Serie A1 in Italië op 2de Kerstdag

VoV, 27-12-2023.  5:27 uur. Op Tweede Kerstdag werd er in Italië een vol programma afgewerkt, zowel bij de dames als bij de heren. Bij de dames waren er totaal 15.333 toeschouwers bij de zeven wedstrijden, met Busto Arsizio vs. Vero Volley Milano als best bezocht duel met 4.015 fans. Bij Novara vs. Chieri ’76 zaten 3.320 fans op de tribune en bij de derby Firenze vs. Scandicci 2.137. Dat waren de drie best bezochte wedstrijden gisteren.

Busto Arsizio leed in eigen huis een 1-3 nederlaag. Na een uitermate spannende eerste set (28-30) pakte de thuisploeg met ruim verschil de tweede (25-17), maar ging vervolgens in de andere twee sets met ruim verschil onderuit (15-25 en 17-25). Totaal 5 om 13 blokpunten en 3 om 7 aces maakten veel verschil. Paola Egonu nam 29 punten voor haar rekening, Nika Daalderop zette er 12 voor Vero Volley Milano op het scorebord.

Bij Novara v. Chieri ’76 werd Anne Buijs de MVP en topscorer met 18 punten, eentje meer dan Kaja Grobelna van Chieri ’76. Novara won met 3-1, waarbij set twee en drie met 26-24 en 23-25 spannend waren tot de laatste klappen. De andere twee sets had Novara met 25-19 en 25-18 duidelijk de betere score. Novara maakte het verschil voornamelijk aanvallend met 65 om 48 punten.

Anne Buijs (foto onder) die als diagonaal speelde blikte als volgt terug: “Ik ben erg blij met de overwinning, het was niet gemakkelijk of voor de hand liggend. Chieri verdedigt veel en serveert heel goed, dit zorgde voor wat problemen, maar we slaagden erin de winst binnen te halen. Ik ben blij dat ik mijn bijdrage als diagonaal heb kunnen leveren, ook vandaag hebben we laten zien hoeveel elk teamlid telt. Onze topscorer van dienst Vita Akimova is ook maar een mens en ook zij kan een minder goede dag hebben. Maar als team stonden we er vandaag”

Firenze vs. Scandicci eindigde in een duidelijke 0-3 zege (17, 19, 18) voor de bezoekers, die in Ekaterina Antropova, Zhu Ting en Britt Herbots met 17, 16 en 11 punten vaak scorende aanvalsters hadden.

Juliët Lohuis leed met Casalmaggiore een 3-1 nederlaag bij Bergamo. Na de 25-23 in de eerste set en de 25-19 in de tweede kon Casalmaggiore met 19-25 blijven hopen op een positief resultaat in dit kelderduel. Bergamo maakte echter met 25-18 een eind aan een tiebreakdroom. Juliët Lohuis scoorde 8 keer. Blokpunten (14 om 4), en foutenlast (21 om 27) waren belangrijk in het voordeel van Bergamo.

Cuneo wist Pinerolo van Tessa Polder in de tiebreak met 17-15 naar een 3-2 nederlaag te spelen. Daarvoor waren ze twee keer vanuit achterstand teruggekomen. Zo maakten ze met 25-13 de 20-25 uit de eerste set ongedaan en met 25-22 de 23-25 uit de derde. Tessa Polder scoorde 3 keer, haar teamgenote Adelina Ungureanu nam 28 punten voor haar rekening. Beide teams blokkeerden ieder 15 punten op het scorebord, Pinerolo had 2 aanvallende punten voordeel en 4 aces nadeel.

Bij Roma Volley vs. Vallefoglia had de eerste set een extra lang verlengstuk. Pas bij 35-37 kon de ploeg van Laura Dijkema de 0-1 laten noteren. De 0-2 kwam via 18-25 op het matchreport. Roma herstelde zich en won vervolgens de volgende twee sets met 25-16 en 25-17. De tiebreak was eenrichtingsverkeer richting de vloer van Roma. De ploeg van Dijkema won die beslissende vijfde set met 4-15. Dijkema scoorde twee blokpunten. Haar teamgenote Camilla Mingardi liet 27 punten noteren.

Rode lantaarndrager Trentino verloor thuis met 0-3 van koploper Conegliano.  Ze kregen 19, 18 en 21 punten per set mee. Kelsey Robinson maakte 15 punten voor Conegliano, de Kruijf kwam tot 7 scores. Bij Trentino had Carly Dehoog de hoogste score met 14 treffers.

De stand na 14 wedstrijden is nu:

• 01> Conegliano 41 (Robin de Kruijf)
  • 02> Vero Volley Milano 37 (Nika Daalderop)