Scudetto in Italië voor Civitanova

VoV, 15-05-2019. 5:46 uur. In Italië werd de finalereeks om de landstitel net als in Duitsland, Nederland, België en Turkije pas na de vijfde play – off wedstrijd beslist. Ook om de winst van de scudetto waren daar vijf sets noodzakelijk in de laatste ontmoeting.  En nog een andere overeenkomst, de uitspelende ploegen (BR Volleys, Orion, Maaseik en Fenerbahce) wonnen hun titel ook op vreemde bodem, net als Civitanova.

Perugia nam een 2-0 voorsprong in sets,maar verloor vervolgens drie sets op rij, waar hebben we dat eerder gezien in de meimaand finalemaand. Met 25-22 en 25-21 nam Perugia die 2-0 voorsprong in sets. Bij de tweede time out in beide sets bedroeg het verschil al vijf punten (16-11) en hield de thuisploeg via de topschutters Leon en Atanasijevic het verschil op de borden. In beide sets waren hun eigen scores beter, vooral via de blokpunten en de aces, en hadden ze een lagere foutenlast.

Vanaf de derde set veranderde het spelbeeld. Perugia kwam er niet aan te pas en scoorde in deze derde doorgang maar 4 eigen punten. Via 4-8 en 8-16 werd met 12-25 verloren. Sjoerd Hoogendoorn had in deze set een invalbeurtmaar kon ook niet voor een ommekeer zorgen.

In set vier werd het weer meer een wedstrijd. De 16-15 veranderde Civitanova in 19-21en aan het eind hadden ze met 21-25 de 2-2 stand op het scorebord staan en de tiebreak afgedwongen. Onder andere hun topscorers Sokolov, Juantorena en Simon zorgden voor totaal 20 eigen punten in deze set, daar zette Perugia er maar 14 tegenover.

In de tiebreak was het bij 4-10 wel een gelopen race. Civitanova gaf geen krimp meer en via 8-12 werd de 10-15 setzege binnen gehaald.

Wilfredo Leon van Perugia werd met 20 punten topscorer, Sokolov kwam tot 19 punten. Juantorena werd tot MVP gekozen. Aanvallend had Civitanova een heel groot voordeel (38 / 56), ook blokkerend scoorden ze veel vaker (6/18), maar serverend werd het 15/5 voor aces en 16/26 voor foutserves, ofwel 62 snelle punten via de opslag.