeg tot wat pittige evaluaties.

Want dat het anders moet, dat is helder. Liefst deze week al. Zaterdag staat immers de uitwedstrijd in Den Dungen tegen het gepromoveerde Donki Sjot op het programma. Die ploeg heeft door de winst op Armixtos in de eerste wedstrijd drie punten meer dan Tilburg.