Set-Up ’65 drie keer een maatje te klein

VoV, 07-04-2019. 11:42 uur. De strijd om het tweede play – off ticket lijkt met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid in het voordeel van VC Sneek te eindigen. Set-Up en Sneek begonnen gisteren aan hun negende wedstrijd in de Kampioenspoule met een gelijk aantal punten, terwijl Sneek één setje voordeel had in de setscore. Na afloop van hun partijen hadden ze drie punten voordeel. Set-Up verloor thuis met 0-3 van koploper Sliedrecht Sport en Sneek won met 3-1 van FAST.

Dat de Ootmarsummers in eigen huis vanaf de opslaglijn niet de sterkste waren (7 om 10 aces) zegt alles over de servesterkte van Sliedrecht Sport en / of over hun prima functionerende passlijn met Florien Reesink, Fleur Savelkoel en Esther van Berkel. De 0-3 via de setstanden 19-25, 19-25 en 21-25 was gezien de verhoudingen binnen de lijnen en het spelbeeld prima in orde. Sliedrecht was de betere ploeg. Al hadden ze daarvoor in de eerste en derde set wel even een aanloop voor nodig om dat ook te bewijzen.

Set-Up kende namelijk in de openingsset een uitstekende start en mede door fout op fout bij de gasten, tot 10-5 scoorden ze 6 keer voor Set-Up, konden ze vlot afstand nemen. Met twee driepunters, waarbij Fleur Savelkoel en Carlijn Ghijssen – Jans de scores voor hun rekening name, werd het 12-12. Sarah van Aalen, dei de spelverdeling van Anna Rekar (handblessure, overnam, serveerde de gasten naar 13-18. Twee blokpunten van Carlijn, een ace en drie kadootjes maakten  het verschil. Toen Fleur Savelkoel er in haar servebeurt nog eens erie tegenaan gooide (naar 14-22) was de strijd wel gestreden.

De 9 om 21 eigen score van de teams en de 4 om 10 zorgden voor de setstand.

In de tweede set nam Sliedrecht vlot een 3-6 voorsprong, blokkeerde en serveerde zich naar 4-9 en 6-12. Een curieus punt, Danielle Nouwen voetbalde de bal liggend over het net, waarna Fleur Savelkoel de Mikasa hard tegen de vloer joeg. Nog zo’n curieus punt werd er gescoorde in het voordeel van Sliedrecht bij 8-14. Iedereen had een touché gezien, behalve de scheid, waarna hij vanuit de zaal het advies kreeg om toch vooral bij hns Anders langs te gaan, daar warend e brillen in de opruiming.

Tot 13-17 kon Set-Up de schade redelijk beperkt houden, Merle baasdam en Carmen Oude Luttikhuis pakten hun puntjes op de side out mee, maar het lukte niet om het verschil echt weg te werken. Sarah van Aalen haalde in de rally de bal tussen de reclameborden weg, waarop Esther van Berkel haar Aktie met een score beloonde. Wat later herhaalde Ana Rekar dat kunstje ook, maar nu stond  Carmen Oude Luttikhuis Sliedrecht succes met een harde klap in de weg. Het was inmiddels 17-22 geworden, de ingevallen Jolijn de Haan scoorde twee keer en het setpoint werd na de 19-24 verzilverd.

Met 14 om 19 eigen punten en 6 om 5 punten voor de tegenstander werd deze set beslist.

Set-Up begon in de derde set metWies bekhuis en Evie van Kerkvoorde in de basis, ook de in de eerste set met een blessure uitgevallen Martine Stevelink stond in de starting seven. Bij Sliedrecht, waar Brechtje Kraaijvanger wegens een blessure ontbrak,  kwam was Christie Wolt in de ploeg.

Evi van Kerkvoorde en Martine Stevelink waren er met Carmen Oude Luttikhuis en Merle Baasdam voor verantwoordelijk dat Set-Up na het blokpunt van Marianne het Lam – Scholten voor de 1-0 tot 10-4 kon uitlopen.  Christie Wolt haalde de serve terug met een loeiharde klap vanaf positie vier, ging zelf serveren en deed dat zo moeilijk dat de passlijn van Set-Up de ene na de andere dankjewel bal weggaf. Demi Korevaar en Sarah van Aalen stonden aan het net te profiteren. Tot aan de 11-10 stand.

Set-Up pakte de 13-11 voorsprong, Sliedrecht draaide het om naar 13-14 en vervolgens serveerde Esther van Berkel een aantal aces voor de 14-18 stand. Het gaatje was geslagen, de thuisploeg probeerde uit alle macht om de gelijkmaker te forceerde, was bij 18-19 en 21-22 ook dichtbij, maar kwam er niet naast. Sarah van Aalen scoorde met een tweede bal 21-23, een slecht midcombinatie van de thuisploeg eindigde in een punt voor Sliedrecht waarna Esther van Berkel het laatste punt op het scorebord zette.

Een voordelige eigen score van 13 om 17 punten bij een gelijke foutenlast maakte het verschil in de derde set.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy van ’t Rood.