Rosstars grijpt thuis alle punten tegen Donitas

VoV, 05-10-2020. 4:53 uur.  Doorgaan met leren en bouwen aan het eigen spel was de waar het zaterdag om ging voor de dames van Rosstars. Het verminderen van de foutenlast en niet in te lange dipjes verzanden was de opdracht. Dat Donitas het slachtoffer werd was daar een prettige bijkomstigheid bij.

Vanaf moment één in de eerste set waren de dames uit Rossum beter bij de les dan vorige week. Via 10-4 werd gelijk een gaatje geslagen. De foutenlast was wel degelijk aanwezig, maar werd steeds beperkt door gefocust te blijven en te blijven werken aan het eigen spel. Toen op 16-15 Donitas even aan leek te sluiten was een time out voldoende om de Rossumse dames weer op het juiste spoor te zetten.

Via 19-15 en 22-16 was het de thuisploeg die de bezoekers duidelijk niet in hun spel liet komen en zo leek de eerste set makkelijk binnengesleept te worden. Donitas wilde echter niet zomaar opgeven en maakte gretig gebruik van een paar fouten aan Rossumse zijde. Een time out op 22-20 gevolgd door een goede midaanval zorgden voor 23-20, waarna er toch weer wat foutjes de kop op staken. Opeens stond er 23-23 op het scorebord.

Rosstars wilde zich de kaas niet van het brood laten eten en wist via opnieuw een goede eerste tempo, een sterke service en een mooi uitgespeelde rally de set met 25-23 naar zich toe te trekken.

De overtuiging bij de dames uit Rossum was dat het eigen spel goed genoeg was en dat met nog iets minder fouten de bezoekers geen voet aan de grond zouden kunnen krijgen. En die overtuiging werd gestalte gegeven in de 2e set.

Na een valse start, waarin Donitas met 0-2 de voorsprong pakte, was het Rosstars dat begon te draaien. Met name op de services van Dana Nijhuis werden de gecreëerde mogelijkheden benut en werden series van punten binnengehaald. Een Groningse time out op 6-2 gevolgd door een foutje aan Rossumse zijde was nodig om de serie te breken. Donitas knokte zich, mede door wat onnodige fouten aan Rossumse zijde terug tot 8-8.

Maar verder dan dat liet de thuisploeg het niet meer toe. De druk op de tegenstander werd vergroot en het eigen spelletje begin steeds meer te lopen. Nadat het scorebord via 14-9 op 16-11 stond kwam opnieuw Dana Nijhuis aan service. Rosstars voelde zich als een vis in het water en liep uit naar 21-11 alvorens de bezoekers hun 12e puntje te gunnen, maar echt in hun spel leken de Groningse dames niet te komen. Met 25-14 werd ook de tweede set een prooi voor de thuisploeg.

Een derde set lijkt altijd een psychologisch spel te zijn als je 2-0 voor staat. Op één of andere manier is dat vaak een lastig verhaal in het volleybal. Maar niet voor Rosstars zo bleek gister.

Vanaf het eerste moment lukte het Rosstars om het spel van Donitas te ontregelen en had het haar eigen spel aardig op de rit. Een goede start via 5-1 legde de basis om door te gaan drukken. Ondanks het terug knokken van Donitas tot 6-6 liet Rosstars zien dat de overwinning in handen van de thuisploeg hoorde. Via 11-6 en 16-11 leek Rosstars definitief afstand te nemen en de genadeklap toe te dienen.

Maar dat wilde Donitas niet laten gebeuren. De Groningse dames wisten zich terug in de set te vechten en kwamen zelfs op een 19-20 voorsprong. Vanaf dat moment rechtte de thuisploeg de rug en deed weer een beroep op de bekende veerkracht. Vanaf 22-22 liet het zien niks aan de bezoekers mee te willen geven en sleepte Rosstars gedegen de set en de overwinning binnen met 25-22.

De vierde set schoot Rosstars met 7-1 uit de startblokken. Die voorsprong bleek precies genoeg om Donitas tegen te houden die duidelijk nog aanspraak wensten te maken op het laatste te verdelen punt. De dames in het geel kwamen terug tot 11-11 voordat Rosstars na wat stuivertje wisselen opnieuw afstand wist te nemen. Vanaf 19-17 was het de thuisploeg die het gaspedaal in wist te trappen en de bezoekers nog maar 1 puntje gunde. Met 25-18 werd de volle buit door Rosstars binnengesleept en beloonde het zichzelf welverdiend voor het harde werken en gedreven inzet van niet alleen deze wedstrijd maar van de hele afgelopen periode.

Komend weekend staat voor de Rossumse dames de wedstrijd tegen Wevo uit het naastgelegen Weerselo op het programma. Een mooie derby tegen de naaste buren die hopelijk via een livestream te volgen zal zijn.

gh @ VoV, verslag en foto via Rosstars Dames 1.