Serve Set-Up ’65 dit keer het struikelblok

VoV, 15-10-2018. 14:42 uur.  Springendal Set-Up ’65 speelde gistermiddag de tweede thuiswedstrijd van het seizoen. Tegenstander  was Regio Zwolle Volleybal. Beide teams hadden hun eerste wedstrijd gewonnen. Zwolle van TTP en Set-Up van Sneek.  Aan weerskanten van het net stonden veel dames die in vorige seizoenen met elkaar hadden gespeeld, bijvoorbeeld bij Donitas in Groningen.

Set-Up had het bijzonder moeilijk met zichzelf en met de eigen opslag. Wat tegen Sneek een winnend wapen was geweest liep gisteren niet, was eerder een losse flodder dan een scherp bommetje of granaat in het achterveld bij de tegenstander. Het gevreesde wapen functioneerde niet. Wat was namelijk het geval. Set – Up serveerde totaal 25 keer fout, daar stonden 9 aces tegenover. Per saldo dus 16 punten in de min. Zwolle kwam met de opslag 9 punten in de min. Had dus op serve alleen al 7 punten voordeel. En omdat ook de overige fouten, die direct een punt voor Zwolle opleverden ook ruim in aantal waren en de aanvallende scores dit bij lange na niet konden compenseren werd het een moeizame middag voor de ploeg uit Ootmarsum, met uiteindelijk 1-3 verlies.

De score golfde in de eerste set op en neer en heen en weer. Waarbij beide teams tot aan 13-10 voor de thuisploeg het vizier niet echt scherp hadden staan. Martine Stevelink en Carmen Oude Luttikhuis scoorden, bij Zwolle pakte Annelien Alons een paar punten mee. Een ace van Kiki von Piekartz maakte 14-10, waarna Zwolle in servebeurten van Siska Hoekstra en Annelies Alons terug kwam. Erop en erover, van 14-10 naar 15-16. Marianne Het Lam – Scholten blokkeerde een gelijke stand op het scorebord. Waarna een netfout Manon Zeeboer aan serve bracht. En zij deed wat alle Set-Up fans eigenlijk van hun ploeg hadden verwacht. Manon serveerde Zwolle naar setpoint op 17-24, met in die serie drie aces.  De thuisploeg kon verlies twee keer uitstellen, vaker niet. Zwolle scoorde 15 eigen punten, Set Up kwam tot 12.

Na 7-9 in de tweede set leek het wel even te spoken in de Schalm. Alsof iedereen het met niemand meer eens was, waarbij vooral naar de twee scheidsen werd gekeken. Heftig gesticuleren en smijten met dingen loste echter niets op. Set-Up liep met Jorieke Bodde aan serve uit naar 14-9, Zwolle kwam terug naar 14-12  en met Kirsten Kamphuis – Oude Luttikhuis werd het onder andere door een paar scores van Marianne Het Lam – Scholten 17-12. Even leken alle omstandigheden voor een heksenketel te zorgen. Het bedaarde, Set-Up kwam op 21-14 en 24-15. Evi van Kerkvoorde scoorde, bij Zwolle pakte Siska Hoekstra na de 14-12 het eerste eigen punt van Zwolle voor 24-17 mee. Set – Up maakte met 25-18 de 1-1 stand een feit. Ze scoorden 15 keer voor zichzelf, Zwolle kwam niet verder dan 7 eigen scores.

Zwolle speelde zich in het begin van de derde set naar een klein voordeel (3-6) maar bouwde dit langzaam maar zeker steeds verder uit. Ester de Vries was scorend erg belangrijk in de periode tot aan 6-11. De thuisploeg kreeg maar mondjesmat punten op het scorebord, pas na 10-15 kon Carmen Oude Luttikhuis met een viertal punten de stand naar 14-17 tillen. Zwolle sloeg keihard terug, Via Siska Hoekstra en Kelly van de Haar. Ze liepen uit naar 15-21 en alle Set-Up fans hoopten op een serie vanaf de opslaglijn, Evi van Kerkvoorde daarvoor de aanzet met haar ace voor 19-22. Bij 22-24 ging Zwolle de time out in, het blokje van Maureen van der Woude besliste de set met 22-25.  Zwolle scoorde in deze set 16 eigen punten. ééntje meer dan de thuisploeg.

Bij 5-12 in de vierde set, voor 50% waren de punten van Zwolle op het scorebord gekomen door Set-Up fouten,  was wel duidelijk dat de thuisploeg alle zeilen zou moeten bijzetten om er een vijfde set uit te slepen. Toen Carmen Oude Luttikhuis met een drietal punten achter elkaar de stand op 14-16 bracht was die gedachte ook helemaal niet zo onterecht. Set-Up speelde echter met een te hoge foutenlast en een te lage eigen score om ook naast Zwolle te kunnen komen. Marije Neuman blokkeerde de 14-18 raak, Zwolle pakte de puntjes op de side out en hield het verschil op vijf punten tot aan 17-22.  De laatste vijf punten van de set tot aan de 19-25 scoorde de ploegen voor elkaar. Zwolle scoorde 11 keer voor zich zelf, Set – Up deed dat 13 keer.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Set-Up ’65.