SC Potsdam leidt, MTV Stuttgart Lijdt.

VoV, 27-04-2022. 6:51 uur. SC Potsdam, de ploeg van Sarah van Aalen, heeft de eerste wedstrijd in de play-off finale om de Duitse titel tegen MTV Stuttgart in Stuttgart met 0-3 gewonnen. Daarmee herhaalden ze het huzarenstukje uit het reguliere seizoen. Toen leed Stuttgart slechts één nederlaag en wel in Stuttgart tegen SC Potsdam. De ploeg van Sarah van Aalen pakte gisteren de winst via de setstanden 19-25, 22-25 en 18-25.

Alleen spelverdeelster van Aalen en Eline Timmerman stonden in de starting seven van de teams, Heser Jasper en Juliët Lohuis kregen later nog speeltijd. Potsdam liep in de eerste set vlot uit naar 7-14, bij deze tussenstand had Stuttgart beide time-outs al verbruikt. Zonder resultaat. De gasten namen afstand naar 14-20 en sloten met 19-25 af.

Hester Jasper begon in de tweede set bij Stuttgart in de basis, net als Eline Timmerman. Maar opnieuw had Potsdam vlot een drietal punten voorsprong (4-7), die ze uitbouwden naar het dubbele verschil bij 8-14. Stuttgart kwam een aantal keren terug naar twee punten achterstand (14-16, 18-20 en 21-23), waarop Potsdam de time out inging. In een spannende setfinale slaagden de gasten erin het kleine verschil vast te houden en sloten ze na 22-24 met 22-25 af.

Bij Stuttgart waren Lee (9 punten) en Rivers (15 punten) tot de 0-2 de vaakst scorende speelsters, Bij Potsdam Emonts (11 punten) en Papa (9 punten). Jasper had er 4 gemaakt, Timmerman 1, van Aalen 5.

In de derde set begon Juliët Lohuis in de basis, Jasper en Timmerman verhuisden naar de wisselhoek. De score liep tot 13-13 gelijk op, toen pakte Potsdam weer gering voordeel (14-16), dat ze vervolgens naar 15-19 en 17-23 tilden. Met 18-25 maakten ze de verrassing compleet.

Zowel in de eigen score (50 om 57) als in de foutenlast (18 om 9) lag het voordeel bij Potsdam. Rivers van Stuttgart werd met 19 punten topscorer, Jasper bleef op 4 punten staan, Lohuis en Timmerman maakten er elk 1. Van Aalen kwam tot 5 punten.

In Griekenland heeft Maret Grothues met Panathinaikos tegen PAOK een zwaarbevochten 2-3 overwinning in de halve finale van de play-offs behaald. Haar ploeg verloor de eerste set met 25-15 en de derde met 27-25. De tweede en vierde set was met beide keren 13-25 voor Panathinaikos. In de tiebreak beslisten ze de wedstrijd na 10-10. De 11-14 zorgde even later voor een 12-15 en 2-3 zege. Maret Grothues scoorde 18 keer.

De eerste wedstrijd in de halve finale was door Panathinaikos op eigen veld al met 3-0 gewonnen.

In Polen verloor SKRA Belchatow van Dick Kooy ook de tweede wedstrijd tegen Jastrzebski Wegiel. Na de 3-0 uitnederlaag afgelopen weekend was er nu een 0-3 thuisnederlaag via de setstanden 18-25, 22-25 en 19-25. Kooy scoorde 12 keer. Belchatow speelt nu om het brons.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Nicol Marschall.