Rondje Polen, Turkije, Frankrijk, Rusland en Griekenland

VoV, 19-10-2021. 5:00 uur. In de Poolse Plus Liga was er een nederlaag voor de ploeg van Michaël Parkinson, die overigens zelf niet in actie kwam voor Czarni Radom. Zijn team verloor bij Rzeszow met 3-0 (25-23, 26-24 en 25-14).

Ook Dick Kooy speelde niet bij SKRA Belchatow, maar zijn ploeg won wel in vijf sets van Stal Nysa. Via 20-18 in de tiebreak. Gezien de 75 om 75 eigen score in deze partij zal de foutenlast een belangrijke factor zijn geweest voor winst en verlies.

Robbert Andringa won met AZS Olsztyn met 0-3 bij Malow Suwalki. Daar waren wel twee nipte zeges bij, namelijk 29-31 in de eerste en 26-28 in de derde set. De tweede pakten ze met 21-25. Andringa scoorde 7 keer en was foutloos in de passing.

In Turkije behaalde Ziraat Bankasi, de ploeg van Wouter ter Maat en Bennie Tuinstra, een 3-1 zege tegen Bursa. In de tweede en vierde set waren de teams aan elkaar gewaagd, die eindigden in 23-25 en 25-23. De andere twee gingen met 25-17 en 25-21 naar Ziraat Bankasi. Wouter ter Maat scoorde 24 keer, Bennie Tuinsta nam er 10 voor zijn rekening en had daarnaast van de 19 te verwerken opslagen van de tegenpartij een foutloze actie bij 18.

In Frankrijk won Toulouse van Gijs Jorna met 3-2 van Tourcoing, zoals we zaterdag reeds in de VoV weekend Top 10 berichten. Chaumont behaalde een 3-0 zege (19-17-21) tegen Plessis Robinson. Fabian Plak kwam niet in actie voor Chaumont.

In Rusland heeft Laura Dijkema er met Leningkradka (St. Petersburg) er nu drie wedstrijden opzitten, waarvan er één werd gewonnen. Haar ploeg opende het seizoen met een 1-3 nederlaag tegen Dinamo, de eerste set was nog voor Leningkradka, daarna werden er drie verloren, de laatste twee met 23-25 en 24-26. In dit duel scoorde Dijkema één keer.

In de tweede speelronde was er 0-3 uitwinst bij Dynamo Metar via 23-25, 16-25 en 12-25. Drie keer liet Dijkema in deze wedstrijd een punt noteren.

De derde speelronde op 16 oktober werd met een 2-3 thuisnederlaag tegen Lipetsk afgesloten.  De 0-2 achter (21, 22) werd met 25-13 en 25-21 rechtgezet, de tiebreak ging daarna met 12-15 verloren. Dijkema scoorde in dit duel 5 keer, waarvan 3 blokkerend.

In Griekenland vervolgde Panathinaikos, de ploeg van Maret Grothues, na een 0-3 zege in het eerste duel van de competitie bij Ilisiakos, het seizoen met een 3-1 thuiszege tegen Pannaxiakos. De sets gingen met 25-21, 22-25, 25-19 en 26-24 naar de ploeg van Grothues, die totaal 18 keer scoorde, waarvan 1 ace en 3 blokpunten. Verder stond ze prima te passen gezien de 80%/ 40% die ze daar behaalde.

AOP Kifissias van spelverdeler Freek de Weijer is het seizoen in Griekenland met een 3-0 nederlaag (20, 13, 18) begonnen bij Panathinaikos. De servedruk van de thuisploeg en de foutenlast van de gasten waren van doorslaggevende betekenis voor de winst c.q. het verlies. De Belg van de Dries was bij de thuisploeg met 21 treffers de topscorer, Freek de Weijer maakte er 2 voor de gasten.