Rondje langs de sporthallen in Europa

VoV, 20-12-2021.  14:39 uur. We beginnen in Griekenland, waar Panathinaikos, zonder de sterren van de hemel te spelen, met 3-1 van Ilisiakos won en daarmee sloot de ploeg van Maret Grothues de eerste seizoenshelft als koploper af. (14-40).

De eerste set werd met 26-24 gewonnen. De tweede ging met 21-25 verloren. Daarin probeerde de trainer iets uit waarop nog niet getraind was. “Dat doen we dus niet weer”.  In de derde set werd de basis weer ingezet, die voorheen grotendeels aan de kant was gebleven. Er werd ruim met 25-10 gewonnen en ook het vervolg met 25-18 was duidelijk.

• Scores Panathinaikos: Aanval 40, aces 7, blok 17, tegenstander 33
  • Scores Ilisiakos: Aanval 41, aces 4, blok 6 en tegenstander 26

Maret Grothues scoorde 3 keer.

Kifisia van spelverdeler Freek de Weijer verloor met 0-3 van Panathinaikos. Ze kregen per set 12, 21 en 22 punten mee.

In Oostenrijk stonden twee topduels op de agenda afgelopen weekend. Zowel bij de dames als de heren speelde de nummer één tegen de nummer twee. Bij de dames ging die strijd tussen VC Tirol (Lotte Groninger) vs. Linz/ Steg. De ploeg van Groninger verloor met 1-3. De eerste set werd met overmacht gewonnen (25-15), maar daarna waren de gasten met 21-25, 21-25 en 25-27 het sterkst. Het lukte Tirol net niet om er een tiebreak uit te slepen. Tirol staat met een wedstrijd minder nu 7 punten achter koploper Linz/ Steg.

Waldviertel van Daan Streutker won de inhaalwedstrijd tegen Amstetten ruim met 0-3 (19, 14, 15) en vergrote de voorsprong op de ranglijst naar 10 punten op deze naaste belager. Daan Streutker speelde een puike partij, hij scoorde totaal 22 keer, haalde een aanvallend scoringspercentage van 71% en had in zijn totaal 3 aces en 4 blokpunten zitten. Van alle volleybalmarkten thuis dus.

In Turkije leden Wouter ter Maat en Bennie Tuinstra op eigen veld een nederlaag in vijf sets tegen Altekma, dat gezien de stand, ze staan elfde, toch geen hoogvlieger is. Het was in de eerste twee sets een langdurig gevecht om de punten. Die sets eindigden in 27-29 en 37-35. Via 25-15 en 20-25 werd het 2-2, waarna de gasten de tiebreak met 13-15 wonnen.

Ter Maat kwam tot ‘maar’ 12 punten via 10 aanvallende scores (37% scoringspercentage) en 2 aces. Tuinstra scoorde 6 keer, waarvan 2 blokkerend.

In Polen was er een 3-2 nederlaag voor Robbert Andringa met Olsztyn en 3-0 (18, 9, 22) verlies voor Radom, de ploeg van Michael Parkinson, bij Jastrzebski.

Voor de ploeg van Andringa waren er nipte setwinsten (1ste 21-25, 3de 23-25) en ruime verliezen in de andere sets. (25-14, 25-14 en 15-8). Andringa speelde alle sets en scoorde 15 keer, waarvan 6 keer met de opslag. Michael Parkinson kreeg geen speeltijd bij Radom.

In Rusland behaalde Laura Dijkema met Leningradka een 3-2 zege tegen Unalochka NTMK. Teams wonnen tot aan de tiebreak om beurten een set, via 25-17 en 21-25 werd het 1-1, vervolgens maakten 25-16 en 23-25 er 2-2 van. De tiebreak werd afgesloten met 15-12.

Laura Dijkema stond alle sets in de basis, ze gaf 151 set ups, waaruit de aanvalsters 69 keer scoorden. En 17 keer kon haar ploeg met succes een aanval van de tegenstander in een blokpunt veranderen. Dijkema scoorde zelf niet. Haar ploeg staat zevende in de stand.

In Frankrijk leed Gijs Jorna met Toulouse een 3-1 nederlaag bij Poitiers. Twee sets was er sprake van een gelijk opgaande strijd. Na de 28-20 en 29-27 kon Poitiers doordrukken en de winst via 25-21 en 25-20 binnenhalen. Jorna scoorde 16 keer. Totaal 10 om 4 aces en 9 om 4 blokpunten maakten per saldo het verschil. Toulouse staat elfde, Poitiers is de nummer 13 in de stand.