Schwerin dwingt 5e duel af vs Stuttgart

VoV, 10-05-2019. 4:23 uur. In Schwerin geloofde men nog in het behalen van de titel, ook nadat men vanwege het verlies in de derde wedstrijd de kans had gemist om gisteravond al het kampioenschap met de fans in de eigen hal te kunnen vieren. Nu moest eerst de 2-1 achterstand in wedstrijden weggewerkt worden, voordat men in Stuttgart voor de derde keer op rij kampioen van Duitsland kon worden. Alles in de juiste volgorde, eerst thuis winnen, 2-2 maken, en dan zaterdagvoor de titel gaan. Dat was het plan!

Meteen na de nederlaag in Stuttgart, die zich pas na het midden van de vierde set aftekende, kwam het besef dat er nog niets verloren was en sprak het team zich moed en vertrouwen in voor het vervolg. Vooral aanvallend moest er een schepje bij, om het sterke blok van Stuttgart de baas te blijven. Beide teams doen in de play – offs weinig voor elkaar onder en het succes zal van de vorm van de dag en / of de mentale weerbaarheid afhangen.

Schwerin had gisteravond een sterk begin. Kimberly Drewniok en Denise Hanke scoorden de eerste punten voor de thuisploeg, en na een uitgeslagen aanval van Krystal Rivers gingen ze met 8-3 aan de leiding. Het blok was een stevige sta in de weg voor Rivers, Schwerin liep onder andere blokkerend uit naar 13-5, maar kon vervolgens het gevaar Rivers even niet afstoppen (13-9). Daarna kantelde het definitief, met een serie van zeven punten nam de thuisploeg afstand naar 23-13, Geerties sloeg het laatste punt van de  set (25-15) op het scorebord.

Bij 8-9 in de tweede set ging Stuttgart voor het eerst aan de leiding. Dat duurde maar even, bij 12-11 lag Schwerin weer voor en stond de koppositie ook niet meer af. Teams bleven tot 18-16 dicht bij elkaar, de tussensprint van Schwerin naar 23-17 bleef onbeantwoord door Stuttgart, waarna de set met 25-18 naar Schwerin ging.

Stuttgart moest in de derde set iets terugdoen, anders was het over en uit wat deze vierde play off wedstrijd betrof. Ze konden tot 9-9 aanhaken. Daarna scoorde Schwerin blokkerend belangrijke punten, die de stand naar 14-11 tilde. Het lukte Stuttgart niet om het initiatief weer naar zich toe te halen en via 18-12 en 21-14 ging de set met 25-16 naar de thuisploeg.

Al met al een overduidelijk zaak, drie keer bleef de ploeg van Deborah van Daelen beneden de twintig, geen enkele speelster van haar team kwam met de eigen score tot 10 punten. Een aanvallend team – scoringspercentage van 28% was heel duidelijk te weinig om het Schwerin lastig te maken. De eigen score beliep 57 om 34 punten, de foutenlast 15 om 18 directe scores voor de tegenstander. Op de winst was dus helemaal niets af te dingen.

Tessa Polder speelde niet, Britt Bongaerts had een invalbeurt in de tweede set. Deborah van Daelen werd er drie keer ingewisseld. Er waren geen Nederlandse punten in dit duel.

De vijfde en beslissende vijfde play off wedstrijd is morgen, vanaf 18:30 uur in de SCARRena in Stuttgart.