Rondje Europa

VoV, 09-04-2024. 11:30 uur. We beginnen deze keer eens in Zwitserland waar afgelopen weekend de bekerfinale werd gespeeld. Met in de finale Volley Lugano, de ploeg van Puck Hoogers. Ze namen het op tegen Viteos, de nummer één van het reguliere seizoen. Beide teams hadden vorig jaar ook in de finale gestaan, toen werd het 3-2 voor Viteos.

Deze keer was het een stuk eenzijdiger, Lugano stond slechts één keer voor, namelijk met 1-0 in de tweede set. Verder keken ze steeds tegen achterstanden aan. De partij was via 25-20, 25-10 en 25-19 in 56 minuten beslist. Puck Hoogers speelde twee sets, ze scoorde 3 keer. Maar kan wel het Zwitserse zilver in de cupfinale op haar volleybal CV bijschrijven.

In Frankrijk won Tours van Michael Parkinson ook de derde wedstrijd in de kwartfinale van de play-offs. Met 2-3 bij Montpellier. Via 15-25 in de vierde set werd de tiebreak afgedwongen, die werd met 14-16 gewonnen. Parkinson scoorde 13 keer, waarvan 6 blokkerend. Met Tours zijn ook Chaumont en Nantes door naar de halve finale. Tours speelt in de halve finale tegen Chaumont, Nantes tegen de winnaar van Toulouse en Tourcoing, die voor een vierde duel op herhaling gaan.

De Belgische topper in de champions poule tussen Maaseik en Roeselare werd een 3-1 zege voor Maaseik. Via de setstanden 23-25, 25-23, 25-22 en 26-24. De Nederlandse inbreng bij dit duel was via invalbeurten van Joris Berkhout (Maaseik) en Jasper Wijkstra (Roeselare). Beiden scoorden niet.

Aalst van Robin Overbeeke won met 3-1 van Menen. Overbeeke scoorde 9 keer, hij had in twee sets een basisplaats en verder invalbeurten.

Maaseik gaat in de Champions poule aan de leiding (9-28), Roeselare is tweede (9-25) en de achtervolgers staan met nog één wedstrijd te gaan op onoverbrugbare afstand.

In de Challenge poule wordt Achel via 3-1 zege tegen Guibertin eerste met 4-10. Gent, de nummer 2 staat op 3-6 en kan hen dus niet meer voorbij.

De eerste set was met 35-33 spannend, daarna volgden twee sets waarin de verliezer 15 punten meekreeg en in de vierde trok Achel met 25-21 aan het langste eind. Dion Verwey scoorde 15 keer voor Achel.

In Griekenland heeft Maret Grothues met Panathinaikos de finale om de landstitel bereikt. Haar team, zij speelde zelf niet, won met 2-3 bij A.E.K Athene. Via 20-25 en 9-15 in de laatste twee sets. Tegenstander in de finale wordt Olympiacos.

Budejovice, de ploeg van Stijn van Schie, leed in Tsjechië in de derde wedstrijd van de halve finale een 3-0 nederlaag tegen Kladno, waarvan ze de eerste twee met 3-0 en 3-1 hadden gewonnen. De setstanden waren 25-23, 27-25 en 25-14. Van Schie scoorde 1 keer tijdens invalbeurten in alle drie sets.

In de eerste halve finalewedstrijd in Roemenië won Ewoud Gommans met Brasov met 2-3 uit tegen Rapid Bucuresti. De 2-1 achterstand in sets werd met 22-25 en 9-15 veranderd in een 2-3 zege. Gommans scoorde 13 keer, hij stond 5 sets in de basis.

Gijs Jorna verloor in Oekraïne de tweede wedstrijd in de finale tegen Prometey met 2-3. Het eerste duel was uit met 3-0 verloren. Epicentr van Jorna kon een 0-2 achterstand (19, 22) nog ongedaan maken (21,22) maar moest in de tiebreak met 12-15 capituleren. Jorna scoorde 7 keer,

In Polen hebben de teams de laatste ronde van het regulier seizoen gespeeld, daarin verloor ZAKSA van Twan Wiltenburg met 3-1 bij Jastrzebski Wegiel. ZAKSA sluit het reguliere seizoen als 10de af, zij spelen tegen Belchatow in de play-offs voor de 9de plaats in de stand. Wiltenburg speelde niet tegen Wegiel.