Vizier op volleybal

 

Sam Gortzak bij Lycurgus assistent van Mark Lebedew

VoV, 01-07-2024. 12:13 uur. Na negen jaar professioneel volleyballer, waarvan zeven in dienst van Nova Tech Lycurgus, is het voor Sam Gortzak tijd om een andere keuze te maken. De aanvoerder is de komende twee seizoenen assistent van hoofdcoach Mark Lebedew.

De 29-jarige Gortzak kwam in de zomer van 2015 samen met Auke van de Kamp en Sander Scheper over van het Talentteam Papendal waar Gortzak vier seizoenen   vertoeft had. Na zes seizoenen, met onder meer drie landstitels, ging Gortzak in de zomer van 2021 naar België. Daar stond de spelverdeler twee seizoenen onder contract bij Tectum Achel om vorige zomer terug te komen naar Nova Tech Lycurgus.

‘Vorig jaar twijfelde ik al om te stoppen met topsport, maar om weer met een groep jongens ergens voor te gaan trok me over de streep. Ik vind het leuk om daar onderdeel van te zijn en heb er ook geen seconde spijt van. Door dat toen nog te doen geeft het me nu een rustiger gevoel om weloverwogen de keuze te maken. En ik ben blij dat het bij Nova Tech Lycurgus kan.’ Gortzak gaat fulltime aan de slag als assistent-trainer en blijft één dag in de week sportlessen geven op mbo-school Noorderpoort.

Over het waarom om te stoppen is Gortzak heel duidelijk. ‘Ik vind volleybal en ambitie leuk, maar het is wel altijd op je tenen lopen. Je vraagt fysiek veel van jezelf. Aan de andere kant was ik er ook wel aan verslaafd geraakt om bij mensen met ambitie te vertoeven. Topsporter zijn heeft grote impact op je dagelijkse leven en daar heb ik geen zin meer in. Daarom maak ik deze stap om het beste van beide kanten te ervaren. Ik ben zeker niet klaar met het gegeven om alles uit mezelf te halen. Ik wil de komende twee jaar onderzoeken hoe ambitieus ik echt ben.’

Enige ervaring als trainer heeft de geboren Amsterdammer al wel. In 2015 was Gortzak samen met Van de Kamp actief bij Olympia en in het seizoen erop kregen de twee dames twee van Lycurgus onder hun hoede. Daarnaast trainde de afgestudeerde ALO-er jeugd van de Topsport Talentschool. ‘Nu met de komst van een gelouterde coach als Mark Lebedew krijg ik geweldige kans om in te stappen. Die gelegenheid wil ik echt niet laten liggen.’

Terugkijkend als speler ziet Gortzak een hoop mooie dingen. ‘Ik heb met Nova Tech Lycurgus fantastische tijden beleefd. Vooral de eerste drie jaar waren sportief ook geweldig. Maar ik kijk niet alleen naar de prijzen die we gewonnen hebben, maar ook naar bijzondere wedstrijden en Europese tripjes. Verder kan ik me bijvoorbeeld nog een Europese wedstrijd in Martiniplaza herinneren tegen SWD Powervolleys Düren in 2017 waarin we het in de golden set net niet redden om door te gaan. Mijn doel om in het buitenland te spelen is geslaagd en ik ben erachter gekomen dat een fijne omgeving in combinatie met wat je doet heel belangrijk is. Dat is in Groningen het geval. Ben daarom blij dat ik hier kan blijven.’

Tot slot dankt Gortzak Arjan Taaij en Gerard Smit. Ik heb lang met Arjan en Gerard mogen werken. Met beiden heb ik een fijne band. Ik vind het een eer om Gerard op te volgen. Ik kan hem gelukkig altijd bellen. Daarom vind ik het leuk dat zowel Arjan als Gerard betrokken blijven, terwijl ik een nieuwe stap ga maken.’

gh @ VoV, door Theo Sikkema, Nova Tech Lycurgus. Foto FB Lycurgus.