Rondje Europa en Azië.

VoV, 09-01-2024. 6:46 uur. Ons wekelijks overzicht van de prestaties van de Nederlandse spelers en speelsters in het buitenland beginnen we vandaag in Azië. In China, waar Iris Scholten met Shenzhen de eerste wedstrijd speelde voor de plaatsen vijf tot en met acht.

Na uitschakeling voor een top 4 notering moest haar ploeg het nu opnemen tegen Shandong. Eerst werd thuis gespeeld en werd met 1-3 verloren via de setstanden 25-20, 15-25, 24-26 en 25-27. Na de 1-1 in sets hadden de gasten in de volgende twee sets de efficiënter finale. Iris Scholten werd bij haar team topscorer met 24 punten, waarvan 7 blokpunten.

In Zuid-Korea verloor Thijs ter Horst met Kepco met 1-3 van Ansan OL. Via de setstanden 25-22, 22-25, 18-25 en 19-25. Ter Horst werd met 18 treffers voor 2.000 toeschouwers de topscorer bij zijn team, zijn ploeg is naar de zesde plaats weggezakt.

De topper in Turkije tussen Ziraat Bankasi (Wouter ter Maat, Bennie Tuinstra) en Halkbank (Nimir Abdel-Aziz) werd in vijf sets in het voordeel van het bezoekende Halkbank beslist.

De eerste twee sets was er met 25-21 en 21-25 weinig, zeg gerust geen verschil. Ziraat verloor de derde set met 17-25 maar poetste dat met een imponerende 25-14 ook weer weg, waardoor de stand op 2-2 kwam. De tiebreak was daarna met 10-15 voor de ploeg van Abdel Aziz, die 23 keer scoorde. Wouter ter Maat speelde niet bij Ziraat Bankasi, Bennie Tuinstra had 3 sets een basisplaats en scoorde 7 punten.

Fenerbahce van Dick Kooy won uit bij Spor Toto met 0-3 via 17-25, 13-25 en 26-28. Kooy scoorde 14 keer.

Halkbank is de ongeslagen koploper in Turkije, Fenerbahce staat tweede met twee punten minder en Ziraat Bankasi is derde met vijf punten minder.

Bij de dames won VakifBank met 0-3 bij Karayollari. Sarah van Aalen stond drie sets op spelverdeling en scoorde 2 keer. VakifBank is derde (14-37), Eczacibasi heeft hetzelfde aantal punten en is tweede en Fenerbahce is met 14-40 koploper.

In Zwitserland won Pfeffingen van Nicole Oude Luttikhuis met 3-1 van Glaronia. De eerste twee sets gingen met 25-17 en 25-23 naar de thuisploeg, de gasten konden met 21-25 op 2-1 komen, maar gingen in de vierde set weer met 2 punten verschil (25-23) ten onder. Nicole Oude Luttikhuis had 2 invalbeurten en scoorde daarin 3 keer.

Genève van Florien Reesink en Hyke Lyklema is 2024 goed begonnen. Uit tegen Cheseaux boekten ze een 2-3 zege.  De 0-2 voorsprong in sets (14, 22) konden ze pas in de vijfde set via 14-16 in winst veranderen. Cheseaux had met 25-16 en 27-25 de stand daarvoor gelijkgetrokken.

Ondanks de lagere eigen score (78 om 68) maar dankzij de lagere foutenlast (39 om 24) had Genève per saldo de betere totaalscore. Spelverdeelster Hyke Lyklema maakte 3 punten, libero Florien Reesink was 24 keer foutloos op de serve van de tegenstander.

Pfeffingen staat tweede (13-27), Genève is de nummer acht in de stand (13-14).

In Finland won Anna Mebus met Liiga Ploky met 3-2 van Oriveden Ponnistus. Haar ploeg kon een 0-2 achterstand (23, 22) ongedaan maken met twee ruime setwinsten (25-18 en 25-19). In de tiebreak was Liiga Ploky met 16-14 net dat ietsje beter. Anna Mebus scoorde 4 keer, waarvan twee blokpunten.

In de stand zijn behoorlijke verschillen, de nummer 2 LP Viesti speelde al 18 wedstrijden, de ploeg van Mebus nog maar 13. Zij staan op de 7de plaats met 16 punten. Op de foto een pancake van Anna.

In Polen verloor Twan Wiltenburg op eigen veld met 1-3 van Wegiel. Setstanden 25-23, 22-25, 22-25 en 24-26. Wiltenburg speelde niet. Wegiel is met 15-39 koploper in Polen, ZAKSA staat met 15-21 op de negende plaats.

In Tsjechië was er een 3-1 zege voor de ploeg van Stijn van Schie tegen Kladno. De bezoekers kwamen per set niet verder dan 20, 19 en 21 punten. Van Schie stond in de derde set in de basis, daarvoor had hij invalbeurten. Hij scoorde 1 keer. Zijn ploeg staat vijfde, Kladno is de nummer twee in de stand.

In Griekenland won Maret Grothues met Panathinaikos met 3-1 van Aris. De eerste set verloren ze met 23-25 en in de vierde konden ze met 37-35 (!!) voorkomen dat er een tiebreak gespeeld moest worden. Daartussen waren er ruime 25-17 en 25-19 setwinsten. Maret scoorde 16 punten. Panathinaikos is koploper in Griekenland, met 1 puntje meer dan Olympiakos.

PAOK van Maarten van Garderen verloor thuis met 1-3 van koploper Olympiakos. Na de 1-1 stand in sets waren de gasten met 24-26 en 23-25 net die paar punten beter in de derde en vierde set. Van Garderen scoorde 12 keer, zijn team staat derde.

In Hongarije leed de ploeg van Lavinia Maiorano een 3-2 nederlaag bij Fatum. Met twee keer 22-25 werkten ze een 2-0 achterstand in sets weg, de beslissende vijfde set werd daarna met 15-13 verloren. Lavinia Maiorano had een invalbeurt. Haar ploeg bezet de vierde plaats (11-19), Vasas is koploper met 11-32.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort en Liiga Ploky.