Vizier op volleybal

 

Scudetto voor Dijkema, Plak en Pietersen

1617NovaraKampioen

VoV, 12-05-2017. 5:40 uur. Bij het vierde duel tussen Modena en Novara was de inzet  het afdwingen van een vijfde wedstrijd (voor Modena) of het winnen van de Italiaanse landstitel ( voor Novara). De ploeg van Dijkema, Plak en Pietersen had een 2-1 voorsprong in wedstrijden in de ‘best of five’ serie, de duels twee en drie in Novara waren door hen gewonnen, prachtig was het Engelse commentaar met Italiaans accent en de uitbundige  kreten bij een blokpunt of een ace.

Zoals ‘Barun blocked by Beliën, Brakocevic blocked by Bonifatio en Barun blocked by Brakocevic’ of in andere samenstellingen. Totaal werd er 23 maal blokkerend gescoord, dat hebben we dus en aantal keren moeten horen. De alliteratie en de uitspraak maakten menig blokpunt nog mooier dan het al was. Aááácccceee, een verbastering van het Zuid – Amerikaanse Goooaaalll  bij het voetbal, kwam ook diverse keren langs, onder andere bij ‘áááácccceee Celeste Plak, the Dutch girl scores!’

Wat ons verder opviel was dat de vierde wedstrijd, de eerste van mogelijk twee big finals, zonder lijnrechters werd gespeeld. ZONDER lijnrechters, waar wij er vier neerzetten bij een dergelijk belangrijk duel. Maar ze hadden wel de video check, die er in andere landen meestal niet is. En misschien hadden ze  wel ‘sprekende lijnen’, die in het oor van de eerste scheids een ‘touché’ piepje gaven, of twee piepjes als de bal 5 centimeter of meer uit was. Opvallend.

De wedstrijd werd gedomineerd door Novara, mede omdat de puntenmakers bij Modena niet goed in de wedstrijd zaten. Jovana Brakocevic had een scoringspercentage van 24%, Neriman Ozsoy kwam op 29% en Caterina Bosetti op 35%. Daar zette Novara middels Katarina Barun, Celeste Plak en Christina Chirichella 41%, 43% en 63% tegenover, ofwel 23 om 43 punten voor dat drietal per team.

In de openingsset maakte Novara een 11-9 achterstand ongedaan, na een ‘Brakocevic blocked by Barun’ op 12-15 ging Modena de time out in. Modena kwam er bij 17-17 weer naast, ‘ááááccceee Brakocevic’, maar kon door eigen fouten niet meegaan in de score bij de big points. Het werd 19-21 door Celeste Plak, op 19-22 was er nog een time out,  de video check veranderde 21-23 in 20-24 en Barun scoorde daarna het winnende punt.

Na de 4-5 in de tweede set hadden we een ‘Nederlands kwartiertje’. Voornamelijk door een aantal punten van Celeste Plak en een  ‘Plak blocked by Beliën’ kreet. Het werd na 6-10 vlot weer 10-10, de tweede bal score van Laura ‘Diekema’ liet 11-16 noteren. Novara was aan het uitlopen en hield een handvol punten vast (15-20 en 17-22), nadat Modena bij 15-18 aanstalten maakte om aan te sluiten. Celeste Plak blokkeerde de 17-25 en 0-2 tegen de vloer.

Nog één set winnen, dan schreef Novara met de eerste titel in de clubhistorie geschiedenis.  Modena had een goede start in de derde set, sloeg zich naar 5-1 , had bij 7-4 nog een mooi verschil staan, maar was dat bij 7-7 weer kwijt. Brakocevic werd gewisseld, Laura Heyrman, ‘the Belgian girl’, scoorde en Celeste Plak sloeg uit. Het leek weer de goede kant op te gaan voor Modena bij 9-7, leek want niets was minder waar, ‘ááááccceee by Chrichella’, en dat een paar keer achter elkaar. Toen de serie stopte stond het 10-13.

Novara maakte de 13-14 ongedaan via een video check, het werd 12-15 en bleef voor. Na de 14-16 serveerde Katarina Barun een aantal aces, op 14-20 vroeg de scheids zelf een video check aan omdat hij het even niet goed genoeg had gezien om een juiste beslissing te nemen, toen Laura Dijkema in een drukduel wel of niet als laatste de bal aanraakte. Novara zat op rozen bij 14-21, het sprankje hoop voor de Modena fans onder de 5.000 toeschouwers bij 16-21 was bij 16-23 weer verdwenen. Nadat de thuisploeg voor open doel de 18-23 miste, het werd dus 17-24, maakte Novara het setpoint, het matchpoint en het championshippoint in de volgende rally. 

Het eindsignaal was het beginsignaal voor een geweldige hos- en feestpartij met allemaal over elkaar heen liggende Novara speelsters en staf. Met stralende vreugde, big smiles, tranen, innige omhelzingen en alles wat er verder overal op de wereld zoal verder voorbijkomt als er een kampioenschap wordt behaald. Daarop maken ze in Italië geen uitzondering. Beslist niet!

Celeste Plak scoorde totaal 13 punten, Laura Dijkema had succes met één tweede bal en drie blokpunten. Yvon Beliën pakte 6 puntjes mee. Judith Pietersen speelde niet.  Novara had een 40 om 57 voordeel op de eigen score, een meer dan terechte zege dus.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto www.legavolleyfemminile.it