Vizier op volleybal

 

Seizoensfinale: Vijfde Lycurgus vs Orion

VoV, 11-05-2019. 5:57 uur. Aan de ambiance zal het zondagmiddag in MartiniPlaza niet liggen. Wanneer Abiant Lycurgus en Achterhoek Orion voor de vijfde keer tegenover elkaar staan om uit te maken wie zich kampioen van Nederland mag noemen. Lycurgus hoopt op een uitverkocht huis, inclusief de ‘tweede ring’, die beschikbaar is gekomen nadat in het ‘gordijnen overleg’ is besloten deze extra 1.250 zitplaatsen  toe te voegen aan de reeds beschikbare 2.500.

Totaal is er dus plaats voor een kleine 4.500 toeschouwers, zoals gezegd een prachtige ambiance en helemaal passend bij het vijfde duel om de landstitel. In 2016, toen Orion ook de tegenstander was in de play – off finale was MartiniPlaza uitverkocht.  Lycurgus hoopt op een herhaling ervan.

Verdedigt Lycurgus de kroon met succes of kan Orion voorkomen dat de thuisploeg voor de vierde opeenvolgende keer met de beker op de foto gaat? Op beide vragen zullen de fans ja en neen antwoorden. De Lycurgus fans met ‘ja – neen’ en de aanhangers van Orion met ‘neen – ja’. Eigenlijk is een voorspelling moeilijk, want nadat beide teams een thuiswedstrijd hadden gewonnen (3-1 in Groningen en 3-2 in Doetinchem) was er voor beide ploegen succes op vreemde bodem. Orion won in Groningen met 2-3 en Lycurgus vertrok met een 2-3 zege uit Doetinchem.

De vorm van de dag? De mentale hardheid? De zenuwen? Wat zal de doorslag geven? Zeker is wel dat de ploegen aan elkaar gewaagd zijn. Ook als we naar de cijfers kijken, ook al heeft Lycurgus de wat betere eigen score over de vier duels (306 om 281), die voornamelijk aanvallend (228 om 210) en serverend (22 om 13 aces) tot stand kwam. Maar deze cijfers zijn historie, een indicatie en geven geen enkele garantie voor de afloop zondag. En blijkbaar zegt het thuisvoordeel ook weinig, gezien de onderlinge uitslagen in play offs, kampioenspoule en regulier seizoen..

Bij de thuisploeg wordt er afscheid genomen van Wytze Kooistra, hij stopt, en Auke van de Kamp, die naar onze Zuiderburen vertrekt. En ook andere spelers uit de selectie van de Groningers oriënteren zich naar mogelijkheden elders.  Bij Orion speelt Joris Marcelis zijn laatste wedstrijd. Spelers die hun stempel op de resultaten van hun club hebben gedrukt en die niets liever dan met de titel hun carrière bij of Lycurgus of Orion willen beëindigen.

Zeker is wel dat trainer coach Arjan Taaij, hij heeft een doorlopend contract en na elk seizoen wordt geëvalueerd of er wel of niet wordt doorgegaan,  ook komend seizoen bij Lycurgus de verantwoordelijke man blijft. Ook als zijn team de titel niet pakt scheiden hun wegen zich niet. “Dat is niet van invloed geweest op mijn beslissing om te blijven.”  Belangrijk was wel het aantrekken van een nieuwe hoofdsponsor (Nedmag) en de komst van een nieuw bestuur.

Het duel begint zondagmiddag om 15.45 uur. Via de Nevobo en Podium TV is deze finale live te volgen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV. Bron o.a. RTV Noord.