Schoon/ van Driel naar finale EK U22.

VoV, 16-05-2021. 10:55 uur. In de halve finale van het EK Beach U22 speelden Raïsa Schoon en Emi van Driel vanmorgen om 10:00 uur tegen het Oekraïense duo Anhelina Khmil/ Tetiana Lazarenko voor een plaats in de eindstrijd.

Schoon/ van Driel waren nog ongeslagen in dit toernooi en bleven dat ook. Zelfs gunden ze hun tegenstanders nog geen set. Ook in de halve finale niet. Het Oekraïense duo was simpelweg een maatje te klein voor de Nederlandse talenten.

In beide sets waren Schoon/ van Driel zelf bepalend voor de zege. Met 16 eigen punten in de eerste en 18 in de tweede waren ze geen moment van de kadootjes van hun tegenstanders afhankelijk. Om met 21-14 en 21-15 de finale binnen te halen.

In de openingsset nam Oranje op de serve van Raïsa Schoon na 8-7 afstand naar 12-7. Bij 13-8 was er de verplichte pauze, waarna de voorsprong slonk tot vier punten bij 15-11. Vervolgens had Oekraïne een slechte periode en scoorde drie keer achter elkaar voor Oranje (18-11) en daarmee was het verschil wel gemaakt.  De time out van de tegenstander leverde 18-12 op. Emi van Driel scoorde daarna haar 8ste, 9de en 10de punt in de ze set voor de 21-14 eindstand.

Oekraïne begon sterk in de tweede set. Bij 2-5 werd er van speelhelft gewisseld en keerde het tij naar Nederlands voordeel. Raïsa scoorde een paar aces, Emi bedankte zich met een punt voor een te ver doorgeschoten pass, waarop de tussenstand 7-5 werd. Twee scores van Emi en een ace van Raïsa maakten er daarna 11-7 van.

De technische time out ging in bij 12-9. Met het zesde en zevende punt van Raïsa en het vijfde van Emi in deze set kwam Oranje met 15-10 voor en koerste regelrecht om een overtuigende 2-0 zege af. Helemaal toen de stand naar 19-13 opliep. Na de 19-15 maakte Raïsa met haar 11de en 12de punt de set uit, waarmee de finale een feit was.

In de andere halve finale staan de veelvoudige Europees en Wereldkampioen bij de jeugd, die ook nu weer tot de favorieten behoren, Maria Voronina and Mariia Bocharova. Zij spelen tegen Anete Namike en Varvara Brailko uit Letland. Mogelijk wordt het dus een finale tussen twee teams die elkaar al jaren om de Europese jeugdtitels bestrijden.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.

Update 11:36 uur: Rusland won met 2-0 van Letland. De finale si dus NL vs. Rusland.