Set-Up ’65 II te sterk voor DeVoKo

VoV, 17-12-2017. 11:19 uur. De Dinkellandse derby tussen Springendal Set-Up ’65 dames 2 en TiMaX / DeVoKo leek op de voorhand een betrekkelijk eenvoudige klus voor de thuisploeg. Immers ze hadden een karrenvracht (totaal 16) aan punten meer en stonden daarmee een hele eind hoger in de ranglijst. Echter maakten beide teams er een prima pot van, waarbij de ploeg uit Denekamp heel veel weerstand bood en terecht een setje mee naar huis mocht nemen. Met een beetje meer geluk in de tweede waren dat er bijna twee geweest, maar ja, bijna is dus niet, ook als het verschil maar twee punten bedraagt.

Bij DeVoKo was libero Iris Blokhuis vaak de reddende engel in het achterveld, die of op de goede plaats stond of er vliegensvlug duikend en zwevend ter plekke was. Verder scoorden Laura Berendsen en Merle Roetenberg er vrolijk op los voor de gasten. Bij Set-Up trok Diede Hagedoorn de scorende registers wagenwijd open en deed Daphne Kamphuis dat ietsje minder wijd. .

Set Up was serverend opnieuw erg sterk, resulterend in 14 aces. Aanvallend had DeVoKo de overhand met 31/42 punten. Dat werd echter helemaal teniet gedaan door de torenhoge foutenlast van 34 om 43 punten. die voor een groot deel in de derde en vierde set (20 om 23) op de borden kwam. Naast de derby gevoelens waren er ook nog de personele. Mayke Schutte had vorig seizoen een half jaar bij DeVoKo gespeeld en Lotte Kuipers had aan het eind van het seizoen de overstap naar Set-Up gemaakt. Genoeg ingrediënten voor een mooi derby.

Die spanning zat er in de eerste set tot 11-11 in. DeVoKo had brutaal een 11-8 achterstand in een 11-11 veranderd, kon ook na de 14-11 nog weer aansluiten bij 14-13, maar moest Set-Up toen laten gaan. Eerst serveerde Lynn Rouwers de thuisploeg, met aan het net assistentie van Anne ten Dam naar 18-14 en daarna tilde de voor de serve ingevallen Anne Hesselink de stand naar 20-14. Merle Roetenberg kon nog de 20-15 scoren, dat was het laatste eigen punt van DeVoKo. Via de netrand serveerde Daphne Kamphuis de 22-16 op het bord en na een aantal DeVoKo kadootjes blokkeerde Ilse Kamphuis het laatste punt bij 25-11 raak.

De scores in deze set waren voor de aanval 10/9, serve aces 1/1, blokpunten 5/0 en foutenlast 6/9.

Een vreemd verloop had de tweede set aanvankelijk. Het werd 2-0 door de zusjes Kamphuis, DeVoKo nam over (2-4) waarop Set-Up gelijk maakte bij 4-4. Op 4-7 ging trainer coach Lesley de Jong de time out in, het punt viel echter voor DeVoKo (4-8). Diede Hagedoorn,  Lynn Rouwers en Mayke Schutte verkleinden de achterstand tot 7-8 en bij 11-10 ging DeVoKo trainer coach Paul op de Weegh de time out in.  Het bleef met de score heen en weer gaan, Britt Roeleveld scoorde tot aan 18-20 een aantal keren vanaf de mid voor DeVoKo, terwijl de punten voor Set-Up via een kleine waterval aan fouten van DeVoKo op de borden kwam. (7 stuks van 7-10 tot aan 18-20).

DeVoKo kreeg de foutenlast niet onder controle, een hattrick aan scores voor de tegenpartij zette de stand op 21-20, bij 24-22 kreeg Set-Up de kans om  de stand op 2-0 in sets te brengen. Een foutserve en een rake klap van Amke Blokhuis maakten dat ongedaan. Diede Hagedoorn scoorde 25-24 waarop de wissel voor de serve, Lotte Kuiper kwam voor de opslag in het veld, een gouden wissel bleek te zijn. Haar ace besliste de set met 26-24.

De scores in deze set waren voor de aanval 7/12,  serve aces 5/3, blokpunten 3/1 en foutenlast 8/11.

Eigenlijk zouden we over de derde set niet zo veel moeten zeggen. Helemaal niet over al die punten die DeVoKo voor Set-Up scoorde. Het leek wel of de Sint en Kerstman tegelijk in de Schalm waren en maar niet genoeg konden krijgen van het uitdelen van kadootjes. Bij 15-12 had DeVoKo al 11 keer voor Set-Up gescoord. Daarna werd het wat minder, maar het bleef gigantisch hoog.  Set-Up dwong dit ook af. Desondanks konden de gasten toch nog redelijk in het spoor blijven, voornamelijk omdat de aanvalsters de weg naar de vloer redelijk konden vinden.

Set-up bouwde uit naar 20-13, moest iets van de voorsprong prijs geven (21-17 en 22-19) maar kwam niet echt meer in de problemen. Ook omdat DeVoKo aan het eind weer in een gulle bui was en de laatste vier punten van de gastheren voor hun rekening nam..

De foutenlast verhuisde niet mee naar de andere kant van het net. Maar bleef waar ze was. DeVoKo had daarenboven een prima start van de vierde set, bij 0-4 moest Set-Up de time out in, kon tot 3-4 terugkomen, maar bleef op de side out toch steeds een paar puntjes achter. Op 8-11 haalde Lesley de Jong de ploeg weer naar de kant, Laura Berendsen scoorde bij de hervatting en toen Set-Up daarna ook in een gulle bui was kon DeVoKo na een foutserve, een voetfout en een in het net geslagen aanval naar 10-17 uitlopen.

En het verhaal van de kadootjes is nog niet afgelopen. De 14-19 veranderde in 14-23 zonder dat DeVoKo voor zich zelf scoorde. Na 16-23 maakte Diede Hagedoorn nog een puntje voor de thuisploeg en Merle Roetenberg er nog twee voor de gasten. Een mooie afsluiting van de laatste wedstrijd van beide teams in 2017.

De scores in deze set waren voor de aanval 9/10,  serve aces 0/0, blokpunten 1 /2 en foutenlast 13/7.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort. (DeVoKo)

PS: Set – Up dames II had nog niet alle kadootjes weggegeven. Één hadden ze er nog voor na de wedstrijd bewaard. En dat werd zeer gewaardeerd door de schrijver van dit artikel. Bedankt dames. We blijven ook in 2018 jullie wedstrijden zo veel mogelijk volgen.