Sensationeel Oranje stunt tegen gastland China.

VoV, 22-09-2023. 16:15 uur. Na de verrassende uitslagen in de Oranje poule bij China vs. Canada (2-3) en vannacht bij Servië vs. Dominicaanse Republiek (1-3) bleek maar weer eens dat een schijnbare zekerheid, winst van de favoriet c.q. het hogergeplaatste team op de FIVB-World Ranking, lang niet altijd opgaat.

Maar dat brengt in de stand en dus de strijd op de tickets voor Parijs wel volop spanning. Aan de Oranje dames de taak om zich bij de stunts aan te sluiten en tegen China de kansen op Parijs in de eerste van de drie dagen durende D-Days in eigen hand te blijven houden.

Nederland begon met de volgende basis aan het duel tegen het gastland:

• Spelverdeling: Sarah van Aalen
  • Libero: Florien Reesink
  • Diagonaal: Celeste Plak
  • Passer Lopers: Nika Daalderop en Marrit Jasper
  • Midspeelsters: Juliët Lohuis en Indy Baijens.

Nederland kwam met 2-0 in sets achter via 25-18 en 26-24, maar de ploeg toonde een geweldige vechtersmentaliteit en heel veel karakter door zich met 19-25 en 24-26 terug in de wedstrijd te vechten en zo de tiebreak af te dwingen. Hoe dit afliep leest u een eindje verderop in het verslag.

In de openingsset scoorde Oranje via een ace van Sarah van Aalen het eerste punt, het laatste punt werd door China gescoord. Daartussen zaten 17 Nederlandse en 24 Chinese punten, waarmee de uitslag 25-18 werd.

China kon het eerste gaatje slaan na een aantal aanvallende fouten van Nederland die van 5-4 een 8-5 stand maakten. Nederland bleef vervolgens in de achtervolging maar kwam niet echt dichterbij, ook omdat China een stuk scherper speelde dan gisteren tegen Dominicaanse Republiek. Bij 15-11 ging Koslowski de time out in, Indy Baijens scoorde nog wel het eerste punt na die pauze maar daarna pakte China de 17-12.

Sarah van Aalen scoorde na 18-13 twee keer, China ging de time out in en liep weer uit naar 20-15. In de fase van de big points gaf China niets meer weg, via 23-17, time out Nederland, werd het met een bekeken Chinese plaatsbal 25-18.

In set twee kwam Oranje in de beginfase een paar keer van een paar punten achterstand terug op gelijke hoogte  (6-6, 8-8), daarna liep China uit naar 11-8 en 13-9, het moment dat Koslowski de time out inging. Nederland haalde in tot 13-11, time out China, maar zag vervolgens het verschil weer oplopen naar vijf punten bij 16-11. Op die stand kwam Jolien Knollema voor Nika Daalderop binnen de lijnen.

De dubbele wissel (Dijkema/ Dambrink voor Plak/van Aalen) haalde Nederland in tot 20-18, waarop de terug wissel plaatsvond. Na de 21-18 was Celeste Plak scorend uiterst succesvol met een drietal punten tot 22-21. China kwam bij 24-21 op setpoint, Oranje gaf zich echter niet geslagen en knokte setpoint voor setpoint van het scorebord. Jolien Knollema en Indy Baijens maakten de 24-23 en 24-24. Maar de laatste twee punten waren voor China dat met 26-24 de stand op 2-0 bracht.

In de derde set ging het erom voor Nederland om in de wedstrijd te blijven. Jolien Knollema bleef in de basis staan voor Nika Daalderop. Nederland kwam met een ace van Juliet Lohuis op 3-4, China draaide dat met twee aces achter elkaar om naar 8-6, bij 9-6 ging Oranje de time out in. Indy Baijens serveerde Oranje langs China bij 9-10, waarop de Chinese time out volgde.

Nadat de Nederlandse drie J ‘s (Juliët, Jasper en Jolien) de stand op 12-15 hadden gebracht ging China de time out in. Ze scoorden de site out en een breakpoint (14-15), maar daarna nam Nederland weer afstand. Indy Baijens scoorde dat het een lust voor het oog was, vanuit alle hoeken en standen zette ze Oranje met vier punten achter elkaar op 17-21. Marrit Jasper stond in de big points op scherp en maakte er 18-23 van en ze scoorde ook het laatste punt voor de 19-25 setwinst en de 2-1 stand.

In de vierde set gebeurde het voor niet mogelijk gehouden na de 21-13 en 22-15 achterstand van Nederland. Een onwaarschijnlijk knappe inhaalrace van Nederland met een geweldige serve serie van Juliët Lohuis bracht Oranje terug naar 22-20 en op matchpoint voor China bij 24-21 slaagde Jolien Knollema erin om de Chinese verdedigingsmuur met haar opslagen volledig aan het wankelen te brengen. Zij serveerde Oranje naar 24-26 met o.a. twee aces en een winnend punt van Indy Baijens. Geweldig knap van Oranje, dat weer volop meedeed voor de wedstrijdwinst.

De tiebreak bracht de spanning naar een toppunt toen Nederland een 6-3 achterstand ongedaan maakte (6-6) maar met 8-6 achterstand van speelhelft wisselde.  Nederland maakte van 12-11 achter een 12-13 voorsprong. Time out China, China maakte gelijk, de Chinese foutserve maakte 13-14 en daarna sloeg Jolien Knollema Nederland naar de 13-15 winst.

Indy Baijens werd met 22 punten de topscorer bij Oranje.

In de Nederlandse poule werden vandaag ook de belangrijke wedstrijden voor de twee tickets gespeeld tussen Servië vs. Dominicaanse Republiek en Canada vs. Oekraïne.

Servië verloor met 1-3 van Dominicaanse Republiek, dat het verschil in de eerste set na 14-16 maakte. Servië kon na 15-20 nog terugkomen naar 21-21, daarna hadden de Dominicaanse republiek het betere eindschot. In set twee liep Servië na 14-12 uit naar 24-17 en met een tweede bal score van Maja Ognjenovic pakten ze de set en de 1-1 stand.

In de derde set begonnen de beide teams met 20-20 aan de big points. Servië kwam met 21-23 en 22-24 achter en kon het verschil niet meer wegwerken. In de vierde set zat de Dominicaanse Republiek bij 12-19 op rozen, die bleken geen doornen te hebben en na 16-22 en 17-24 sloten ze de wedstrijd met een ace voor 17-25 en 1-3 winst af.

Canada boekte een 3-1 zege op Oekraïne. De eerste twee sets waren de teams aan elkaar gewaagd, daarna kon Oekraïne het niveau niet vasthouden en verloor alsnog met ruime cijfers.

In set één kon Canada een 20-21 achterstand via o,a scores van Hillary Howe ombuigen naar een 25-22 zege. In de set daarna maakten ze van 12-20 achter bij 22-22 een gelijke stand, maar trok Oekraïne de setwinst alsnog met 23-25 naar zich toe. In de twee daaropvolgende sets bleek Canada een maatje te groot. Met 25-12 en 25-11 pakten ze de 3-1 zege.

De stand in de Oranje poule is nu voor wat betreft de kanshebbers op een OS-ticket:

• 01> Servië 4-12 sets 13-4
  • 02> Nederland 4-12 sets 14-5
  • ===========
  • 03> Dominicaanse Republiek 4-12 sets 14-6
  • 04> China 3-11 sets 13-6
  • 05> Canada 3-8 sets 11-11

Voor morgen staan op het programma Canada vs. Mexico, Servië vs. Nederland (10:00 uur) en China vs. Dominicaanse Republiek.