Rusland niet tegen Oranje U20 opgewassen

VoV, 13-07-2021. 20:20 uur. Voordat Oranje de eerste wedstrijd van hun poule, waaruit de top 2 naar de halve finale gaat, kon spelen was de volleybalarena in Rotterdam vanaf 14:30 uur voor de andere twee ploegen, die in deze groep uitkomen. Brazilië vs. USA werd een 1-3 overwinning voor USA via de setstanden 22-25, 29-27, 20-25 en 14-25. USA was aanvallend beter (42 om 56), blokkerend had Brazilië voordeel (17 om 12), Brazilië had de hogere foutenlast (30 om 21) en serveerde één ace meer (5 om 4)

Oranje U20 speelde vandaag met het zevental dat ook in de primaire poulefase steeds was begonnen. Bondscoach Marko Klok koos dus opnieuw voor de volgende starting seven:

• Spelverdeling: Kim Klein Lankhorst
  • Libero: Romy Brokking
  • Diagonaal: Elles Dambrink
  • Midspeelsters: Britte Stuut en Marije ten Brinke
  • Passer Lopers: Jolijn Knollema en Jolijn de Haan.

Oranje boekte opnieuw een zege, Rusland werd naar een 3-1 nederlaag gespeeld. Via 25-16, 25-20 werd het 2-0, Rusland kon de derde set met 16-25 voor zich beslissen en leek in de vierde ook richting tiebreak te koersen. Daar stak Oranje echter op het juiste moment een stokje voor en won na een spannende slotfase met 25-22. Elles Dambrink werd met 22 punten de topscorer, Jolien Knollema kwam op 19 treffers. Oranje maakte aanvallend het verschil (50 om 42), op de overige onderdelen ontliepen de teams elkaar maar weinig.

In de eerste set maakte de serve serie van Britte Stuut het verschil. Zij kwam na een plaatsbal van Elles Dambrink, die de tussenstand op 13-12 zette, aan de opslag en zij gaf pas weer af bij 20-13. Met in die serie o.a. een ace van haarzelf, drie punten van Elles Dambrink en een paar Russische kadootjes, waaronder een opstellingsfout. Na de 20-13 stond Rusland nogmaals fout in de opstelling en scoorde Jolien Knollema een aantal punten. Met 25-16 was de eerste set overtuigend voor Nederland.

De tussenstanden schommelden nogal heen en weer in de tweede set. Van 2-6 naar 8-8, van 8-11 naar 13-13 en ook richting de big points lag het geringe voordeel aan Russische kant. Anastasiia Chernova, Daria Zamanskaya en Vita Akimova pakten Russische puntjes mee, bij Oranje waren dat voornamelijk Dambrink, Knollema en de Haan. Ook het punt via de rode kaart voor Rusland werd dankbaar in ontvangst genomen.

Vanaf 13-13 tot aan 19-20 ging het gelijk op, waarbij Rusland via drie Nederlandse foutserves op rij wel heel makkelijk aan de laatste drie punten kwam. Maar ook Rusland was gul, vooral in de eindfase toen de big points voor de belangrijke scores zorgden. Via de foutserve werd het 20-20, na het blokpunt van Jolien Knollema sloeg Rusland twee keer uit (23-20), sloeg na de time out in het net en de set werd daarna met een ace van Britte Stuut, die bij 20-20 aan serve was gekomen, afgemaakt. Dus 2-0 voor Oranje.

Rusland won de derde set, al vrij vlot in het begin kwamen ze na de 6-6 tussenstand op een ruime 6-13 voorsprong. Oranje wisselde van spelverdeelster, Hyke Lyklema kwam erin, en ook werd Iris Vos voor Jolijn de Haan erin gewisseld. Iris Vos scoorde een aantal punten tot aan 10-14, en Oranje kon daarna tot 14-17 inlopen, het blok van Elizaveta Kochurina en de smash van Vita Akimona maakten 14-20. Na de 16-23 maakten Nederlandse fouten er een 16-25 stand van.

In de vierde set maakte Rusland van 5-3 achter een 6-8 voorsprong, waarna de teams tot aan 11-11, alweer een opstellingsfout van Rusland, in de score gelijk opliepen. Rusland kwam op 12-15, echter ging Nederland met 16-15 de technische time out in. De in de vierde set in de basis begonnen Rixt van der Wal (foto boven, voor Marije ten Brinke) serveerde Oranje naar die pauzestand.

Oranje kwam op 18-16, maar Marko Klok haalde zijn ploeg op 18-19 na een paar scores van Tiyiana Kostina naar de kant. Kostina scoorde ook de 19-21, Rusland was die voorsprong ook echter snel weer kwijt en stond bij 21-21 aan de zijlijn. Akimova maakte 21-22, hetgeen hun laatste punt in de wedstrijd was. Het blok van Jolien, de ace van Elles en de push op de achterlijn van Jolien maakten de 25-22 winst van Nederland perfect.