Samsun: Wouters / Ypma worden negende

VoV, 28-07-2018. 16:35 uur. Het Nederlandse duo Julia Wouters / Pleun Ypma speelde in Samsun, Turkije (1* FIVB toernooi) voor de poulewinst en rechtstreekse plaatsing in de kwartfinale tegen Rehackova / Stochlova uit Tsjechië.  Beide duo’s hadden hun partij gisteren gewonnen.

In deze confrontatie bleek het duo uit Tsjechië in de eerste set duidelijk de sterkste. Gedurende de hele wedstrijd. Als we de eerste set in partjes van steeds zeven punten verdelen, de tussenstanden bij de veldwissels,  gingen die met 5/2, 4/3, 5/2 en 4/3 steeds naar de tegenstander, hetgeen uitmondde in een 18-10 stand bij de vierde wisseling van kant. Ook de laatste drie punten waren voor Tsjechië. Eindstand eerste set 21-10.

In de tweede doorgang pakten Wouters / Ypma het initiatief na de tweede veldwissel bij 7-7. Ze scoorden vijf keer op rij, voordat de serie gebroken werd. De 8-12 tussenstand was echter niet voldoende om ook als eerste bij de finish te zijn en de tiebreak af te dingen. In het verdere verloop van de set werd de score 13 om 6, hetgeen dus een 21-18 nederlaag voor het Oranje duo betekende. Dit 2-0 verlies hield in de tussenronde, de ‘Round of 12’, spelen.

Daarin waren Marta en Marta, Marta Lodej en Marta Duda uit Polen de tegenstanders. Dat leek aanvankelijk een makkelijk partijtje te worden, althans in de eerste set toen het scorebord heel vlot al 10-4 en 11-5 aangaf. Maar daarna sloeg het radicaal om, zoals menigeen hoopt dat het weer in Nederland zal omslaan. Dat de droogte zal verdwijnen. Zeker was wel dat de scorende droogte bij de Poolse dames verdween. Oranje bakte er even helemaal niks meer van, kreeg geen grip op de opslagen en met een 2 om 16 score, u leest het goed 2 om 16, werd de eindstand in de set 13-21.

In set twee een ander beeld., nu waren de teams aan elkaar gewaagd en was er lang evenwicht, afgezien van een paar puntjes voor of achter van de een of de ander. De 5-3 werd 6-7 en 9-8. Na de 12-12 sloegen de Poolse dames een gaatje (12-16), hetgeen achteraf beslissend bleek te zijn. Wouters / Ypma deden er alles aan om de achterstand in te lopen, maar dat wilde maar niet lukken. Via 14-17 en 16-19 ging de set naar de finale, die de Poolse dames met een ace afsloten. Ze wonnen met 17-21.

Wouters / Ypma eindigen als negende, zij krijgen 100 rankingpunten en 200 dollar als beloning voor de geleverde prestaties mee.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB, Julia Wouters blokkeert.